logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda Epistar SMD5050 - Zasada działania i zasilanie diody RGB 12V

aWłodek 15 Sty 2014 19:39 7044 3
REKLAMA
  • #1 13180659
    aWłodek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    Może ktoś podać trochę teorii o diodach Epistar SMD5050?

Jedna dioda zbudowana jest z trzech oddzielnie zasilanych diód każda innego koloru.
    Zasilenie każdej z jej końcówek napięciem 12 V spowoduje świecenie całej diody na biało. Jest to wówczas jej maksymalna moc. Podłączenie 12 V tylko do jednej końcówki przykładowo R zaświeci diodę na czerwono, a jej prąd zmniejszy się do 1/3 wartości. Dioda ta ma maksymalną moc przy świeceniu na biało. Taśmę RGB z diód Epistar SMD5050 można więc podłączyć bez sterownika podając na trzy przewody RGB jedno napięcie 12 V bez obawy o przeciążenia jej. Powinna wówczas świecić z maksymalną mocą i w kolorze białym. Czy moja teoria zgadza się z praktyką?

Dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13180948
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7878
    Akurat mam taką taśmę i muszę Cię zmartwić.

aWłodek napisał:
    Zasilenie każdej z jej końcówek napięciem 12 V spowoduje świecenie całej diody na biało

Mniej więcej tak. Tylko że diody są połączone szeregowo po 3 szt. i rezystor.
    Podłączenie samej diody do 12 V uszkodzi ją.

aWłodek napisał:
    Taśmę RGB z diód Epistar SMD5050 można więc podłączyć bez sterownika podając na trzy przewody RGB jedno napięcie 12 V bez obawy o przeciążenia jej

Oczywiście. Każdy z kolorów ma osobne wyprowadzenia anody i katody.
  • REKLAMA
  • #3 13184233
    aWłodek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Rozmiem, że diody LED nie można podłaczyć bez szeregowej diody ograniczającej prąd. Chodzi mi o zmianę kolorów listwy trzema ręcznie zmienianymi napięciami do max 12 V, szczególnie przy większych mocach, ograniczonych wówczas maksymalnymi mocami zastosowanych zasilaczy.
  • #4 13185051
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7878
    aWłodek napisał:
    szeregowej diody ograniczającej prąd

Nie diody, a rezystora. Jeżeli masz gotową taśmę, to jest ona już z odpowiednimi rezystorami wyliczonymi na 12 V.

aWłodek napisał:
    Chodzi mi o zmianę kolorów listwy trzema ręcznie zmienianymi napięciami do max 12 V

Jak najbardziej możesz tak robić. Oryginalne sterowniki LED działają na zasadzie PWM.
    Regulacja liniowa będzie powodować duże straty. W większości taśm LED, diody mają wyprowadzoną wspólną anodę( + ), i oddzielnie katody ( - ) każdego koloru. Takie połączenie komplikuje trochę sterowanie liniowe.
    Dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie trzech regulatorów PWM, nawet na popularnym NE555. Kilka schematów było na elektrodzie. Dało by to możliwość płynnej regulacji natężenia każdego koloru.
REKLAMA