logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z podłączoną kartą graficzną nie chce się włączyć.

Struziu 28 Lis 2013 19:14 1227 8
REKLAMA
  • #1 13003092
    Struziu
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Dzień dobry.

Mam problem, otóż... Mój komputer nie chce się włączyć.
    Przynajmniej nie chciał się włączyć, do czasu gdy odłączyłem mojej nVidii GT 9800, wówczas, odpalił bez zarzutu.
    Komputer, z kartą, reaguje na wciśnięcie przycisku (zapala się światełko przy włączniku), ale po sekundzie gaśnie. Mało tego, jeżeli ponownie próbuję wcisnąć przycisk ponownie, nie reaguje w ogóle. Muszę wyciągnąć i włożyć ponownie kabel od zasilacza (wyłączenie i włączenie go z przycisku, nic nie daje).
    Próbowałem wyciągać ram, odłączać wszystkie urządzenia od komputera, ale to nie pomaga.
    Proszę o pomoc.

Płyta: Gigabyte GA-M85M-US2H
    CPU: AMD Phenom X4 9650
    GPU: nVidia 9800 GT i nVidia 8200(zintegrowana)
    Zasilacz: GPS 500AB A (500W)
    Monitor: LG W2253
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13003510
    Struziu
    Poziom 9  
    Miernika nie posiadam. Wrzucę fotkę z Everesta. Kondensatory w nienaruszonym stanie. Grafika z 6pin. Kartę postaram się sprawdzić w weekend.
    Komputer z podłączoną kartą graficzną nie chce się włączyć.
  • #4 13003531
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    Napięcia mierzy się niestety tylko miernikiem by pomiar był wiarygodny, program może przekłamywać.
  • #5 13003748
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    Zgadzam się z kolegą wyżej, ostateczne sądy można wydawać tylko na podstawie miernika. Choć te jakoś strasznie nie wyglądają najszybszym sposobem weryfikacji możliwej usterki jest sprawdzenie działania karty pod innym PC przy założeniu że posiada odpowiedni markowy zasilacz.
  • REKLAMA
  • #6 13003836
    Struziu
    Poziom 9  
    Jak najszybciej postaram się sprawdzić kartę.
  • #7 13009327
    Struziu
    Poziom 9  
    Karta podłączona do innego komputera działa tak jak u mnie tj, komputer się nie włącza.
  • Pomocny post
    #8 13009372
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    Jeśli karta podłączona na odpowiednio mocnym zasilaniu. To niestety jak widać karta padła.
  • REKLAMA
  • #9 13009463
    Struziu
    Poziom 9  
    Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie włącza się po podłączeniu karty graficznej nVidia GT 9800. Po odłączeniu karty komputer uruchamia się prawidłowo. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak odłączenie pamięci RAM i innych urządzeń, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie napięcia zasilacza oraz kondensatorów na płycie głównej. Po przetestowaniu karty w innym komputerze, okazało się, że również tam nie działa, co sugeruje, że karta mogła ulec uszkodzeniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA