logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu po włączeniu komputera Gigabyte GA-8VM800M-775, brak dźwięków BIOS

kinka17 18 Sty 2014 15:56 1494 16
REKLAMA
  • #1 13190734
    kinka17
    Poziom 8  
    Witam, ostatnio wstaje chce włączyć komputer ok włącza sie, ale nie ma żadnego obrazu mimo ze poprzedniego dnia chodził normalnie. Płyta główna nie wydaje charakterystycznego piknięcia na starcie przy włączaniu. Wentylator na procesorze sie kręci. Gdy wyjelam ram komputer powinien "piszczec" ale niestety żadnego dźwięku nie wydaje mimo ze Buzzer jest podłączony. Zresetowalam bios przez wyjecie baterii tez nic nie dało. Monitor wykluczam bo z innym komputerem działa. Kondensatory również ok, nie ma żadnych opuchniec itp. Zasilacz wydaje mi sie tez odpada. Wiem, ze bylo dużo takich tematów na forach ale niczego nie wniosły. Czy to koniecznie musi byc uszkodzona płyta główna?

Płyta główna: Gigabyte GA-8VM800M-775
    Zasilacz: LC-B350ATX
    Procesor: Intel Pentium 4
    Zintegrowany układ graficzny UniChrome
  • REKLAMA
  • #2 13190767
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    kinka17 napisał:
    Czy to koniecznie musi byc uszkodzona płyta główna?

Na to wygląda. Zapewne uszkodziła ją ta atrapa zasilacza:
    kinka17 napisał:
    Zasilacz: LC-B350ATX

Jeśli pracował z tym komputerem przez tyle lat to w końcu dopiął swego.
  • #3 13190779
    gwidon997
    Poziom 24  
    Ocena: 71
    Witam
    Proponuję na początek wyczyścić wszystko i sprawdzić miiernikiem napięcia zasilacza czy mieszczą się w normie ATX, ewentualnie podmienić zasilacz.
  • #4 13190795
    kinka17
    Poziom 8  
    gwidon997 napisał:
    Witam
    Proponuję na początek wyczyścić wszystko i sprawdzić miiernikiem napięcia zasilacza czy mieszczą się w normie ATX, ewentualnie podmienić zasilacz.

To tez zrobiłam i nic z tego. A jeśli chodzi o podmiane zasilacza to nie mam takiej możliwości.
  • REKLAMA
  • #5 13190816
    gwidon997
    Poziom 24  
    Bez podmiany i sprawdzenia napięć ciężko będzie doszukać się przyczyny.
  • #6 13191140
    kinka17
    Poziom 8  
    A to ze komputer chodził praktycznie cały dzień mogło mieć wpływ na to ze sie uszkodziła płyta?
  • #7 13191186
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    kinka17 napisał:
    A to ze komputer chodził praktycznie cały dzień mogło mieć wpływ na to ze sie uszkodziła płyta?

Przy takim zasilaczu, który posiadasz jest to wielce prawdopodobne.
  • #8 13191272
    gwidon997
    Poziom 24  
    Zanieś komputer do jakiegoś znajomego lub serwisu i zobacz czy problem występuje na innym zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #9 13191306
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Już nie tylko z winy zasilacza, ale ogólnie ze starości sprzęt mógł ulec awarii. Już wiedziałam nie jedną płytę główną padniętą mimo dobrego zasilacza niestety, normalne wszystko się kiedyś musi zepsuć.
  • #10 13191360
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    kasiunia7777 napisał:
    Już nie tylko z winy zasilacza, ale ogólnie ze starości sprzęt mógł ulec awarii. Już wiedziałam nie jedną płytę główną padniętą mimo dobrego zasilacza niestety, normalne wszystko się kiedyś musi zepsuć.

Jakby nie było jest to racja. Ja również spotkałem się z wieloma takimi przypadkami, często nawet gniazdo wtyku ATX z białego zmieniało kolor na czarny przy pinach 5V.
    Ale co by dużo nie mówić, więcej jest przypadków, gdy zasilacz sprowokował małe bum w komputerze, gdzie obrywały wszystkie bazowe podzespoły. Miałem taki przypadek, że tylko karta graficzna (AGP) przetrwała, dyski, pamięć RAM, CPU...do piachu ;)

Dodano po 4 [minuty]:

Autorce tematu proponuję, odłączyć wszystkie zbędne peryferia i urządzenia, by spróbować u jakiegoś znajomego ewentualnie sprawdzić ich działanie.
  • #11 13194929
    kinka17
    Poziom 8  
    gwidon997 napisał:
    Zanieś komputer do jakiegoś znajomego lub serwisu i zobacz czy problem występuje na innym zasilaczu.

Chyba właśnie tak zrobię ze zaniose do serwisu.
    Dzisiaj rozkręciłam Zasilacz i zauważyłam ze 3 kondensatory są w nim opuchniete.
  • #12 13195014
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    To jest do wyrzucenia. Po tylu latach nie dziwne.
  • #13 13197705
    kinka17
    Poziom 8  
    A te opuchniete kondensatory w Zasilaczu mogą mieć wpływ na to ze ten obraz sie nie wyświetla?
  • #14 13197740
    adasJunior
    Poziom 10  
    Opuchnięte kondensatory świadczą, że już sporo przeszły.
    Czy działają, może jeszcze resztkami sił ciągnął, ale...
    na pewno były by do wymiany, czytaj: potrzebny nowy zasilacz.
    Ale jak mówisz, że po wyjęciu Ram'u, komp nie piszczy, tzn. że w ogóle
    płyta główna nie startuje. Zrób tak jak Ci radzą, podepnij inny zasilacz (pożycz od kogoś; serwis Cię skasuje za usługę).
  • REKLAMA
  • #15 13197891
    kinka17
    Poziom 8  
    W tym tygodniu nie bede miała możliwości pożyczyć od znajomego i sprawdzić bo wyjechałam. Ile mniej wiecej mogą w serwisie wziac za taka usługę?
  • #16 13198705
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Ciężko powiedzieć, zależy jaki serwis...możliwe, że około 20 zł.
    W każdym razie nastaw się na zakup czegoś porządniejszego, Chieftec lub coś pokrewnego.
  • #17 13409914
    kinka17
    Poziom 8  
    Okazało sie że procesor jest uszkodzony. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem opartym na płycie głównej Gigabyte GA-8VM800M-775, który nie wyświetla obrazu ani nie wydaje dźwięków BIOS po włączeniu. Wentylator procesora działa, ale brak reakcji na wyjęcie pamięci RAM. Użytkownik zresetował BIOS, sprawdził monitor oraz kondensatory, które nie wykazywały uszkodzeń. W dyskusji zasugerowano, że problem może leżeć w uszkodzonym zasilaczu LC-B350ATX, co potwierdziły opuchnięte kondensatory w zasilaczu. Ostatecznie, po dalszych testach, okazało się, że uszkodzony był procesor Intel Pentium 4.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA