Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Antena siatkowa i dwa telewizory - tylko jeden ma sygnał

lukaszmchw 28 Gru 2013 15:46 2172 4
  • #1 28 Gru 2013 15:46
    lukaszmchw
    Poziom 2  

    Witam,
    Posiadam antenę siatkową ze wzmacniaczem (zasilacz regulowany). Mam taki problem. Otóż, dopóki korzystałem z jednego odbiornika + dekoder, wszystko było w porządku. Teraz chciałem podłączyć drugi odbiornik.
    Jak wszystko podłącze do rozgałęźnika, to wtedy na jednym z telewizorów jest brak sygnału. Nie wiem już jak to wszystko podłączyć. Proszę zerknąć na poglądowy schemat :)
    W momencie, gdy obydwa odbiorniki są podłączone do rozgałęźnika, chodzi tylko laptop z dekoderem. Jeżeli odłączę kabel od rozgałęźnika, to wtedy sygnał do telewizora powraca. Jeżeli odłączę kabel przy laptopie, zostawię obydwa podłączone przy rozgałęźniku, na telewizorze nadal nie ma sygnału.

    Czy zasilacz antenowy powinien znajdować się przy jednym z odbiorników, w tym wypadku telewizorze, czy może być przed rozgałęźnikiem?

    1 4
  • #2 28 Gru 2013 15:50
    liszkar
    Poziom 20  

    A jaki masz rozgałęźnik??? Z przelotką na zasilanie??

    0
  • #3 28 Gru 2013 15:54
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    lukaszmchw napisał:
    może być przed rozgałęźnikiem?

    Tu jest wszystko dobrze.
    Z jakiego nadajnika dokładnie korzystasz, gdzie mieszkasz, dom, bloki, które piętro, płytka w antenie, co to dokładnie jest, kable, co to jest, rozgałęźnik, co to dokładnie jest?,
    więcej szczegółów podaj!.
    Piszesz o dwóch tv, a na rysunku jeden tv i jakiś komputer...., jaki dokładnie tuner jest w komputerze, model, typ, oznaczenia?.

    0
  • #4 28 Gru 2013 16:32
    liszkar
    Poziom 20  

    Nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ, ale sprawdź czy nie masz włączonego zasilania wzmacniacza antenowego w tv lub samym dekoderze. Większość sprzętu ma taką opcję. Zasilacz masz podłączony w dobrym miejscu, a dziwne jest to że jeden odbiornik działa a jak włączysz drugi to już nie.

    0
  • #5 28 Gru 2013 18:28
    [QQQ]
    Poziom 17  

    Możliwych jest kilka przyczyn :

    1.kabel do laptopa ( prawdopodobnie ma zwarcie żyły i ekranu ) jako ze antena jest ze wzmacniaczem to na 1 odbiornik jeszcze starcza sygnału a na 2 już niekoniecznie.

    sprawdź końcówki kabla do komputera ( jak potrafisz ) jak nie to zamień kable czyli końcówkę co była do kompa podepnij do TV i na odwrót. Jeśli będzie tym razem brak odbioru na kompie to masz uszkodzony kabel.


    2.uszkodzony rozgałęźnik .

    zamień końcówki na rozgałęźniku ( przewody do TV i Laptopa ) jak się pojawi sygnał na TV a zniknie na laptopie - wymień rozgałęźnik


    Istnieje też możliwość że TV jest dużo mniej czuły niż dekoder do laptopa - wtedy przy połączeniu jak na początku podepnij TV PRZEZ dekoder ( czyli jako monitor ) - jeśli będzie działał problemem prawdopodobnie jest za słaby sygnał.

    0