Witam! Mam problem z żarówkami led (5W LumenLed) z allegro. Podłączone do przetwornicy 12V/230V przestają świecić po 5 minutach (średnio). Dwie takie żarówki uszkodziłem już wcześniej podłączając je do normalnej sieci 230V, ale działały miesiąc zanim się uszkodziły. Podłączone do przetwornicy (przetwornica 1000W o modyfikowanej sinusoidzie) działają do 5 minut i przestają świecić. Inne, "lepsze" żarówki Led kupione w innym miejscu działają cały czas. Rozebrałem dwie, spalone tanie żarówki led z allegro. Jedna to ta, która była podłączona do normalnej sieci 230 V i działała miesiąc i druga to ta podłączona do przetwornicy, działająca 5 minut. W oby dwu żarówkach przepalony był rezystor 10 Om/2W zaznaczony na rysunku. Nie posiadałem podobnych rezystorów, za to jeden rezystor 1 om/2W. Wlutowałem go w miejsce przepalonego rezystora w jednej żarówce. Żarówka działa wkręcona do oprawy zasilonej normalnym napięciem z sieci 230V. Boję się ją podłączać pod przetwornicę. Co jest powodem palenia się tych rezystorów? Jak przerobić układ zasilania wewnątrz żarówki, żeby nie paliły się podłączone do przetwornicy? Poniżej zamieszczam schemat żarówki.
"Żarówka LED"?
A co to takiego???
Proszę zastosować prawidłowe nazewnictwo. W tytule wątku również.[kkas12]
"Żarówka LED"?
A co to takiego???
Proszę zastosować prawidłowe nazewnictwo. W tytule wątku również.[kkas12]