logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WDC WD5000AAKB-00YSA0 ATA - Dysk znika po hibernacji + uszkodzenia logiczne

Audionysos 13 Gru 2013 15:34 2193 12
REKLAMA
  • #1 13056347
    Audionysos
    Poziom 9  
    No więc tak jak w temacie. Nie jestem w stanie powiedzieć czy na 100% dzieje się to tylko po hibernacji bo nie korzystam z niego non stop, ale nie przypominam sobie bym nagle stracił z nim kontakt. Przeważnie jest tak że próbuję odpalić jakiś program ze skrótu i okazuje się, że nie mam dysku. Działo się tak kilka razy, nie zbyt często, do czasu kiedy po którymś restarcie nie mogłem się dostać do dysku (był widoczny w "mój komputer" a po wybraniu wypluwało jakiś błąd).
    Kupiłem specjalnie na tą okazję DMDE i nowy zewnętrzny dysk, na który udało mi się odzyskać wszystkie dane (ok. 450GB) Sformatowałem go i przegrałem część danych potrzebnych do pracy ok. 50GB.
    Do teraz minęły może z 2 miesiące i dysk znów padł na amen tzn. tym razem nie był on w ogóle widoczny z poziomu eksploatatora, tylko w menadżerze dysków jako RAW.
    Właśnie odpaliłem DMDE i znów wygląda na to, że odzyskałem wszystkie dane bez szwanku tylko teraz pytanie co dalej? Nie uśmiecha mi się kupowanie kolejnego dysku, tym bardziej, że nie wiem czy to na pewno jest wina dysku. Z drugiej strony pracować dalej na tym samym to strach się bać bo nie wiadomo czy następnym razem dmde też nie rozłoży na niego rąk.

Dodam, że po hibernacji dzieją się inne dziwne rzeczy tj. czasem wyłącza się program EPU, albo tracę kontakt z kartą dźwiękową(to akurat nie tylko mój problem z tego co czytałem)

Przy okazji zapytam się o odzysk danych. Czy jeśli dmde widzi dane na dysku, czyli jak rozumiem fizycznie one tam są to nie da się ich odzyskać "tak jak są" czy zawsze trzeba to robić na inny nośnik? Za pierwszym razem odzyskiwałem te dane jakieś 10h, a najpierw musiałem go jeszcze przeskanować (ok. 6h). Przy otwieraniu go w DMDE wyświetlało jakiś komunikat o tym, że MFT jest uszkodzona. Teraz kiedy odzyskiwałem dane tego nie było i cała struktura była widoczna od razu.

Jeszcze jedno małe pytanko przy okazji. Czy to jest normalne, że jak zostawię komputer "na wolnych obrotach" na jakieś 15-20min to dysk po tym czasie zaczyna niemiłosiernie mielić przez kolejne 30 min albo i więcej(po tym czasie albo zasypiam, albo wyłączam go bo nie mogę zasnąć przez to :P)

Model SAMSUNG HD252HJ ATA Device 250GB
    Model WDC WD5000AAKB-00YSA0 ATA Device 500GB
    ASUS M4N78 PRO
    AMD Phenom 2 X4 920
    SAPHPHIRE HD 7770 GHz Edition 1GB DDR5
    ESI MAYA 44
    KINGSTON KVR800D2n5K2/4G x2
    RASURBO GAP 565
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13056874
    Audionysos
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź, nie wiem czy to o to chodzi, ale jak coś to jeszcze jutro poszukam jak to zrobić bo dzisiaj już nie za bardzo mam czas. WDC WD5000AAKB-00YSA0 ATA - Dysk znika po hibernacji + uszkodzenia logiczne
  • REKLAMA
  • #4 13056891
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Wstaw SMART wszystkich HDD, szczególnie systemowego C:
  • #5 13057017
    Audionysos
    Poziom 9  
    Z innymi nie miałem takich problemów ale jak trzeba to trzeba:
    WDC WD5000AAKB-00YSA0 ATA - Dysk znika po hibernacji + uszkodzenia logiczne WDC WD5000AAKB-00YSA0 ATA - Dysk znika po hibernacji + uszkodzenia logiczne
    O co chodzi z tymi parametrami bo właśnie o tym czytałem i nie bardzo rozumiem.
    Czy to jest tak zrobione, że zawsze im mniejsze tym gorzej?
    Bo czytałem, że np. czas potrzebny do rozkręcenia talerzy jest podawany w milisekundach albo sekundach więc jak może być próg 0?
  • #6 13057044
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Pełne screeny ! Dałeś "ucięte".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 13057096
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Audionysos napisał:
    RASURBO GAP 565

A kolega jest pewny, że winowajcą wszystkiego nie jest ten właśnie produkt, który służy za zasilanie? Czekam także na zrzut z parametrami SMART, ale sugeruję sprawidzić kilka rzeczy, a mianowicie:
    1. Właśnie ten PSU - zmierz napięcia jakie on daje w trybach mieszanych (start+idle+stress)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    2. Problemy z powrotem z hibernacji zwykle wiążą się z nieprawidłową pracą pamięci RAM + HDD - Pamięć przetestuj Memtestem z bootowalnego CD (lub innego nośnika), sprawdź jak masz to poustawiane w BIOS i jeśli coś jest nie tak - dokonaj korekt.
    3. Zanim otrzymamy pełen SMART - sprawdź przyłącza dysku, taśmy, przewody - zwykle "znikający" dysk wiąże się także z uszkodzeniem przewodu sygnałowego lub złego jego podłączenia (np niedokładne dociśnięcie) (pomijam uszkodzenie dysku w tej chwili)

Dodano po 6 [minuty]:

Audionysos napisał:
    O co chodzi z tymi parametrami bo właśnie o tym czytałem i nie bardzo rozumiem.
    Czy to jest tak zrobione, że zawsze im mniejsze tym gorzej?
    Bo czytałem, że np. czas potrzebny do rozkręcenia talerzy jest podawany w milisekundach albo sekundach więc jak może być próg 0?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html Tu masz wszystko bardzo dokładnie wyjaśnione.
  • #8 13057132
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    swiercm napisał:
    1. Właśnie ten PSU - zmierz napięcia jakie on daje w trybach mieszanych (start+idle+stress)

Należy zwrócić szczególną uwagę na to iż pomiary napięć wykonane przez wszelkiego rodzaju software typu Everest, HWMonitor itp. są tylko poglądowe i w rzeczywistości nie są miarodajne. Po raz kolejny przypominam iż do pomiaru napięć zasilacza należy użyć multimetru.
  • #9 13057241
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    sPeRaCz.PL napisał:
    Należy zwrócić szczególną uwagę na to iż pomiary napięć wykonane przez wszelkiego rodzaju software typu Everest, HWMonitor itp. są tylko poglądowe i w rzeczywistości nie są miarodajne. Po raz kolejny przypominam iż do pomiaru napięć zasilacza należy użyć multimetru.

Oczywiście, oczywiście. W linku, który podałem jest to dość wyraźnie napisane. Aczkolwiek, można jednocześnie sprawdzać napięcia i multimetrem i którymś z programów. Będzie to swoiste porównanie pomiarów. Niejednokrotnie programowe pomiary zawodzą w swym działaniu, ale zdarza się także i tak, że na niektóych płytach głownych wskazują je dosyć dobrze. To tak gwoli ścisłości.
  • #10 13058738
    Audionysos
    Poziom 9  
    Wybaczcie, mój błąd, tu jest reszta:

Z tym zasilaczem, szczerze mówiąc pewny nie jestem. Ostatnio przed kupnem karty graficznej czytałem o nim dużo podzielonych opinii (konkretnie o tej firmie). Ostatecznie stwierdziłem, że zapas mocy jest teoretycznie duży i spalenie jakiś podzespołów też nie jest zbyt prawdopodobne bo już kiedyś mi padł ten zasilacz i nic się nie działo. Wtedy oddałem go do znajomego, który go naprawił, on też twierdził, że to raczej lepszy zasilacz. No ale za bardzo się na tym nie znam...

Żeby się dostać do wnętrza kompa to mam trochę motaniny bo muszę całe stanowisko rozmontować. Z mierzeniem napięcia to też może być wyzwanie dla mnie bo jedyne co kiedykolwiek mierzyłem to napięcie z ładowarki do telefonu :P Ale postaram się to ogarnąć i wrzucę dodatkowe info.
  • #11 13062891
    Audionysos
    Poziom 9  
    Ok, rozkręciłem kompa, okazało się, że jednak kabel zasilania dysku nie był do końca wepchnięty. Mam nadzieję, że to to powodowało problemy.
    Zrezygnowałem z mierzenia napięć bo obudowę mam bardzo małą, średnio się na tym zam, a poza tym z tego co czytałem w tym temacie, który został przytoczony, do tego trzeba mieć bardziej zaawansowany sprzęt, tymczasem ja mam taki najtańszy multimetr.
    Odpalałem też ten memtest i jak rozumiem wszystko w porządku. Poniżej zamieszczam wynik.
    Czy są jeszcze inne możliwości, które mogą sprawiać podobne problemy?
  • #12 13062936
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    RAM ok. Jeśli taśma dysku była niedociśnięta dysk mógł znikać, zresztą widac po ilość błędów w C7 że był problem z taśmą.
  • #13 13064473
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Audionysos napisał:
    tymczasem ja mam taki najtańszy multimetr.

Wystarczy, o ile ma regulowany zakres pomiarów. Najodpowiedniejszy do normy ATX i pomiarów napięć zasilaczy PCta to 20VDC. Warto to przy okazji sprawdzić, skoro zasilacz jednak już raz padł. Nie jest to jakaś ceniona marka zasilaczy, więc ryzyko uszkodzeń jest tym większe. No ale to moja sugestia, bo PSU w PC wg mnie jest najważniejszy. Lepiej zasilać badziewny zestaw porządnym zasilaczem, niż wypasiony zestaw pseudo-zasilaczem.

Cieszę się, że przyczyna była prozaiczna - postaraj się ta gwatwaninę przewodów uporządkować, by był swobodny przepływ powietrza w obudowie. Będą tylko same plusy tej operacji.;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem WDC WD5000AAKB-00YSA0, który znika po hibernacji i wykazuje uszkodzenia logiczne. Po próbie odzyskania danych za pomocą DMDE, dysk ponownie stał się niewidoczny w systemie, a jego status zmienił się na RAW. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące analizy parametrów SMART dysku przy użyciu CrystalDiskInfo oraz sprawdzenia zasilacza (PSU) i pamięci RAM. Zidentyfikowano, że problem mógł być spowodowany niedokładnym podłączeniem kabla zasilania dysku. Po poprawnym podłączeniu, użytkownik zauważył poprawę, a wyniki testu pamięci RAM (Memtest) były pozytywne. Dyskusja koncentruje się na diagnostyce sprzętu oraz potencjalnych przyczynach problemów z dyskiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA