logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Triak a tyrystor – jak sterować triakiem w obwodzie prądu stałego, dlaczego nie działa?

konik polny 29 Mar 2005 13:26 1209 6
REKLAMA
  • #1 1358064
    konik polny
    Poziom 11  
    Nie wiem jak to jest. Triak to dwa połączone przeciwstawnie tyrystory tak? Jeżeli podłączymy do anod baterię i obciążenie /powiedzmy diodę/ to żeby się ona cały czas paliła potrzebny powinien być tylko krótkotrwały impuls polaryzujący odpowiednio bramkę /tak jak w tyrystorze/. Oczywiście zakładam, że triak spolaryzowany w jedną stronę działa jak tyrystor. Sprawdziłem takie podłączenie. Kiedy stale trzyma się spolaryzowaną bramkę dioda świeci, a kiedy się ją puszcza przestaje świecić, ale nie zawsze, bo zdarzyło się kilka razy, że dioda pomimo odłączenia napięcia od bramki ciągle świeciła. Jak to wytłumaczyć? Jak zrobić, żeby impuls załączał triaka tak jak załącza tyrystor jeżeli jest do niego podłączony prąd stały? Z góry dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 1358085
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1358374
    kazkla
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Może zrobić przekażnik z ew. podtrzymaniem?
  • REKLAMA
  • #4 1358448
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Dobierz rezystory, za małe obciążenie aby podtzrzymywał.
  • #5 1360394
    konik polny
    Poziom 11  
    Obiążenie, ale do czego? Jak napisałem raz świeci a raz nie.
  • REKLAMA
  • #6 1360536
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    No chyba napisałem, że za małe obciążenie. I zachowywuje się nie stabilnie!
  • #7 1366207
    konik polny
    Poziom 11  
    Zbadałem spawę ale to chyba nie jest najlepsze wyjście. Zresztą jak chcesz to sprawdź sam. Próbowałem na baterii 9V. Może to nie za małe obciążenie, ale za mały prąd?

Podsumowanie tematu

✨ Triak jest elementem półprzewodnikowym zbudowanym z dwóch tyrystorów połączonych przeciwstawnie, który przewodzi prąd w obu kierunkach po załączeniu impulsu na bramce. W obwodach prądu stałego triak wyłącza się dopiero po przejściu napięcia anod przez zero, co w przypadku stałego napięcia nie następuje, dlatego triak może pozostać w stanie przewodzenia lub nie wyłączać się stabilnie. W praktyce, aby triak działał poprawnie w obwodzie DC, konieczne jest zapewnienie warunku zaniku prądu (np. przez impulsowanie lub zastosowanie innego elementu). Problemy z niestabilnym świeceniem diody wynikają z braku zaniku prądu i niewystarczającego obciążenia, co powoduje, że triak nie wyłącza się przewidywalnie. Proponowano alternatywne rozwiązania, takie jak użycie przekaźnika z podtrzymaniem lub odpowiednie dobranie rezystorów i obciążenia, aby zapewnić stabilne działanie układu. Testy na baterii 9V wykazały, że zbyt mały prąd może być przyczyną niestabilności działania triaka w obwodzie DC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA