logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfra+ a multiroom na 4 TV - dobór potrzebnego sprzętu do 1,5tys zł

ms_2000 07 Sty 2014 11:06 4245 12
REKLAMA
  • #1 13148312
    ms_2000
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Przeszukałem już wiele portali oraz forum i nadal nie znalazłem tam informacji o tym, czego poszukuje. Chodzi mi o zrobienie w domu własnego multiroomu. Na dana chwilę mam dekoder sagemcom 83 (wiem już ze nie zadziała z żadnym spliterem, chyba ze się mylę) z karta cyfry+. Chce przedłużyć u nich umowę pozostawiając kartę c+ by było możliwe utworzenie własnego multiroom. Łączna liczba tv to na dana chwile 3 ale za jakiś niedługi czas pewnie i 4 tv dojdzie ( nie jest również wykluczone, że za kilka lat nie będzie potrzeby 5-ty tv). Wszystko znajduje w tym samym domu na jednym piętrze. Odległość miedzy najdalszymi punktami to ok 10-12m w tym kilka ścian z porothermu ok 20 cm grubości. Nie ma żadnych przeciwwskazań do zrobienia sieci poprzez Wifi. W jednym ze sklepów podpowiedziano mi o clone+ bezprzewodowym, ale opinie są różne o jakości i zasięgu działania. Gdzieś indziej proponowano mi zakupienie tunera Ferguson z opcja multiroom i powiedziano ze działa do 4 tv a w necie informacje są sprzeczne. Ferguson nie podaje takich informacji (albo nie mogę znaleźć). Chciałbym, aby instalacja i dekodery były jak najmniej awaryjne i proste w obsłudze. Dodam, iż w każdym pokoju mam kabel antenowy. I jeśli to możliwe, ale nie obowiązkowe żeby jeden dekoder miał podwójną głowice. Dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13148347
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Dekodery na systemie Linux, obecnie budowanie instalacji w oparciu o splitery to dość ryzykowna inwestycja...

Jaki budżet?
  • REKLAMA
  • #3 13148380
    ms_2000
    Poziom 9  
    Budżet możliwie jak najniższy :) ale tak na poważnie to chciałbym się w 1500 zł zmieścić. Tylko jak to analizuje to nc+ dolicza 10 zł miesięcznie za dodatkowy dekodery, więc rocznie to 120 zł x 3 to 360. Instalacja będzie zwracać się latami więc opcja dekodera fergusona z ich opcja multiroom wydawała mi się najrozsądniejsza. Chcę porady bo gdy przejdę do nc+ nie będzie już odwrotu i żaden spliter wtedy nie pomoże.
  • #4 13148408
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Tak czy inaczej przejdziesz do NC+, albo z kartą Cyfry albo na sprzęcie ADB.
    Jakie dekodery: HD czy SD?
  • #5 13148443
    ms_2000
    Poziom 9  
    Zdecydowanie HD a o migracji do nc+ wiem tylko właśnie nie wiem czy zostać przy karcie cyfry czy przejść na opcje nc+ z mediabox
  • REKLAMA
  • #6 13148605
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Moment.

Piszesz:
    "..Instalacja będzie zwracać się latami więc opcja dekodera fergusona z ich opcja multiroom wydawała mi się najrozsądniejsza..."

W ogóle nie ma takiej opcji: bierzesz cały sprzęt od operatora albo tylko kartę po byłej Cyfrze+ a resztę sam ogarniasz: dekodery + spliter bądź same dekodery z odpowiednim oprogramowaniem.
  • REKLAMA
  • #7 13148625
    ms_2000
    Poziom 9  
    Źle się wyraziłem: Chodzi o multiroom, jaki oferują dekodery Ferguson, np. model Ariva 252 combo, nie chodzi o Multiroom NC+.
  • #8 13149442
    cymex
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Tak jak kolega wyżej napisał bierz dekodery na linux`ie (Enigma2 - w skrócie E2). Zostaw sobie przy przejściu do NC+ starą kartę C+, czyli tą co masz obecnie. Co do tunerów, to możesz wziąć, np. Miraclebox Premium, Xpeed LX2, seria Vu+ jako serwer. A jako klient możesz kupić używane NBOX przerobione na oprogramowanie z E2 i będziesz na 100% zadowolony.
  • #9 13149823
    ms_2000
    Poziom 9  
    Ale jak te tunery połączyć? Spliterem? Jeśli tak to jakim? A same te dekodery są drogie bo większość powyżej 1000 zł. O samym linuxie słyszałem że jeśli się nie ma pojęcia, a ja nie mam, to nie warto bo można sobie tylko problemów narobić.
  • #10 13150647
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13152179
    cymex
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    ms_2000 napisał:
    Ale jak te tunery połączyć? .

A masz router albo switch w domu?? Wszystkie obecnie tunery posiadają kartę LAN, do której podpinasz kable lub dokupujesz kartę WIFI i łączysz się bezprzewodowo. Konfiguracja jest banalnie prosta !! Jak coś to pytaj na priv. Arive miałem okazję przetestować, ale...Ariva to jak Skoda Fabia. Ja tam wolę Mercedesa (czytaj tunery z linux`em) :)
  • #12 13152203
    simhak
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 336
    Ponad to na dekoderach z Linuxem możesz uruchomić wiele ciekawych pluginów, np IPTV Player - poczytaj o nim bo warto...
  • #13 13238811
    tyht
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.Od bardzo dawna mam CardSpliter przewodowy(nie wiem czy masz taką możliwość).Działają na nim GM-y 990(2szt.)V+ Uno,DM 800Se clon,Spliter i karty są tanie,dekodery GM 990 są też ok.innych z linuxem nie miałem.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do stworzenia systemu multiroom w swoim domu, z zamiarem podłączenia do czterech telewizorów. Obecnie posiada dekoder Sagemcom 83 z kartą Cyfry+, ale planuje przejście do NC+ i zastanawia się nad opcjami sprzętowymi. W dyskusji pojawiają się różne sugestie dotyczące dekoderów, w tym modele Ferguson, takie jak Ariva 252 combo, oraz dekodery działające na systemie Linux (Enigma2). Użytkownicy podkreślają, że korzystanie z dekoderów z Linuxem może być bardziej opłacalne, ale wymaga pewnej wiedzy technicznej. Wskazano również na możliwość użycia splitterów oraz konfiguracji sieci Wi-Fi. Budżet na projekt wynosi 1500 zł, co może być wyzwaniem przy zakupie odpowiedniego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA