logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Który program najlepszy do rejestrowania i obróbki wokali ?

PoyoLoco 07 Gru 2013 16:01 41070 11
REKLAMA
  • #1 13034696
    PoyoLoco
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    witam, tak jak w temacie, poszukuję dobrego programu do rejestrowania i obrabiania wokali. Obecnie używam cool edit pro 2.1 aczkolwiek myślę, że znajdą się lepsze programy w tym zakresie... Moglibyście jakieś polecić ? Pozdrooo
  • REKLAMA
  • #2 13035107
    ShakeAll
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Może określiłbyś czego oczekujesz od programu, czego brakuje ci w Cool Edit ?
    Największe znaczenie ma mikrofon, kabel i interfejs lub karta muzyczna (nie mylić z dźwiękową), jeśli któryś z tych elementów jest słaby to nie będzie miało żadnego znaczenia czym będziesz rejestrował dźwięk.
    Najpierw napisz co dokładnie chcesz nagrywać, jaki masz sprzęt, czego oczekujesz od programu do rejestrowania i jaki ma być efekt końcowy.

Pozdro...
    ShakeAll
  • #3 13035885
    PoyoLoco
    Poziom 9  
    a więc... Mikrofon mam dobry, kabel również. Interfejsu audio nie posiadam również karty muzycznej. Nagrywam jedynie wokal i to na nim mi zależy. Na jakość nie narzekam ale chodzi mi raczej o możliwości masteringowe i ogólny komfort. Irytuje mnie przykładowo zapis sesji... Efekt końcowy, chciałbym w miarę 'wygodny' program w którym uzyskam bardzo dobrą jakość wokalu.

Dodano po 1 [sekundy]:

a więc... Mikrofon mam dobry, kabel również. Interfejsu audio nie posiadam również karty muzycznej. Nagrywam jedynie wokal i to na nim mi zależy. Na jakość nie narzekam ale chodzi mi raczej o możliwości masteringowe i ogólny komfort. Irytuje mnie przykładowo zapis sesji... Efekt końcowy, chciałbym w miarę 'wygodny' program w którym uzyskam bardzo dobrą jakość wokalu.
  • REKLAMA
  • #4 13036038
    ShakeAll
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Powiem wprost, dobrze nagrany wokal w zasadzie nie potrzebuje większej obróbki, jeśli nie masz żadnego interfejsu ani karty muzycznej, mikrofon też masz "dobry" to nawet najlepszy program do obórki niewiele tu pomoże. Owszem kiepski materiał można nieco poprawić, ale nadal będzie to kiepski materiał, tyle że nieco poprawiony.

Jeśli myślisz poważnie o nagrywaniu wokalu, kup chociaż dobry mikrofon na usb (ma wbudowany interfejs) wydasz te 3 stówki ale zobaczysz jaki to komfort kiedy materiał jest dobrze nagrany. W zasadzie nie potrzebuje większej obróbki, ewentualnie nałożenie jakichś efektów typu reverb czy delay.

Inna sprawa to pomieszczenie gdzie nagrywasz, dobre wygłuszenie to podstawa i wcale nie musi to być zaraz pokój dźwiękoszczelny z ekranami, ja nagrywam w garderobie (ciuchy działają jak wygłuszenie).

Przepraszam jeśli nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś, ale możesz mi wierzyć, kilka lat temu przerobiłem sporo "tanich" rozwiązań, bo przecież do amatorskiego nagrywania nie muszę mieć od razu studia, i niestety te tanie rozwiązania wychodzą najdrożej.
    Odżałowałem te kilka stów, kupiłem interfejs do gitary z wejściem XLR na mikrofon, do tego dobry amatorski mikrofon i praktycznie moja obórka audio sprowadza się teraz do przycinania i korekcji natężenia dźwięku, a nagrywam Audacity.
  • REKLAMA
  • #5 13036052
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Podstawą dobrej jakości końcowej jest dobre nagranie na samym początku. W przypadku wokali należy zacząć o dobrego mikrofonu w zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu. Kolejny istotny element to przedwzmacniacz mikrofonowy i interface do komputera. Dopiero na końcu tego łańcuszka jest software do obróbki dźwięku.
  • #6 13037641
    PoyoLoco
    Poziom 9  
    Przepraszam, niejasno się wyraziłem. Posiadam 'kabinę' dobudowałem do kąta w moim pokoju płytę i powstały prostopadłościan wygłuszyłem wełną mineralną. Posiadam mikrofon za 300 zł. Sinn7 Dasmic 3 i mikserkę, raczej standardową ze złączem XLR. Karty może nie mam muzycznej ale gdy zamawiałem komputer to podkreśliłem, że karta dźwiękowa ma być rozbudowana... Generalnie co do obróbki to chodzi mi o takie 'bajery' sama jakość jest dobra ale słyszałem, że są lepsze programy niż cool edit.
  • REKLAMA
  • #7 13038975
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Takie bajery o których piszesz to głównie wtyczki w standardzie np VST a nie programy.
  • #8 13039758
    PoyoLoco
    Poziom 9  
    Ok, poszukam wtyczek. A tak ogólnie to polecacie jakiś program? Np. Acid Pro 7?
  • #9 13045286
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Kwestia gustu i przyzwyczajeń. Przy samym nagraniu nie ma znaczenia program, bo on tylko zapisuje na dysk co mu daje karta muzyczna. Przy obróbce kwestia wygody i wtyczek których używasz.

Kiedyś na rynku dominowały 3-4 programy jak uważany najbardziej profesjonalny Protools, później Cubase/Nuendo (Steinberg) do którego należą takie standardy jak ASIO, VST, VSTi, czy Samplitude. W ostatnim okresie podobnych programów się namnożyło, choć dla mnie wiodącymi są dalej te pierwsze dwa.

Teraz pojawia się kolejne pytanie, ile chcesz w oprogramowanie zainwestować, bo te darmowe najczęściej są słabe, te lepsze kosztują do ok 3tyś zł.
  • #10 13045838
    PoyoLoco
    Poziom 9  
    200, 300 zł? Szczerze zaskoczyłeś mnie tą maksymalną ceną... :O Chodzi mi właśnie o to że cool edit mimo że jest dobry to wygodny niekoniecznie.
  • #12 13046233
    PoyoLoco
    Poziom 9  
    tak jak pisałem, komputer stacjonarny ( z kartą dźwiękową, niby ciut lepszą... ), mikserkę z zasilaniem phantom, mikrofon pojemnościowy i kabinę. Takie domowe studio. A chciałbym ogarniać te tematy trochę bardziej, bo ciekawi mnie to wszystko. Wpadają raz na jakiś czas znajomi i nagrywają, ja sam też tam coś nagrywam i chciałbym mieć jak najlepszy efekt końcowy nagrań.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wyboru programu do rejestrowania i obróbki wokali. Użytkownik korzysta z Cool Edit Pro 2.1, ale poszukuje lepszych opcji. Odpowiedzi wskazują, że kluczowe dla jakości nagrania są mikrofon, interfejs audio oraz akustyka pomieszczenia. Użytkownicy sugerują, że dobry mikrofon USB oraz odpowiednie wtyczki VST mogą znacznie poprawić komfort pracy i jakość końcową. Wśród polecanych programów wymieniono Pro Tools, Cubase, Nuendo oraz Reaper, z uwagą na różne przedziały cenowe i preferencje użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA