to podaje wszystkim tym co sie nie bardzo znaja. Profesjonalnego sprzetu nie mam daltego znajduje takie ciekawostki moze komus to sie przyda
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
OPIS ODBLOKOWANIA I NAPRAWY NIEKTÓRYCH MOTOROLI SERII
P2K
FDI_Reclaim_Tool
Ponieważ, powyższy program korzysta z tych samych plików *.dll co PST
należy tam właśnie wypakować plik FDI_Reclaim_Tool_v1.4HTC.exe.
Procedura usunięcia blokady SimLock, jest dość prosta i nie powinna stwarzać większych problemów.
1.Opalamy FDI_Reclaim_Tool_v1.4HTC.exe
2.Wybieramy model telefonu i w zależności od modelu uzupełniamy aktywne (białe)
okienka w programie.
3.Klikamy na "RECOVER PHONE" (telefon musi być włączony zanim klikniemy!
Czekamy aż program skończy pracę (kilkanaście sekund).
4.Wgrywamy dowolny plik "CORE FLEX" (dla danego modelu).
5.Wgrywamy flex wyświetlacza z folderu FDI_Reclaim_Tool.
Telefon jest odblokowany.
Przykład na podst. modelu T720
1. jak wyżej
2. Wybieramy model T720, region EMEA,LA,NA, wersję oprogramowania T720PM_G......
3. jak wyżej
4. jak wyżej
5. Wgrywamy flex wyświetlacza z folderu z programem (jeśli plików jest więcej wgrywamy wszystkie) "P7_philips.hs" i "P7_philips_gen6.hs".
Telefon odblokowany !
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
skad wzisc core flex
Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:
Lub tu ,moze jakas ocena tych prób łamania simolcków
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
OPIS ZDEJMOWANIA BLOKADY SimLock Z TELEFONU MOTOROLA C330
Dotyczy kolejności postępowania, podczas używania aplikacji z PASSO.
UWAGA !!!
Opis ten nie jest żadną kopią ani tłumaczeniem i napisany został przeze mnie, na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji przy pracy z tym programem.
Oznacza to, iż na innych komputerach jego praca i działanie może się różnić od tego
opisu, który traktowany powinien być jako pomoc przy pracy z programem, a nie jako dokładna instrukcja użytkowania go.
Wszystko co robisz, robisz na własną odpowiedzialność !
Używając tego programu możesz doprowadzić nawet do trwałego uszkodzenia telefonu.
Program jest kompatybilny tylko z systemem Windows’98 !
INSTALACJA
Zawartych w folderze PASSO aplikacji nie trzeba instalować, ale należy pamiętać o sterownikach do Motoroli C330.
Po ich pomyślnym zainstalowaniu może okazać się, że program nie chce działać lub działa niepoprawnie.
Należy wtedy ponownie uruchomić komputer i kiedy wykryje nowe urządzenie, wskazać lokalizację sterowników znajdujących się w folderze PASSO/driver1 i na pytanie systemu, czy chcesz skopiować starszy plik aniżeli ten w Twoim komputerze należy odpowiedzieć – tak.
System może chcieć jeszcze coś instalować przy pierwszym odpaleniu Flash.exe wtedy należy wskazać lokalizację sterowników z folderu driver2.
Po odpaleniu Flash.exe testujemy program w pierwszej zakładce, zwracając uwagę jak rozpoznaje telefon , czy podawane dane są prawdziwe i czy się nie zawiesza program lub system podczas jego działania.
Oczywiście wszystko to, aby później w trakcie flashowania, nie spotkała nas jakaś przykra niespodzianka...
1.
Jeśli wszystko jest OK podłączamy telefon do komputera i odpalamy Flash.exe
Następnie przechodzimy do zakładki „Flashing module” i podajemy lokalizację naszego flasha dzięki któremu będziemy mogli odblokować telefon czyli : TA02_G_06.04.22R_lang000A_full_flash.vfl
Nie można na tym etapie zastosować innego flasha, gdyż w celu zdjęcia blokady program współpracuje tylko z podanym powyżej.
Plik znajduje się również w folderze PASSO.
2.
Pomimo tego, że flashowanie przebiegło pomyślnie, nie wolno wyłączać programu Flash.exe ! Musi być cały czas włączony.
Odłączamy telefon od kabla i wkładamy do niego kartę SIM (z sieci, której nie obsługuje) na żądanie podajemy kod PIN i za chwilę telefon chce kod odblokowujący.
3.
Podczas kiedy Flash.exe pozostaje włączony odpalamy passo.exe i z tak włączonym telefonem (oczekującym na kod odblokowujący) klikamy na SEARCH.
W małym okienku aplikacji jakaś postać porusza się, sygnalizując w ten sposób pracę programu, a po prawej stronie widać postęp w kalkulacji kodu, jako STEP1,STEP2 itd.
W tej fazie powinniśmy właściwie czekać tylko na podanie kodu, jednak bywa z tym wiele problemów.
Program zaczyna pracę i dochodzi już do STEP3 lub STEP4 staje i nic się nie dzieje.
Czasami powoduje zawieszenie się systemu, w chwilę po uruchomieniu passo.exe.
Od przypadku do przypadku objawia się to tak albo inaczej, w każdym razie często się to spotyka i szczęście, że telefon jest podczas tej operacji zupełnie bezpieczny.
Z mojego doświadczenia wynika, że dużo zależy od tego, jakiego operatora kartę włożyliśmy do telefonu podczas pracy z passo.exe.
Zauważyłam, że jeśli telefon działał w sieci Plus to bardzo ciężko mu było z kartą Era albo Heyah. Do tego stopnia, że się zawieszał, blokował cały system i nie mógł sobie poradzić z podaniem kodu.
Włożyłam, więc do telefonu kartę sieci IDEA (dawno już nieaktywną), chociaż czytałam na jakimś forum, że karta musi być jak najbardziej działająca i z inną (nieaktywną) nawet nie ma co próbować...
Podłączyłam telefon i w passo znów SEARCH programik zaczął liczyć jak zawsze STEP1..... STEP2..... i tak do STEP4 a po chwili podał kod odblokowujący BEZBŁĘDNIE !!!
Nie wiem jak u innych, ale od tamtego czasu stosuję zawsze nieaktywną kartę i o dziwo nigdy nie trwa to dłużej jak 3-5 min.
Kod za każdym razem prawidłowy, system się nie zawiesza...
4.
Teraz, kiedy telefon mamy już bez blokady pozostaje nam ponowne użycie Flash.exe
w celu wgrania flasha z polskim językiem, który również umieszczony został w folderze PASSO aby oszczędzić Wam czasu na szukanie, ściąganie itp.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Dodano po 10 [minuty]:
tu macie passo na stronie u gory "plik"
http://www.matrax.net