logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba MK3265GSX 320 GB - Analiza SMART i klonowanie partycji RECOVERY

elessar87 18 Gru 2013 10:33 2481 12
REKLAMA
  • #1 13073574
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Potrzebuję konsultacji w sprawie analizy SMART dysku. Wiem że jest źle, chciałbym jednak zaczerpnąc rady doświadczonych dyskowców. Po pierwsze jak długo da się jeszcze na tym popracowac. Póki co postawiony jest świeży system i działa nadspodziewanie dobrze. Problem zauważyłem przy zabezpieczaniu danych. Kopiowanie z dysku momentami przywieszało się.

Druga sprawa. Dysk posiada partycję recovery z systemem. W przypadku wymiany dysku należy ją zabezpieczyc. Tutaj już pytanie o konkretne metody klonowania, takie z praktyki, nie z dziadowskich poradników w necie.

Załączam skrina z CrystalDisk:
  • REKLAMA
  • #2 13073674
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Dysk uszkodzony. Do wymiany. Kopiuj co się da jeszcze skopiować. Nikt nie odpowie jak długo jeszcze popracuje. Może być godzina a może być i rok. Dysk zaczął realokować sektory. Następne niestabilne czekają w kolejce.
    Dowolny program do klonowania dysków się nada. Ja używam ddrescue.
    Pozdrawiam
    ddrescue-dysk-dysk
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2211259.html#12566000
    ddrescue do pliku
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2592140.html#12436492
    Można użyć klikalnego redobackup.
    http://linuxiarze.pl/redo-backup/
  • #3 13073720
    elessar87
    Poziom 33  
    Ok, dzięki. Mam jeszcze dodatkowy pytania. Komputer nie jest mój. Osoba decyzyjna podjęła decyzję o tym żeby nie wymieniać póki co dysku. Jasne, to jej prawo i nie mój problem. Na razie... Bo jak już dysk trafi szlag do końca to wtedy problem będzie znowu mój i zacznie się płacz, którego będę wysłuchiwać. Naturalnie poinformowałem właściciela o wskazanym ograniczeniu zaufania do dysku więc z odzyskiwaniem prywatnych danych nie będę się bawił gorzej jednak przedstawia się kwestia odzyskania partycji recovery. Wiadomo, jeśli teraz dostałbym nowy dysk to nie ma problemu bo wszystko na miejscu sprawdzę i będę wiedział jak zachowuje się recovery po klonowaniu na nowym dysku. Problem w tym że za parę miesięcy odzyskanie tej partycji może nie być już takie proste. Dlatego zastanawiam się czy już teraz prewencyjnie nie wykonać kopii partycji żeby była "na zaś".

Tutaj pojawia się następne pytanie. Czy wykonanie kopii samej partycji recovery umożliwi późniejsze załadowanie jej na docelowy, nowy dysk w taki sposób żeby faktycznie działała? Tzn. żebym nie był później zaskoczony brakiem reakcji na klawisz recovery w BIOS'ie. Czy poza samą partycją nie trzeba także skopiować MBR'u?

Ewentualnie czy w przypadku całkowitej niemożności odtworzenia partycji producent (w tym wypadku Samsung) weźmie odpowiedzialność za szit, który wstawił do komputera i wyciągnie pomocną dłoń? W sensie przysłania płyt do odtwarzania partycji na nowym dysku? Czy coś takiego w ogóle funkcjonuje, ktoś się zetknął z takim przypadkiem?

Proszę o rozwianie moich wątpliwości. Wiem że w teorii wszystko zawsze jest proste i przebiega bez problemu, tylko w momencie kiedy nie ma jak zweryfikować poprawności klonowania, nachodzą człowieka wątpliwości.
  • REKLAMA
  • #4 13073763
    linuks
    Spec od komputerów
    Zrób kopię MBR (a najlepiej początku dysku) i obraz partycji recovery.
    W przypadku padu dysku odtworzysz początek dysku na nowym i przywrócisz partycję recovery z kopi. Czy obrazy systemu są jeszcze sprawne możesz sprawdzić na testowym dysku ale to i tak bez znaczenia bo jeżeli istotne fragmenty recovery uległy uszkodzeniu to nic nie zrobisz.
    Odpłatnie wysyłają DVD recovery. Może klient zrobił DVD recovery po zakupie to nie ma problemu bo odtworzy system z tych DVD na nowym dysku.
    Pozdrawiam
  • #5 13073853
    elessar87
    Poziom 33  
    Dopiero co postawiłem świeży system z tego recovery i wszystko jak na razie jest w porządku więc może nie będzie tragedii. W każdej chwili mogę uruchomić nagrywanie recovery na płytę z tym że już wczoraj patrzyłem jak to wygląda i zdaje się że pliki przeznaczone do nagrania mają objętość ok. 2 GB podczas gdy w trakcie instalacji Windowsa kopiowało się 15 GB. Boję się więc że może to być jedynie całe to śmieszne oprogramowanie producenta, którego nikt nie potrzebuje.
  • REKLAMA
  • #6 13073866
    linuks
    Spec od komputerów
    To nie ma problemu. Rób kopie i masz spoko na przyszłość. Podaj fotkę z zarządzania dyskami bo nie wiem gdzie jest partycja recovery.
    Redobackup jest przyjazny dla użytkowników windowsa.
    http://linuxiarze.pl/redo-backup/
    Polecałbym jednak fsarchiver.
    Jest i na tym live
    https://dl.dropboxusercontent.com/s/5nde3whbbvwnrq7/lubuntu-13.10-ratunkowy-PL.iso
  • #7 13073975
    elessar87
    Poziom 33  
    Oto skrin z zarządzania:

Czyli jeśli wykonam kopię przy użyciu dajmy na to Redo to obraz partycji zapisany zostanie w pojedynczym pliku bez formatowania docelowej partycji, a jego przywracanie odbywa się w sposób analogiczny, tak? Co w takim razie z MBR? Sam obraz partycji wystarczy żeby bezproblemowo uruchomić recovery na nowym dysku?
  • #8 13074249
    linuks
    Spec od komputerów
    Redobackup (to jest ubuntu z graficzną nakładką na parted aby była zjadliwa dla użytkowników windowsa) zrobi kopię wraz z MBR i nie trzeba osobno robić kopi MBR. Kopia zapasowa to będzie kilka plików (największy 2GB ) i dlatego jest dobrze zrobić kopię do oddzielnego katalogu. Przy przywracaniu wybiera się jeden plik nazwa (domyślnie data backupu).backup i przywróci wszystko.
    Pozdrawiam
  • #9 13074261
    elessar87
    Poziom 33  
    Jeszcze jedno pytanie. Czy klonowanie partycji na dysk ATA podłączony przez przejściówkę do USB, albo wręcz na Pendrive, nie odbije się później czkawką?
  • REKLAMA
  • #10 13074274
    linuks
    Spec od komputerów
    Nie ma znaczenia na co się robi kopie. To jest linuks a nie windows. Na kompletny backup składają się pliki nazwa.backup nazwa.mbr nazwa.sfdisk nazwa.size nazwa_part1.000 nazwa_part2.000 itd
  • #11 13074282
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Jest to ryzykowne i odradzane ale jak nie ma wyjścia to można i tak, tylko sprawdziłbym czy wszytko poszło jak trzeba. Oczywiście na USB może być tylko sprawny dysk - uszkodzony powinien być obsługiwany bez żadnych "pośredników", bezpośrednio przez kontroler ATA/SATA, co i tak nie daje gwarancji, że kopiowanie odbędzie się bez problemu.
  • Pomocny post
    #12 13074294
    linuks
    Spec od komputerów
    Backupy na pena robiłem setki razy i nic się nie stało. Na dysk USB też ale przy nieznanych przejściówkach lepiej na pena zrobić i skopiować do archiwum. Oczywiście dysk USB musi być sprawny. Oczywiście nie zaszkodzi zrobić drugiej kopi fsarchiverem.
  • #13 13074328
    elessar87
    Poziom 33  
    Świetnie, dzięki za pomoc.

Temat dotyczył zabezpieczania partycji recovery z dysku laptopa. Analiza SMART dysku wykazała uszkodzenie nośnika i konieczność rychłej jego wymiany. Jako że na dysku znajdował się oryginalny system operacyjny w postaci ukrytej partycji recovery należało zadbać o jej zabezpieczenie na innym nośniku do czasu wymiany dysku w komputerze docelowym. W toku dyskusji polecono programy do klonowania dysków:

fsarchiver: https://dl.dropboxusercontent.com/s/5nde3whbbvwnrq7/lubuntu-13.10-ratunkowy-PL.iso

Redobackup: http://linuxiarze.pl/redo-backup/

Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące analizy SMART dysku Toshiba MK3265GSX oraz klonowania partycji recovery. Zdiagnozowano uszkodzenie dysku, co skutkuje realokacją sektorów i niestabilnością. Użytkownik poszukiwał metod klonowania partycji recovery, aby zabezpieczyć system przed ewentualną wymianą dysku. W odpowiedziach polecono programy do klonowania, takie jak ddrescue, Redo Backup oraz fsarchiver. Użytkownicy podkreślili znaczenie wykonania kopii MBR oraz obrazu partycji recovery, aby w razie awarii dysku można było przywrócić system. Zasugerowano również, że klonowanie na dysk USB jest ryzykowne, ale możliwe, pod warunkiem, że dysk jest sprawny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA