logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transfer plików midi pomiędzy keyboardem i PECETEM

scq 19 Sty 2014 13:41 15711 11
REKLAMA
  • #1 13194363
    scq
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam

Od kilku dni męczę się z nawiązaniem połączenia keyboardu YAMAHA EZ200 z PECETEM.

Zakupiłem kabel USB - MIDI IN OUT w wersji dla ubogich na którym był opis że nie potrzebuje sterowników. Podłączyłem wyjście kabla OUT do wejścia keyboardu IN, oraz IN kabla do OUT keyboardu. Po podpięciu kabelka w menadżerze urządzeń pojawia się URZĄDZENIE AUDIO USB. W panelu sterowania jako urządzenie domyśle dla odtwarzania muzyki midi ustawione jest URZĄDZENIE AUDIO USB. Do transferu plików zainstalowałem program YAMAHA MUSIC SOFT DOWNLOADER w wersji 5.5.0. Jednak program nie może uzyskać połączenia z keyboardem.
    Bardzo proszę o pomoc.

pozdrawiam scq
    Załączniki:
    • Transfer plików midi pomiędzy keyboardem i PECETEM PanelSterowania.jpg (38.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Transfer plików midi pomiędzy keyboardem i PECETEM MusicSoftDownloader.jpg (57.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Transfer plików midi pomiędzy keyboardem i PECETEM MenadzerUrzadzen.jpg (43.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Transfer plików midi pomiędzy keyboardem i PECETEM KABEL.jpg (23.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13197930
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Spróbuj zaznaczyć urządzenie midi USB [2] i sprawdź.
    Te konwertery często sprawiają problemy. Wysyłają niepoprawne komunikaty lub błędy.
  • REKLAMA
  • #3 13199193
    scq
    Poziom 16  
    Witam

Adambyw dziękuję za odpowiedź.
    Próbowałem zmienić midi na Urządzenie audio [USB2] w programie MusicSoft Downloaderze oraz w panelu sterowania, lecz bez pozytywnego skutku.
    Na kabelku kontrolka MIDI -świeci, IN- mruga, OUT nie odzywa się!
    Może bardziej komunikatywny bylby inny program do połączenia z PECETEM!

pozdrawiam: scq
    Załączniki:
    • Transfer plików midi pomiędzy keyboardem i PECETEM PanelSterowaniaUSB2.jpg (39.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Transfer plików midi pomiędzy keyboardem i PECETEM MusicSoftDownloaderUSB2.jpg (57.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 13199605
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Ocena: 188
    W jakim celu chcesz podłączyć komputer do "klawisza"? Chcesz odtwarzać pliki SMF (czyli midi file) z komputera, a klawisz wykorzystać jako moduł brzmieniowy?
  • REKLAMA
  • #5 13199762
    scq
    Poziom 16  
    Chciałbym do niego wgrywać pliki midi i style.
    Ten edukacyjny instrument ma podświetlane klawisze i podobno można na nim odtworzyć ściągnięty z internetu kawałek midi i lampki pokażą jak go zagrać. Chciałbym móc grać na keyboardzie zewnętrznymi stylami z komputera.
    pozdrawiam scq
  • #6 13202097
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    A tak z ciekawości, nie zamieniłeś przypadkiem wtyczek IN z OUT? Czasami mają one błędne lub niejasne oznaczenia.
  • #7 13202482
    hipekk
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Kiedyś miałem Korga M-1 do którego m.in. barwy wysyłało się przez MIDI (SysEx).
    Przy próbie przesyłania przez interfejs podobno do tego który pokazałeś kończyło się błędem.
    Problem rozwiązała zmiana interfejsu (kupiłem E-MU Xmidi 1x1).
  • #8 13203656
    scq
    Poziom 16  
    Problem w tym że proponowany przez Ciebie kabelek kosztowałby ponad 1/3 ceny keyboardu, a za swój zapłaciłem 18zł. Niestety nie mam skąd pożyczyć drugiego kabelka na próbę.
    Czy jest może programik pod androida którym mógłbym przesłać plik midi do keyboardu za pomocą telefonu?

pozdrawiam scq
  • #10 13205954
    scq
    Poziom 16  
    Witam
    Zainstalowałem program Synthesia 9.0 i wygląda na to że kabelek działa ale tą aplikacją raczej stylu nie wrzucę do klawisza. W załączeniu screen ustawień Synthesi. Może powinienem spróbować jeszcze innego programu! Może Musicsoft 5.5.0 nie jest idealnym programem do transferu midi i stylów! Musicsoft Downloader 5.5.0 jest z 2003r. a keyboard z 2011!
    Czy moglibyście polecić inny program!
    Myślałem o podłączeniu smartofna przez złącze miniUSB, zakupiłem nawet przejściówkę mini USB/ USB którą można wpiąć w kabelek MIDI/USB.
    Transfer plików midi pomiędzy keyboardem i PECETEM
    pozdrawiam scq
  • #11 13513102
    przemek_malcus
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie. Też używam tego programu i mi wszystko działa (do keyboardu yamaha psr e403, ale to nie ma różnicy do jakiego keyboardu) musisz mieć kabel taki jak podłączasz drukarkę z komputerem (zwykły kabel USB) podłączasz keyboard i włączasz go(keyboard musi być włączony), następnie instalujesz sterowniki (jak nie masz to wpisz w gogle sterowniki do keyboardy yamaha "wpisujesz nazwę keyboardu" i pobierasz). Kolejnym krokiem jest włączenie musicsoft downloader i morzesz sobie wgrywać pliki midi i style(niestety nie można zgrywać swoich nagrań z keyboardu na kompa. Sory za błędy. jeszcze jedno jak masz instrukcje to tam pisze jakiego programu używać bo niekoniecznie musi to być musicsoft downloader :) pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

scq witam :) jeśli masz sterowniki do keyboardu to musisz je zainstalować jeśli nie to spróbuj pobrać ze strony yamahy http://download.yamaha.com/usb_midi/ (wybierz odpowiedni do swojego Windowsa) , włącz keyboard i dopiero wtedy instaluj sterowniki, Na końcu włącz program musicsoft downloader i będzie git
  • #12 13513345
    muzior
    Poziom 11  
    Ocena: 68
    Przerabiałem to ;) Przyczyną niepowodzeń jest właśnie ten tani interfejs midi. Kup coś markowego i problem zniknie ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem keyboardu YAMAHA EZ200 z komputerem za pomocą taniego kabla USB-MIDI, który nie wymaga sterowników. Po podłączeniu, w menedżerze urządzeń pojawia się "URZĄDZENIE AUDIO USB", ale program YAMAHA MUSIC SOFT DOWNLOADER 5.5.0 nie może nawiązać połączenia. Użytkownik próbował zmieniać ustawienia MIDI, ale bez skutku. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie poprawności podłączenia kabli IN i OUT oraz rozważenie zakupu lepszego interfejsu MIDI. Użytkownik zainstalował program Synthesia, który działa, ale nie umożliwia przesyłania stylów do keyboardu. Pojawia się również pomysł użycia smartfona do transferu plików MIDI.
REKLAMA