logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy polski program do projektowania PCB z automatycznym rozmieszczeniem?

PrzemekNS 24 Mar 2005 11:55 1830 6
REKLAMA
  • #1 1344070
    PrzemekNS
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    jaki jest najlatwiejszy program najlepeij zeby byl po polsku do projektowania plytki drukowanej ze schematu ideowego , chodzi mi oto zeby narysowal schemat ideowy a program zeby mi przerobil to na gotowa plytke drukowana z rozmieszczeniem elementow , czy jest to mozliwe? bardzo prosze o pomoc ( uklad sie prosty )
  • REKLAMA
  • #2 1344130
    -DezerteR-
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    EAGLE jest bardzo dobrym programem .. robi ze schematu płytkę ale oprócz rozmieszczenia elementów - to trzeba zrobic samemu. Plusem EAGLE jest b. duża baza elementów. I własnie ten program bym Ci najbardziej polecał.

Jest jeszcze PROTEL on potrafi rozmieścić samemu elementy ale robi to nieudolnie. Ma bardzo małą baze footprintów. Ze swojego doświadczenia wiem żę gdy robiłem płytke w PROTELU to prawie do 70% elementów musiałem robić nowe footprinty. Było to b. pracochłonne.

Później przesiadłem się na EAGLE i od tej pory uważam że ejst to najlepszy program do projektowania obwodów drukowanych - lecz też nie jest on pozbawiony wad :)

EAGLE I PROTEL są na elektrodzie w dziale DOWNLOAD

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1344217
    zatiro
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Zależy o jakiej wersji protela mowa.
    Ja mam Protela DXP i uważam że jest bardzo dobry.
    Bardzo duża liczba bibliotek pozwala na znalezienie prawie każdego elementu a jak akurat go nie ma w bibliotekach to trzeba wdepnąć sie na Altium (stronka producenta) i można pobrać zintegrowane biblioteki.

Co do rozmieszczania elementów DXP robi to dobrze ale pod warunkiem, że odpowiednio się ustawi reguły.
  • REKLAMA
  • #5 1344400
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Słuchaj najprostszy program nazywa się: Kartka Papieru w Kratke i jest napisana w języku międzynarodowym...

Jesli układ jest prosty to nie widze powodu robienia tego w programie, który kosztuje kupe pieniędzy, po za tym sam tego nie robi bo samemu trzeba rozmieścić elementy on może co najwyżej rozmieścić ściezki i to wszystko - rozmieści je bez wiedzy na temat prądów jaki płyna w danym węźle lub gałęzi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 1344618
    caramba
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Co do Protela DXP, to jednak trzeba kombinować z footprintami, może na zachodzie stosuje się inne obudowy, ale z dostępnymi u nas elementami bywają problemy.

I jeszcze pytanko dotyczące opcji autorozmieszczania w DXP'ku: kiedy usuwam pole, na którym znajdowały się części, znikają i same części. Jak to zmienić?
  • #7 1345407
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Cóż... Ja używam do projektowania płytek... Corel Draw. Tyle, że moje układy to nie dość, że proste, z montażem przewlekanym, to jeszcze zazwyczaj dadzą się zrobić na jednej warstwie bez jakichkolwiek przelotek i zworek ;)

RoMan

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru najłatwiejszego polskiego programu do projektowania płytek drukowanych (PCB) z automatycznym rozmieszczeniem elementów na podstawie schematu ideowego. Użytkownicy wskazują, że programy takie jak EAGLE i PROTEL (w tym wersja DXP) umożliwiają tworzenie schematów i generowanie płytek, jednak automatyczne rozmieszczenie elementów jest ograniczone lub wymaga ręcznej korekty. EAGLE posiada dużą bazę elementów, ale rozmieszczenie elementów trzeba wykonać samodzielnie. PROTEL DXP oferuje funkcję autorozmieszczania, która działa poprawnie przy odpowiednim ustawieniu reguł, choć może wymagać tworzenia nowych footprintów ze względu na różnice w obudowach elementów dostępnych lokalnie. Wskazano również, że dla prostych układów można rozważyć tradycyjne metody projektowania, a nawet użycie programów graficznych jak Corel Draw do prostych, jednowarstwowych płytek z montażem przewlekanym. Podkreślono, że automatyczne rozmieszczenie elementów nie uwzględnia aspektów elektrycznych, takich jak prądy w węzłach, co może wymagać ręcznej optymalizacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA