logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować triakiem, by przewodził bez sygnału i rozłączał przy sygnale?

grocom 31 Sty 2007 10:57 2771 7
REKLAMA
  • #1 3509955
    grocom
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam
    Poszukuję rozwiązania sterowania triakiem ale:
    - triak powinien przewodzić w czasie gdy nie jest podawany sygnał sterujący,
    - triak powinien rozłączyć obwód sterowany w momencie podania sygnału sterującego.
    - triak powinien przewodzić napięcie nawet gdy nie ma zasilania odwodu sterującego.

Czyli na chłopski rozum kiedy wysiądzie zasilanie elektroniki żarówka ma świecić, natomiast elektronika ma mieć możliwość wyłączenia żarówki.

Z powodu gabarytów przekaźnik odpada.
    Proszę o pomoc

pozdrowienia
    Sebastian
  • REKLAMA
  • #2 3510017
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    To co napisał kolega jest napisane bez logiki:
    "- triak powinien przewodzić w czasie gdy nie jest podawany sygnał sterujący,"
    -nie ma triaków nie sterowanych
    " triak powinien przewodzić napięcie nawet gdy nie ma zasilania odwodu sterującego."
    nie można przewodzić napięcia którego nie ma ...
    "Czyli na chłopski rozum kiedy wysiądzie zasilanie elektroniki żarówka ma świecić, natomiast elektronika ma mieć możliwość wyłączenia żarówki."
    a to najlepsze widział kolega układ elektroniczny który działa bez zasilania ...
    "Z powodu gabarytów przekaźnik odpada."
    Jakie to wymiary proszę je podać ...
    Nie wspomnę już ze dział nie ten , i z tego co napisał kolega, to naprawdę nic nie wynika. Może najpierw opisać działanie układu ale nie siląc sie w opisywanie elementów elektronicznych.
  • REKLAMA
  • #3 3510132
    grocom
    Poziom 13  
    Witam
    Przepraszam z mojej strony pomyłka

proszę zamiast "TRIAK" użyć słów układ na triaku, i wszystko będzie jasne

I Jeszcze raz na chłopski rozum:

Jest "pudełko" w pudełku jest układ sterujący wykorzystujący triaka, do pudełka podłaczona jest żarówka na 220v. aby wyłączyć żarówkę należy podać sygnał sterujący TTL na wejście pudełka. Zakładam też że pudełko może wymagać zasilania np. 5V. Dalej przypuśćmy, że zasilanie +5V jest wyłączone. Żarówka ma dalej świecić.
    Prościej już nie mogę.

Układ ma się zmieścić pod przełącznikiem podtynkowym światła w mieszkaniu, a wraz z nim jeszcze kilka innych rzeczy, wić miejsca jest mało.

Myślałem o podaniu na bramkę triaka napięcia sieciowego przez rezystor co spowodowałoby załączenie triaka i podtrzymanie załączenia. Tylko jak teraz wyłączać triaka sygnałem sterującym układ.
    Aha i co do twojej odpowiedzi:

Istnieje różnica między obwodem sterującym a sterowanym.
    pozdrowienia

HELP

[/tex]
  • REKLAMA
  • #4 3512417
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4224
    Może transoptor do zwierania bramki triaka do końcówki innej, niż ta, do której trzeba podłączać rezystor.
    Oświetlasz transoptor (dajesz sygnał na jego wejście) i sygnał włączający triaka zostaje zwarty - nie działa.
    Tylko problem: trzeba znaleźć transoptor, który w obie strony puści wystarczająco duży prąd - dużo większy,
    niż jest potrzebny do zadziałania triaka, i na dodatek przy niskim napięciu - żeby dobrze zwierał.
  • #5 3513255
    grocom
    Poziom 13  
    Próbowałem tak ale na razie bez optotriaka - zamiast tego elementu po prostu zwierałem bramkę z T1, i żarówka energooszczędna delikatnie sie jarzyła.
  • REKLAMA
  • #7 3514875
    grocom
    Poziom 13  
    Możesz trochę jaśniej?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania triakiem w układzie, w którym triak powinien przewodzić prąd, gdy nie jest podawany sygnał sterujący, a rozłączać obwód po podaniu sygnału TTL. Układ ma zasilać żarówkę 220 V i działać tak, aby przy braku zasilania układu sterującego (np. 5 V) żarówka nadal świeciła. Ze względu na ograniczenia gabarytowe przekaźnik jest wykluczony. Proponowano podanie napięcia sieciowego na bramkę triaka przez rezystor, co powodowałoby jego załączenie i podtrzymanie przewodzenia, natomiast wyłączanie miałby realizować sygnał sterujący. Wskazano problem braku triaka, który przewodzi bez sygnału sterującego oraz niemożność działania układu bez zasilania. Zaproponowano użycie transoptora do zwierania bramki triaka, co pozwoliłoby na wyłączanie triaka sygnałem sterującym, jednak znalezienie odpowiedniego transoptora o dwukierunkowym przewodzeniu prądu i niskim napięciu jest trudne. Próby zwierania bramki bez optotriaka powodowały jedynie delikatne jarzenie się żarówki energooszczędnej. W dyskusji pojawiła się sugestia, że pojemności w układzie (np. filtry przeciwzakłóceniowe) mogą wpływać na zachowanie triaka, jednak brak szczegółów dotyczących konkretnego schematu układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA