logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer długo się uruchamia, nie wczytuje systemu

DjKrisu 19 Sty 2014 17:54 2445 25
REKLAMA
  • #1 13195459
    DjKrisu
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam ze względu na to ze nie jestem profesjonalnym informatykiem proszę o wyrozumiałość. Mam pewien problem z komputerem ponieważ wgrałem windows 7 ultimate x64 komputer zainstalował potrzebne aktualizacje jak to powinno być... Wyłączył się i tak jakby nie wczytywał systemu. Tzn podzespoły normalnie pracują lecz tak jakby nie chciały wczytać systemu. Od razu problem słabego zasilacza wykluczam ponieważ dziś wymieniłem właśnie zasilacz ponieważ myślałem że to jego sprawka. CMOS również resetowałem.

Specyfikacja komputera:
    Zasilacz Gamebird 400w
    Płyta główna ASUS F1A55-M LX3
    Procesor AMD Athlon II X4 631
    Dysk twardy Seagate 500Gb
    Pamięc ram Goodram 2x8Gb
    Karta grafiki Ati radeon hd 6570

Miałem już kiedyś taki problem ale po zmianie systemu wrociło wszystko do normy i odpalał za każdym razem a teraz jak "mu się zachce"

Jeśli będą potrzebne jakieś skany to zrobie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13195486
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 444
    Na jakiej podstawie wykluczyłeś psu?
    Jakie są sygnały biosu o ile są?
  • #3 13195596
    DjKrisu
    Poziom 9  
    Psu wykluczyłem ponieważ podłączyłem drugi zasilacz i jest to samo. Jak nacisne przycisk zeby komputer się włączył wentylatory zaczynają pracować a reszta stoi wg nie wczytuje biosu i systemu. Muszę go długo resetować lub wyjąć np ram lub odłączyć dysk reset i działa.
  • REKLAMA
  • #4 13195597
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Kondensatory na płycie głównej nie są spuchnięte?
  • #5 13195605
    DjKrisu
    Poziom 9  
    Sprawdzałem wszystkie dokładnie ani jeden nie jest spuchnięty.
  • #6 13195609
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    DjKrisu napisał:
    Od razu problem słabego zasilacza wykluczam ponieważ dziś wymieniłem właśnie zasilacz ponieważ myślałem że to jego sprawka.

Czy Ty wymieniłeś go na
    DjKrisu napisał:
    Zasilacz Gamebird 400w

na prawdę? ;/ Zły wybór.

Spróbuj uruchomić komputer w tr. awaryjnym z obsługą sieci. Pobierz na nim HDTune i wstaw screen z zakładki "Health".
  • Pomocny post
    #7 13195634
    Pete_O
    Poziom 32  
    Ocena: 24
    młody14 napisał:
    Czy Ty wymieniłeś go na

DjKrisu napisał:

Zasilacz Gamebird 400w

na prawdę? ;/ Zły wybór.
    Oj, zły. Rozumiem, że Kolega nie skonsultował tego wcześniej na tym forum, bo by tego nie kupił?
    Zrób tak jak radzi kolega młody14. Chyba, że masz inny komputer, na którym możesz działać normalnie - rozumiem, że tak. Zamiast HD Tune może być screen z Crystal Disk Info ewentualnie. Prawdopodobne uszkodzenie dysku. Być może spowodowane kiepskim zasilaniem...
  • #8 13195775
    DjKrisu
    Poziom 9  
    wcześniej był zasilacz white energy 400w lecz ten dałem tylko na chwile ale i na tym ani na innym nie działa tak jak powinien. Teraz gdy próbowałem uruchomić były 3 krótkie pikniecia i dalej sie nie uruchamia.

Dodano po 6 [minuty]:

Przepraszam jedno dluższe i 3 któtsze... O co chodzi?
  • REKLAMA
  • #9 13195823
    marcinlab
    Poziom 10  
    a może to wina sprzętu sprawdzałes ram i dysk jakimś programem??
  • #10 13195845
    DjKrisu
    Poziom 9  
    Nie sprawdzałem bo niestety komputer wg się nie włącza ;/ nie mogę wejść nawet do Biosu
  • #11 13195967
    piomir.elektr
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Np. kody dźwiękowe biosu ami
    1 krótki - problem związany z odswierzaniem pamięci ram
    2 krótkie - problem podczas sprawdzania parzystoci pamięci ram
    3 krótkie - problem związany z problemem odczytu pierwszego segmentu pamięci ram (64kb)
    Proponuję wyjąć pamięć, oczyścić złącze. Delikatnie złożyć.
  • #12 13195985
    DjKrisu
    Poziom 9  
    Właśnie jest 1 długi i 3 krótkie.
  • #13 13196091
    Pete_O
    Poziom 32  
    Masz BIOS AMI. 1 długi i 3 krótkie oznaczają błąd pamięci karty graficznej. Sprawdź, czy wyjęcie karty graficznej w czymś pomoże. Ta płyta ma zintegrowaną grafikę. Oczywiście musisz przepiąć też kabel od monitora do wyjścia zintegrowanej grafiki, żeby cokolwiek zobaczyć.
    A! No i wszelki montaż/demontaż podzespołów, w szczególności karty graficznej - powinny odbywać się przy całkowicie odłączonym zasilaniu - zarówno płyty głównej, jak i karty.
    Bezwzględnie zalecam zaopatrzenie się w prawdziwy zasilacz, a nie imitację.
  • #14 13196147
    DjKrisu
    Poziom 9  
    teraz znów są 1 długi 4 krótkie... Już nie wiem co mam robić

Dodano po 5 [minuty]:

wyczytałem na angielskim forum ze to od biosu czy to możliwe?
  • #15 13196266
    piomir.elektr
    Poziom 11  
    BIOS Ami nie posiada takiego sygnału o błędzie.
    Może można wejść do Biosu ? Wtedy wybrać domyślne?
  • #16 13196377
    DjKrisu
    Poziom 9  
    Wg nie moge nic zrobic... są sygnały i nic się nie dzieje
  • #17 13196595
    piomir.elektr
    Poziom 11  
    Czy zrobiłeś co radził Pete_O ?
    Wymieniany był zasilacz. Czy nie zostało coś poruszone i 'nie łączy'? Procesor, karty, pamięć, czy płyta nie jest wygięta.
  • #18 13196637
    DjKrisu
    Poziom 9  
    Zamienie za chwile zasilacze i zobacze czy to cos dalo. Przy okazji posprawdzam wszystkie styki. Co do zintegrowanej nic to nie dało. dalej 1 długi i 3 krótkie.
  • #19 13196773
    piomir.elektr
    Poziom 11  
    1 długi i 3 krótkie taki błąd istnieje
    1 długi i 4 krótkie nie istnieje.
    Czy za każdym razem sygnał błędu jest inny?
  • #20 13196780
    DjKrisu
    Poziom 9  
    Dzięki koledzy za zainteresowanie i pomoc... Niestety po długiej walce poddaje się i zanoszę komputer do serwisu oraz KUPUJE NOWY ZASILACZ. :) Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

1 długi 3 krótkie.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeżeli to 1 długi i 4 krótkie to oznacza "Hardware monitoring error" z tego co wyczytałem na innym forum.

podaje link:
    http://searchengines.pl/topic/105002-ami-bios-sygna%C5%82-1-4/
  • REKLAMA
  • #22 13196949
    piomir.elektr
    Poziom 11  
    Jeżeli istnieje 1 długi 4 krótkie to przepraszam, ale ja takiego nie pamiętam.
    Przed "oddaniem..." warto spróbować zresetować CMOS.
  • #23 13196981
    Pete_O
    Poziom 32  
    piomir.elektr napisał:
    Jeżeli istnieje 1 długi 4 krótkie to przepraszam, ale ja takiego nie pamiętam.
    W tamtym temacie, który podał Autor, też ponoć wystąpiło coś takiego, ale ten, który wtedy niby coś znalazł o tym, nie miał tak naprawdę bladego pojęcia o czym pisze.
    piomir.elektr napisał:
    Wymieniany był zasilacz. Czy nie zostało coś poruszone i 'nie łączy'? Procesor, karty, pamięć, czy płyta nie jest wygięta.
    Właśnie. Sprawdzić raz jeszcze wszystko. I zresetować CMOS.
    Może też być problem z zamocowaniem RAM w slotach, bo jak widzę, na niektórych stronach o kodach dźwiękowych AMI: 1 długi i 3 krótkie oznaczają nie tyle: błąd Video RAM, co po prostu: błąd pamięci RAM, np. tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html
  • #24 13197157
    DjKrisu
    Poziom 9  
    CMOS w trakcie resetowania. wyjąłem baterie i poczekam dla pewnosci do rana :) jesli po tym nic sie nie zmieni oddaje do serwisu bo jesli dobrze pamietam a chyba dobrze to mam jeszcze gwarancje na niego ale wydawalo mi sie ze to nic powaznego jednak teraz wiecej z tym zachodu.
  • #25 13201253
    DjKrisu
    Poziom 9  
    Reset CMOS nic nie dał. Zaniosłem do serwisu prawdopodobnie coś z płytą nie wiem tak mi Pan powiedział ze sprawdzi wszystko. Jak odbiorę go z naprawy dam znać jaki powód był tej awarii. Żeby na przyszłość ktoś mógł skorzystać z tego tematu. Szczególne podziękowania dla Pete_O. Dzięki za pomoc :)
  • #26 13210194
    DjKrisu
    Poziom 9  
    Witam. Tak jak obiecałem powodem awarii była uszkodzona płyta główna. Niestety będę musiał czekać jeszcze troszeczkę na powrót komputera z naprawy, ale za ten czas może kupie lepszy zasilacz, by w przyszłości uniknąć podobnych awarii. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie wczytuje systemu po zainstalowaniu Windows 7 Ultimate x64. Po wymianie zasilacza i resecie CMOS, komputer nadal nie uruchamia się poprawnie, a sygnały BIOS wskazują na problemy z pamięcią RAM lub kartą graficzną. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym sprawdzenia kondensatorów na płycie głównej oraz uruchomienia komputera w trybie awaryjnym. Ostatecznie zdiagnozowano uszkodzenie płyty głównej, co potwierdził serwis komputerowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA