logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mastercook KGE3440 - zawór gazu nie trzyma, potrzebny schemat elektryczny

adobry 07 Gru 2013 22:59 2736 10
  • #1 13036352
    adobry
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    No i jest problem, firma splajtowała i nie ma gwarancji, tym czasem zapalanie gazu wali iskrę kiedy chce np. wyłącza się po 2 minutach, gaz się pali jak wciśnięte pokrętło, puszczam to gaśnie. Może elektromagnes? może jakiś pstryczek przy zaworze? Nie mam schematu, a w ogóle to bym najchętniej kupił co trzeba i za jednym podejściem wymienił. Czy można liczyć na pomoc, najlepiej schemat elektryczny.
  • Pomocny post
    #2 13036507
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    adobry napisał:
    Czy można liczyć na pomoc, najlepiej schemat elektryczny

Przy tym chaotycznym opisie usterki schemat kuchenki wydaje się być zbędnym "dodatkiem" do naprawiacza :|
    Albo termopara uszkodzona, albo oś zaworu prawidłowo nie dociska do elektromagnesu :arrow: podkładki na oś.
    O waleniu iskry kiedy chce pogadamy później :)
  • #3 13039130
    adobry
    Poziom 11  
    Dziękuję, za odpowiedź. Rzeczywiście nieco chaotycznie wyszło.
    Wracając do zaworu i termopary, wykluczę termoparę, ale prawa taka że elektromagnes nie działa. Sugestia że może on źle pracować jest prawdopodobna, przypuszczam też, że żona mogła nieco silniej docisnąć zawór i gotowe. Wyciągnąłem pokrętło, podkładek tam nie widziałem.
    Temat iskra się skończył tzn. teraz jej nie ma wcale :( . W starej kuchni był ekstra moduł na ośce, tu jakby nic. Inne pokrętła pracują OK. Przypuszczam że w instalacji jest tylko termopara i zawór. Trudno koszty bankructwa wydojonego polskiego oddziału Mastercook.
  • #5 13039598
    adobry
    Poziom 11  
    dobry pomysł, z podmianką. Sęk w tym że nie mogę się bawić kuchnią bo obiadki idą :)
    Dumam jak potestować zawór.
  • #7 13039975
    adobry
    Poziom 11  
    Oczywiście tak zrobię, pytanko na boku, co będzie jak zamiast termopary wstawię napięcie z bateryjki do elektromagnesu z zaworu, oczywiście przez dzielnik (np. potencjometr) termopara daje miliwolty, otworzy?
  • #9 13040065
    adobry
    Poziom 11  
    OK, tak pytałem, testy zrobię w środę i odpiszę co wyszło.
    Pozdrawiam i dziękuję
  • Pomocny post
    #10 13040088
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    adobry napisał:
    napięcie z bateryjki

Na Podlasiu gdzieniegdzie bateryjka, to nic innego, jak latarka :D
    adobry napisał:
    termopara daje miliwolty

Nie miliwolty, lecz ampery dają cewce "moc" .
    Weź zdejmij gałkę, chwyć oś zaworu kombinerkami, dociśnij do oporu, przekręć, zapal gaz, odczekaj parę sekund, puść oś. Będziemy wiedzieć, czy to zawór, czy to termopara. Nie musisz na początku "pruć" kuchenki.
    Zresztą temat wałkowany dziesiątki razy :/
  • #11 13047626
    adobry
    Poziom 11  
    Naprawa zakończona, po zdjęciu płyty gł. obejrzałem wyłącznik do iskry, był zabrudzony i zacięty, tak że można było docisnąć zaworu do końca. Dobrze że nie naciskałem na siłę bo by się prowadzenie plastikowe urwało. Wystarczyła woda kranowa i pędzel. Osuszenie, przesmarowanie i gotowe. Całość zajęła 1 godzinę. Jeszcze uwaga, sprzęt z przed 10 lat Mastercooka i ten dzisiejszy to jakościowa i solidnościowa przepaść, na korzyść tamtych konstruktorów. Ta pewnie nie doczeka 10 lat :|

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piekarnikiem Mastercook KGE3440, gdzie zawór gazu nie trzyma, a iskra zapala gaz nieregularnie. Po analizie problemu, zasugerowano sprawdzenie termopary oraz mechanizmu elektromagnesu zaworu. Użytkownik wykluczył uszkodzenie termopary, ale zauważył, że elektromagnes może nie działać prawidłowo. Po kilku próbach i sugestiach dotyczących podmiany termopary oraz testowania zaworu, użytkownik ostatecznie zidentyfikował problem jako zanieczyszczenie wyłącznika iskry, co zostało naprawione poprzez czyszczenie. Użytkownik zauważył również różnicę w jakości między starszymi a nowymi modelami Mastercook.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA