logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson AF-7018CI – brak sygnału Hotbird i kanałów radiowych po wgraniu softu

Xan-dark_elve 24 Mar 2005 11:53 3424 16
REKLAMA
  • #1 1344064
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam. Wykonałem wszystkie czynności opisane na stronie http://polaris.dvhk.pl związane z obsługą Fergusona AF-7018CI SOFT...

Zainstalowałem soft, wgrałem listę kanałów i klucze [za pomocą programów opisanych na ponanej przeze mnie stronie]. Podłączyłem tuner do TV i... programy z satelity Astra działają, natomiast z Hotbirda oraz Radiowe nie działają [napis: "zły lub brak sygnału"]. Co i jak należy zrobić/ustawić, aby działały mi wszystkie kanały i z hotbirda i z astry i radiowe ? Proszę o pomoc. Z góry dziekuję.
  • REKLAMA
  • #2 1344211
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1052
    Nic nie wspominasz o systemie zmiany satelity. Czy jest to przełącznik diseq? Jeśli tak to może spróbuj bespośrednio podłączyć konwerter (HB) kablem do dekodera! Może poprostu przełącznik nie dostaje informacji o zmianie satelity?
  • REKLAMA
  • #3 1344489
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Tylko pomagam ojcu i zarówno moja jak i jego wiedza w tej dziedzinie jest raczej uboga. Satelitka podłączona jest najnormalniej... tzn. sat.-TV, kabel antenowy-sat. i tyle.

Co to jest ten przełącznik ?
  • REKLAMA
  • #4 1344516
    szycha
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    popatrz na ten schemat
    Załączniki:
    • Ferguson AF-7018CI – brak sygnału Hotbird i kanałów radiowych po wgraniu softu 2 konwertey.jpg (14.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1344817
    Preskaler
    Poziom 40  
    Do odbioru z kilku (dwuch) satelit trzeba użyć jednego z kilku systemów. Jednym z nich jest tzw. "zez". Są to dwa konwertery (lub więcej) i każdy z nich "patrzy" w talerz pod odpowiednim kątem, w ten sposób że "widzi" swoją satelitę. Ten przełącznik pozwala na przełączanie tych satelit. Drugi system (bez przełącznikia) to siłownik obracający całą czaszę i wtedy z pozycjonera idzie komenda do siłownika i obraca antenę nakierowując na właściwą satelitę.
  • #6 1346198
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    witam

(jezeli masz połaczone jak w poscie wyzej) Problem jest chyba zwiazany z ustawieniami.

wejdz do menu

sprawdz ustawienia dla Astry => (port disecq)
    zmien w "satelita" na Hotbird zmieniaj ustawienia "port diseq" az ci sie wyswietli sygnał na linijce u góry (nie urzywaj portu na którym odbiera Astra) jesli otrzymasz sygnał wyjdz z "Exit"
    (rodzaj konwertera eventualnie zmienac)
    Zasilanie konwertera musi byc na "Włącz"
    Ustawienie Anteny "Wyłącz"
  • #7 1346641
    Preskaler
    Poziom 40  
    Satelitka podłączona jest najnormalniej... tzn. sat.-TV, kabel antenowy-sat. i tyle.
    Wynika z tego, że satelita może być ustawiona tylko na "Astrę". Od wyjaśnienia tego trzeba zacząć! Gdyby autor tematu zechciał opisać historię całej "awanyury" (jak dotychczas wyglądała instalacja i czy była możliwość odbierania z dwóch satelit?) byłoby o wiele łatwiej dojść do jakiegoś porozumienia.
  • #8 1346884
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    W przypadku ustawiania czaszy satelity na sygnał z Astry mam 90% i wiele kanałów nie idzie ciągle. Zmieniając ustawienie [czaszy ciągle] na hotbirda "wyciskam" z niego tylko 10-20% i to ledwo-ledwo... czym to może być spowodowane ? [zaznaczam, że kręciłem satelitą w lewo prawo górę i dół i ciągle taki mały procent].
  • #9 1346967
    Preskaler
    Poziom 40  
    Powodów może być kilka. Pierwszy - coś przesłania kierunek do satelity HB (jekieś gałęzie drzewa budynek itp.). Drugi - może nie trafiasz na HB tylko na jakąś inną satelitę? HB jest trochę na zachód od "Astry" (jak stoisz za anteną i patrzysz na południe, to prawy brzeg anteny przyciągnij do siebie o jakieś 10 - 12 cm ) . Między tymi satelitami jest jeszcze jedna, nieistotna bo nie nadaje nic ciekawego (w przekazie cyfrowym). Trzeci - żle jest zaprogramowany kanał podstawowy.
    Może ktoś jeszcze coś wymyśli bo mnie już brakło konceptu?
  • #10 1347768
    Kris 78
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A masz odpowiednio skręcony konwerter w uchwycie anteny? może te 90% z astry to tylko jedna polaryzacja?
  • #11 1347779
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    witam

Musisz postapic w ten sposób ze ustawiasz najpierw Srodkowy konwerter na HotBirda (ustawiasz na maximum sygnalu jaki mozesz osiagnac 80-90%.Mocujesz na stale dociagajec sruby, i sprawdzasz czy sie nie zmienilo (sygnal).Jesli jest ok montujesz "zeza" po lewej stojac przed talerzem i ustawiasz konwerter dla Astry nie zmieniajac polozenia Talerza ( tylko regulujesz konwerterem na maximum sygnalu ) i to wsio.

(Moze masz stary konwerter od analowego ustrojstwa - na digitalu odbierzesz tylko niewielka czesc programów) lub konwerter uszkodzony!!
  • #12 1347840
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Konwenter to Samsung... tyle wiem... jakiś "zdobyczny" z cyfry+ ponoć. Jakie konwentery poleciacie i co wiadomo o tym co posiadam ?
  • REKLAMA
  • #13 1347889
    Kris 78
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jesli jest z Cyfry powinien wystarczyc zobacz ile ma db na nalepce, jesli ma więcej niż 0.6db to lepiej kupic nowy. Jedne z lepszych konwerterów to Golden interstar 0.3db.
  • #14 1348737
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    cześć

masz możliwość podstawienia (pożyczenia) tunera analogowego??

uzyskany obraz z kierunku astry czy hotbirda powinien dać ci odpowiedź na Twój problem - wykluczyłbyś ewentulalną nieprawidłowość na drodze przewód - konwerter – talerz
  • #15 1349282
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Ta droga jest akurat ok... tego jestem pewien. Sygnał ciągle jest słaby... pomimo kombinacji. Słyszałem ponadto, że pojawiły się nowe klucze [czy coś takiego] i u mojego sąsiada przestały też kanały chodzić... czy programem Downoader ściągnę najnowsze klucze czy raczej innym i w inny sposób ?
  • #16 1349670
    Marek-B
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    A co mają wspólnego klucze kodowania , z brakiem sygnału z satelity ????:):)
    Byłby tylko komunikat " Serwis niedostępny "
    Szukaj przyczyny , w źle ustawionej antenie . Przecież np. Polonia musi ci chodzić . Jest niekodowana :)
  • #17 1349872
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Tak, wiem o tym... ale żeby nie zakładać kolejnego tematu pytam o klucze, bo wczoraj ponoć uległy zmianie. Skąd można mieć nowe, aktualne [Polsat] ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy tunera Ferguson AF-7018CI, u którego po wgraniu nowego oprogramowania i listy kanałów działa odbiór z satelity Astra, natomiast brak jest sygnału z Hotbirda oraz kanałów radiowych (komunikat "zły lub brak sygnału"). Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być brak odpowiedniego systemu przełączania między satelitami, np. przełącznik DiSEqC lub siłownik do pozycjonowania anteny. Użytkownik ma podłączoną antenę satelitarną standardowo (kabel sat.-TV), co sugeruje, że tuner jest ustawiony tylko na jedną satelitę (Astra). Zalecane jest sprawdzenie i konfiguracja portów DiSEqC w menu tunera, włączenie zasilania konwertera oraz prawidłowe ustawienie anteny i konwertera. Słaby sygnał z Hotbirda może wynikać z nieprawidłowego ustawienia anteny (kierunek, przeszkody terenowe), złego skręcenia konwertera lub jego niskiej jakości. Konwerter Samsung z Cyfry+ może być niewystarczający, zalecane są konwertery o niskim szumie, np. Golden Interstar 0.3 dB. Wskazano także, że zmiany kluczy kodowania nie mają wpływu na brak sygnału, a problem leży w ustawieniach anteny i sprzętu. Proponowano test z tunerem analogowym w celu wykluczenia uszkodzeń kabla lub konwertera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA