logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić Behringer DCX 2496, aby poziomy dB na mikserze i procesorze były zgodne?

biały42 20 Wrz 2015 22:41 2073 6
REKLAMA
  • #1 15009194
    biały42
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Mam taki problem jeśli suma na mikserze dochodzi na kontroli do 0db to na procesorze mam na wejściu i wyjściu -30 db jak to można z sobą ustawić że jak mam 0db na mikserze to i będę miał 0db na procesorze. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15009220
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    W DCX-ie możesz wzmocnić sygnał maksymalnie 15dB na każdym kanale wejściowym. Tak z czystej ciekawości - przy jakim poziomie sygnału wskazywanym przez DCXa wzmacniacze łapią clip-a czy peak-a? Jaki masz mikser?
  • REKLAMA
  • #3 15009258
    biały42
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Nie sprawdzałem przy jakim poziomie z dcx-a wzmaczniacz będzie miał klip tylko pomiędzy mikserem behringer phm 5000 a dcx-m tak jak pisałem wcześniej na kontroli w mikserze mam 0db a na dcx-sie mam -30 jak dam na mikserze +10db to na dcx-sie mam jakieś -10
  • REKLAMA
  • #4 15009399
    Świr
    Poziom 34  
    Nie pamiętam jak jest wyskalowany DCX, ale podejrzewam (niech mnie mądrzejsi poprawią) w dBfs. Z kolei mikser ma skalę dBu, więc generalnie wszystko się zgadza. Zakładając że jest to wykalibrowane po niemiecku - 0dBfs = +15dBu.
  • REKLAMA
  • #6 15010192
    Świr
    Poziom 34  
    Sprawdź przy jakim poziomie wyjściowym sygnału w DCX zapalają się clipy na wzmacniaczach. Jako źródło sygnału najlepiej zastosuj jakiś generator szumu białego.
  • #7 18365223
    Dariusz C
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Cześć,

Temat dawno poruszany ale dla zainteresowanych dodam, że ten procesor wskazuje bardzo dokładnie wartość wysterowania sygnału. U mnie na mikserze 0db daje 0db na procesorze, należy zweryfikować parametry wyjściowe miksera, można zamiast tego behringera wpiąć na wyjście miksera np. korektor graficzny (zamiast w insert sumy) i jeśli 0 na mikserze nie da nam 0 na korektorze tzn. ze nasz mikser ma zbyt duży rozrzut w kalibracji i jest przewidziany bardziej do zadań
    amatorskich niż profesjonalnych co nie oznacza że mamy słaby mikser ale że producent wprowadził pewne bufory bezpieczeństwa dla użytkowników.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z synchronizacją poziomów dB pomiędzy mikserem Behringer PHM 5000 a procesorem Behringer DCX 2496. Przy poziomie 0 dB na mikserze, procesor wskazuje -30 dB. W odpowiedziach zasugerowano, że DCX może wzmocnić sygnał do 15 dB na każdym kanale, a różnice w skalach dBfs (DCX) i dBu (mikser) mogą być przyczyną problemu. Użytkownicy zalecają sprawdzenie poziomu sygnału, przy którym wzmacniacze zaczynają klipować, oraz weryfikację parametrów wyjściowych miksera. Sugerowano również użycie korektora graficznego do testów kalibracyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA