logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować nawijarkę do transformatorów z silnikiem 12V i automatycznym podajnikiem?

Kepler 19 Sty 2014 14:58 3312 2
REKLAMA
  • #1 13194726
    Kepler
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich,
    chciałbym zbudować nawijarkę do transformatorów bazującą na silniku od wycieraczek 12V z reduktorem oraz z automatycznym przesuwem podajnika drutu. Wydaje mi się że do przesuwu podajnika nie nadaje się układ korbowy ponieważ w funkcji czasu daje on sinusoidalną funkcję położenia (na środku karkasu powstawałoby wgłębienie) w związku z czym trzeba by było chyba zastosować jakiś serwomechanizm modelarski sterowany kontrolerem tak aby położenie podajnika było trójkątną funkcją czasu. Poza tym kontroler miałby zadania (minimalny zestaw):
    - załączać przekaźnik podający napięcie do silnika napędowego,
    - za pomocą jakiegoś czujnika magnetycznego (np. kontaktron, cewka) zliczać obroty wrzeciona z karkasem,
    - wyświetlać liczbę obrotów wrzeciona,
    - układ posiadałby przycisk resetujący liczbę obrotów oraz przycisk start/stop nawijania,
    - układ miałby wyjście sterujące mechanizmem przesuwu podajnika drutu,
    - przyciski pozwalające na regulację skoku mechanizmu podajnika (w zależności od wysokości karkasu).
    Myślę że dałoby się to ładnie zbudować na Arduino, ale to chyba tak jak zamiast wykałaczki używać bagnetu. Może moglibyście zaproponować jakąś tańszą gotową płytkę np. z kontrolerem AVR, czy może jednak taką płytkę lepiej wykonać samodzielnie? Sterowania poprzez komputer wolałbym uniknąć ponieważ mój laptop nie posiada jakichś ciekawszych wyjść pokroju LPT, natomiast USB to chyba byłaby ciężka przeprawa, myślałem nawet o sterowaniu położeniem podajnika z wyjścia karty dźwiękowej ale to by załatwiało tylko małą część zagadnienia.
  • REKLAMA
  • #3 13226489
    Kepler
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Widziałem już ten zestaw, troszkę za mały gdyby się chciało nawinąć transformator np. 80W, no ale można podejrzeć jak jest zaprojektowany układ.
REKLAMA