logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mała pompa próżniowa - alternatywy dla agregatu od lodówki?

aceton 23 Cze 2003 19:27 2415 10
REKLAMA
  • #1 260921
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    nie wiem czy w dobrym dziale umiescilem ten post jesli w zlym prosze o przeniesienie go

chodzi o to ze poszukuje jakiejs malej pompy prozniowej (ktora by ciagnela powietrze ) zalezy mi zeby to byla jakas dosc mala pompka agregat od lodowki jest ok tylko troche przyduzy ew moze ktos naprowadzil by mnie moze takie cos jest gdzies wykorzystywane??? w jakims urzadzieniu powszechnego uzytku ???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 261008
    In
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Przerobiona pompka, którą dostałem z oponami od Oponeo.pl lub od zamka centralnego w samochodach - bez przeróbki
    A jakie podciśnienie potrzebujesz ??
  • #4 261045
    Artekw
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Można też zakupić wodną pompę próżniową... tania, cicha a jak ktoś ma w domu wodę na ryczałcie to i nawet ekonomiczna. Stosuje się takie w laboratoriach.
  • REKLAMA
  • #5 261081
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam.
    Pompa próżniowa wykonana ze sprężaki
    jest stosunkowo tania i skuteczna (koledz stosują przy naprawach lodówek doskonale spełniaja swoje zadanie) fakt że ten gabaryt duży.Jeżeli chcesz mniejszą to sa w sprzedaży ale drogie.
  • #6 261539
    aceton
    Poziom 26  
    potrzebuje do powiedzmy -0.7atm a wiec typowe brzeczyki akwariowe odpadaja
  • REKLAMA
  • #7 514380
    Tomol:)
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    moze jednak przekonasz sie do sprezarki z lodowki moim zdaniem mozna ja rozciac (obudowe)i wyciagnac srodek tylko jak to ja niewiem ale poszukaj w ksiazkach A.sklodowego"Zrób to sam"widzialem tam cosik takiego moze akurat .Powodzenia!
  • #8 514645
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    mam taką pompke z lodówki polar wymaga zamontowania dodatkowego wyłącznika żeby nie grzała sie jak wyciągnie wszystko a ciągnie -0,9 sprawdzone tylko pomiędzy trzeba założyć jakiś zbiorniczek wyrównawczy bo jak wciągnie jakieś syfy to sie spali !
  • #9 514804
    aceton
    Poziom 26  
    juz tez zrobilem z agregatu jak narazie smiga
  • #10 520709
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Polecam od kompletu prozniowego Zeptera Vacsy malutka fajna tlyko nie wiem jakie podcisnienie mozna nia osiagnac :)
  • #11 523867
    amator1
    Poziom 12  
    W fabrycznych ssakach - urządzenie medyczne do odsysania /-0.95 atm/-
    stosuje się taką samą sprężarkę jak do pompowania kół.
    Ogólnie dostępna w hipremarketach za małe pieniądze. Zasilanie 12V DC a silnik od wycieraczki samochodowej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukując małej pompy próżniowej zdolnej do wytworzenia podciśnienia około -0,7 atm, rozważano różne alternatywy dla dużych agregatów z lodówek. Propozycje obejmowały użycie małych pompek akwariowych, jednak ich wydajność podciśnieniowa jest niewystarczająca. Sugerowano także przeróbki pompek z opon samochodowych lub zamków centralnych, a także zastosowanie wodnych pomp próżniowych, które są tanie, ciche i stosowane w laboratoriach. Pompy wykonane ze sprężarek, choć skuteczne, mają większe gabaryty i wyższą cenę. Wśród praktycznych rozwiązań wymieniono wykorzystanie sprężarek z lodówek, np. marki Polar, które po modyfikacji (montaż dodatkowego wyłącznika i zbiorniczka wyrównawczego) mogą osiągać podciśnienie do -0,9 atm. Alternatywnie polecano zestawy próżniowe Zeptera Vacsy, choć ich parametry podciśnienia nie są dokładnie znane. W medycznych ssakach stosuje się sprężarki podobne do tych używanych do pompowania kół, zasilane 12V DC, co stanowi kolejną opcję małej, efektywnej pompy próżniowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA