logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Bravia KDL-32W5720 - brak możliwości odtwarzania filmów z pendrive'a

Luis Garcia 20 Gru 2013 19:04 4806 8
REKLAMA
  • #1 13082117
    Luis Garcia
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam,

Mam problem z ww. telewizorem. Otóż gdy podłączam do niego pendrive z nagranym filmem w formacie .avi i wyszukuję go następnie pilotem (przyciskiem HOME), to pojawia się napis "Brak elementów do wyświetlenia". Dla pewności na pendrive'a zgrałem obrazek, aby sprawdzić czy z plikami graficznymi również jest problem. Okazało się, że nie. Dlaczego więc ten telewizor nie widzi plików audiowizualnych?
  • REKLAMA
  • #3 13084076
    Luis Garcia
    Poziom 6  
    Mój pendrive (TDK 8GB) miał już system plików FAT32, więc sformatowałem go do NTFS i jest jeszcze gorzej, bo teraz telewizor w ogóle nie widzi tego urządzenia...
  • REKLAMA
  • #4 13084092
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    Jak rozumiem w PC/Laptopie normalnie działa? Próbował kolega inny pendrive innej firmy pojemności? Moja Bravia KDL-52Z5500 nie toleruje nośników SanDisc nie widzi ich testowałem 3 sztuki i nic a Kingston normalnie bez zastrzeżeń
  • #5 13084430
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5331
    A ten tv obsługuje pliki video z USB?.
  • REKLAMA
  • #6 13084750
    Luis Garcia
    Poziom 6  
    Epox napisał:
    Jak rozumiem w PC/Laptopie normalnie działa?

Tak, na kompie działa bez zarzutu.

Epox napisał:
    Próbował kolega inny pendrive innej firmy pojemności? Moja Bravia KDL-52Z5500 nie toleruje nośników SanDisc nie widzi ich testowałem 3 sztuki i nic a Kingston normalnie bez zastrzeżeń

Niestety, nie próbowałem innych. Mam tylko ten jeden pendrive.

KOCUREK1970 napisał:
    A ten tv obsługuje pliki video z USB?.

Jak można to sprawdzić? Przejrzałem w instrukcji telewizora rozdział o podłączaniu urządzeń USB i nie było żadnego wykazu, że czegoś może nie obsługiwać. Zresztą jak już wspomniałem w pierwszej wypowiedzi (ale nie rozwinąłem jej do końca), na pilocie przyciskiem HOME mam możliwość wyboru, co chcę odtwarzać, jest m.in. sekcja "grafika", "muzyka" no i "wideo". Jak podłączałem pendrive z systemem FAT32, to w każdej z tych sekcji widniała mi nazwa tego urządzenia ("TDK TF20"). Trzeba było na nią kliknąć, aby odtworzyć daną zawartość i tak z plikiem graficznym (obrazkiem) się udało, ale z filmem już nie. Skoro jest więc opcja "wideo", to znaczy chyba (przynajmniej ja tak to rozumiem), że ten TV ma możliwość odtwarzania filmów z wejścia USB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 13085494
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5331
    Luis Garcia napisał:
    Skoro jest więc opcja "wideo", to znaczy chyba (przynajmniej ja tak to rozumiem), że ten TV ma możliwość odtwarzania filmów z wejścia USB.

Luis Garcia napisał:
    Przejrzałem w instrukcji telewizora rozdział o podłączaniu urządzeń USB i nie było żadnego wykazu, że czegoś może nie obsługiwać.

Gdyby tak kolega zajrzał tylko dokładnie do manuala od tego tv, to odnalazłby ten akapit:
    Sony Bravia KDL-32W5720 - brak możliwości odtwarzania filmów z pendrive'a
  • Pomocny post
    #8 13085510
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Luis Garcia napisał:
    nie było żadnego wykazu, że czegoś może nie obsługiwać
    A jest że obsługuje ?. AVi to tylko format potrzeba jest jeszcze odpowiedni kodek sprawdź z innymi kodekami, ja np. jak mi coś nie działa zmieniam kodek programem Format Factory i po obróbce działa już bez problemu.
  • #9 13101071
    Luis Garcia
    Poziom 6  
    Dzięki za pomoc. Rzeczywiście nie zauważyłem.

Trochę szkoda, że ten TV obsługuje tylko MPEG-1. Będę musiał za każdym razem konwertować filmy...

A propos konwertowania - przetestowałem tak jeden film i rzeczywiście TV go odtworzył, jednak obraz był bardzo mały. Pasy z góry mnie nie dziwią, ale pojawiły się jeszcze po bokach. Przez lunetę będę musiał chyba oglądać... Nie wiem skąd ta zmiana. Nie działa mi na dodatek funkcja zmiany formatu obrazu, gdy leci film z pendrive'a (usługa w tym trybie jest niedostępna). Konwertowałem programem Any Video Converter, w ustawieniach nic nie zmieniałem, rozmiar wideo pozostawiłem na opcji "Original", a więc 640 x 272 (taką ma ten film).

Obraz nie jest zdeformowany (tj. rozciągnięty lub zawężony), jest zwyczajnie mały. Można coś na to poradzić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z telewizorem Sony Bravia KDL-32W5720, który nie odtwarza filmów z pendrive'a w formacie .avi, mimo że pliki graficzne są widoczne. Po próbie zmiany systemu plików pendrive'a na NTFS, telewizor przestał go w ogóle rozpoznawać. Inni użytkownicy sugerują, aby sprawdzić kompatybilność pendrive'a oraz kodeków wideo, ponieważ telewizor może obsługiwać tylko określone formaty, takie jak MPEG-1. Użytkownik odkrył, że po konwersji filmu telewizor go odtwarza, ale obraz jest zbyt mały i nie można zmienić formatu obrazu podczas odtwarzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA