logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CANCHECK w Blaupunkcie. Jak wyłączyć? Które komórki pamięci zmienić?

michal82 29 Mar 2005 10:56 13075 13
REKLAMA
  • #1 1357620
    michal82
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam blaupunkta Alfa 937 high CD,razem oryginalnym kodem, pamięć odczytałem z motoroli "read.zip" ale nie wiem jak wyłączyć CANCHECK, które komórki pamięci zmienić..... albo czy bedzie to radio dziłało w innym samochodzie z magistralą can ?
    Załączniki:
    • Read.zip (577 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1396409
    sedzia
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Witam,

jak wylaczyc tego CANCheck niestety nie wiem, ale na pewno mozna te sygnaly zasymulowac.
  • #3 1396462
    zgodny
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    taaa... można...(zasymulować) podłączając własciwy samochód ..powodzenia
  • #4 1396596
    sedzia
    Poziom 15  
    Witam,

moze w twoim przypadku wymagaloby to podlaczenia calego auta, ale ja znam prostszy sposob, wystarczy symulowac odpowiedni CAN Sygnal do Radia.
  • REKLAMA
  • #5 1396645
    zgodny
    Poziom 19  
    czytałeś posty na ten temat ? wiesz jakie dane są przesyłane tym łączem? jeśli tak to będziemy mieli kasy od ch.....y i trochę bo będziemy mogli naprawiać radi z Fiatów....pozdrowienia....
  • #6 1396770
    ochendal
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    adres 02FE na 24 i CAN-u nie sprawdza.

Dodano po 3 [minuty]:

Aha,nie jest to łamanie fabrycznych zabezpieczeń,bo to radio wstawione do innego fiata też zadziała
  • #7 1396975
    sedzia
    Poziom 15  
    jesli idzie "zgodny" o CAN dane, to co za problem zczytac, naturalnie jesli posiada sie do tego sprzet, a ty widze takowego nie posiadasz. W twoim przypadku szukasz problemów tam gdzie ich nie ma.

Jesli idzie o Dane jakie tam przesylane sa to:

CAN sygnal stacyjk bankowo
    CAN sygnal predkosci bankowo
    CAN Gateway bakowo
    CAN sygnal telefonu jesli jest taka opcja
  • REKLAMA
  • #8 1397019
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Cytat:
    będziemy mogli naprawiać radi z Fiatów

Od dawna naprawiamy radia z Fiata wykorzystując body wyjęte z Punta.
    Jak widac da się i to bardzo prosto :-)
  • #9 1397129
    sedzia
    Poziom 15  
    Jestes w stanie "pepe" podeslac jakie CAN-y sa wymagane i ich Dane tzn,

CAN ID, DLC, i DANE,

niestety nie mam zadnego fiata obecnie do dyspozycji.

Pozdrawiam
  • #10 1397577
    zgodny
    Poziom 19  
    Do PEPE .Co rozumiesz przez body wyjęte z Punto ? komputer? + całe okablowanie? bardzo ciekawe.....a o zasymulowaniu CAN to niech poprzednik na obecną chwilę pomarzy....pozdrowienia..
  • #11 1397801
    pepe
    Poziom 23  
    Cytat:
    Co rozumiesz przez body wyjęte z Punto ? komputer? + całe okablowanie? bardzo ciekawe.....

Ja wiem czy takie ciekawe ? Body komputer bez zadnych kabli. Podłączone zasilanie, masa i CAN (słownie: cztery przewody). I radio się uruchamia na stole. Samo body jak i pomysł jest już leciwy i niestety ze Stilo i nowszymi Alfami już nie chodzi.

A w aucie ? Znam osobiscie gościa który ma w aucie radio + body z Fiata ;-) Nie uważam to za profesjonalny sposób, ale na bezrybiu....

ps. A body kupione jako odpad z serwisu Fiata ( coś tam silnik żle na tym chodził) za przysłowiowe "pół".
  • #12 1397906
    zgodny
    Poziom 19  
    za szybko pisałem chodzi oczywiście o STILO.... pozdrowienia...
  • REKLAMA
  • #13 1399695
    pepe
    Poziom 23  
    A co ze Stilo problem wyjąć ?
  • #14 1401194
    zgodny
    Poziom 19  
    żaden......lepiej naprawić w samochodzue.....pozdrowienia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyłączenia funkcji CANCHECK w radiu Blaupunkt Alfa 937 High CD oraz możliwości jego działania w innym samochodzie z magistralą CAN. Uczestnicy wskazują, że bezpośrednia zmiana komórek pamięci nie jest znana, ale można zasymulować odpowiednie sygnały CAN, co pozwala na uruchomienie radia poza oryginalnym pojazdem. Wymagane sygnały CAN to m.in. sygnał stacyjki, prędkości, bramki CAN oraz sygnał telefonu, jeśli radio posiada taką funkcję. Przykładowym rozwiązaniem jest wykorzystanie tzw. "body" (komputera) z Fiata Punto, podłączonego jedynie do zasilania, masy i magistrali CAN, co umożliwia uruchomienie radia na stole. Metoda ta jest jednak przestarzała i nie działa z nowszymi modelami, takimi jak Fiat Stilo czy Alfa Romeo Stilo. Wymiana lub modyfikacja pamięci radia nie jest powszechnie znana ani zalecana, a naprawa lub adaptacja radia najlepiej odbywa się w samochodzie z odpowiednim systemem CAN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA