Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wyłączanie ekranu w biosie - problem przed i po wymianie pamięci i zasilacza

marko22 03 Sie 2014 09:45 1089 19
  • #1 03 Sie 2014 09:45
    marko22
    Poziom 10  

    Witam.

    Od niedawna mam spory kłopot z kompem. Prawie 4 lata działał idealnie. Do chwili obecnej.
    Konfiguracja:
    Płyta Asus Rampage II
    Procesor Intel i7 930
    Pamięci GoodRam Pro 6GB triple (kości Elpidy)
    Zasilacz Seasonic X-750
    Grafika Ati HD-5870 Gigabyte

    Reszta to szczegóły.

    Na początku padły mi kości pamięci. Tak myślałem. Nie przechodziły testu w Memtest, Win8 nie chciał się zaktualizować, wyrzucając błędy i wracał do starej wersji. Zareklamowałem. Po tygodniu dostałem nówkę komplet. Jako że nie było mnie w domu, kości wkładała żona :) No ale.....konsultacja telefoniczna ze mną, kości obsadzone - komputer nie startuje. Mówię - zostaw. Wrócę, zrobię. No i wróciłem. Posprawdzałem, włożyłem od nowa - komputer milczy :( Zawiozłem do miastowego serwisu jakiegoś - stwierdzono uszkodzenie zasilacza. No cóż...zdarza się. Reklamacja. Gość zdziwiony totalnie. Mówi, że jestem drugą osobą w jego karierze, której ten zasilacz padł. Po 2 tyg. dostałem nówkę sztukę. Podłączyłem, odpala wszystko, ale co z tego, kiedy po wejściu do biosu po chwili gaśnie mi ekran. Objaw taki jak wcześniej się zdarzało przy tych uszkodzonych pamięciach. Komputer działał, ale czasami właśnie to się robiło. Po którymś restarcie dostałem 1 długi sygnał i 3 krótkie. Cholera...znowu pamięci? Tutaj mam mały problem z identyfikacją tych sygnałów. Część opisów Ami traktuje właśnie o uszkodzeniu pamięci ale i znalazłem wpisy, że może to też być karta graficzna.
    Jeszcze jeden ciekawy objaw, że na domyślnych ustawieniach biosu płyta raz widzi 4GB, raz 6GB, a zdarzyło mi się, żę widziała 2GB :roll: Co jest teoretycznie niemożliwe, bo przy takiej konfiguracji muszą być minimum dwa sloty obsadzone, żeby całość działała. Czy ktoś w Siedlcach (tutaj mieszkam), lub w Warszawie (mogę dowieźć) jest w stanie mi zweryfikować, co jest nie tak? Ładnych parę lat sam naprawiałem każdemu wkoło komputery. Teraz raz, że nie mam na to czasu, a dwa - w moim przypadku potrzebne mi podzespoły na chwilową podmianę celem stwierdzenia, co jest nie tak.

    Rodacy....pomożecie? :)

    0 19
  • #2 03 Sie 2014 09:56
    kokapetyl
    Poziom 43  

    Czy po obsadzeniu nowych modułów pamięci, był wykonany reset biosu?

    0
  • #3 03 Sie 2014 10:59
    Piotr922
    Poziom 15  

    1 gługi i dwa krótkie to jest błąd karty graficznej, kolego, więc chyba już nie trzeba tłumaczyć co należy zrobić...

    0
  • #4 03 Sie 2014 11:04
    kokapetyl
    Poziom 43  

    marko22 napisał:
    Po którymś restarcie dostałem 1 długi sygnał i 3 krótkie.

    A nie dwa krótkie, jak sugerujesz.

    0
  • #5 03 Sie 2014 11:14
    marko22
    Poziom 10  

    Panowie...z całym szacunkiem. Skoro napisałem 1 długi i 3 krótkie, to właśnie tak jest. Reset biosu był wykonany. Choć to nie ma znaczenia dla obsadzania pamięci. Zwłaszcza takich samych. Na defaultowych ustawieniach biosu płyta głupieje i pokazuje po prawie każdym restarcie inną pojemność pamięci. Przywróciłem ustawienia z kopii, jaką miałem i na sztywno jest cały czas widoczne 6GB. To tak informacyjnie. Ale zarówno na default i jak i obecnych ustawieniach ekran w biosie się i tak wyłącza. Mam 3 podejrzanych - ponownie pamięci, karta graficzna i w ostateczności płyta główna.

    0
  • #6 03 Sie 2014 12:22
    Piotr922
    Poziom 15  

    Ok, ja się pomyliłem, miałem napisać 3, Nie oznacza to, że karty nie należy sprawdzić, bo nie zmienia to faktu, że ten beep code to uszkodzona grafika. Trzeba próbować metodą prób i błędów. Od samego patrzenia w bebechy napewno się nie naprawi.

    0
  • #7 03 Sie 2014 17:05
    marko22
    Poziom 10  

    Problem rozwiązałem. Zaktualizowałem bios i na razie odpukać, nic się nie dzieje. Sądziłem, że mam ostatni jaki wyszedł. No nieważne. Działa :)

    0
  • #8 03 Sie 2014 17:41
    safbot1st
    Poziom 43  

    marko22 napisał:
    Zareklamowałem. Po tygodniu dostałem nówkę komplet.

    Widać były ciut inne - wymagały nowego biosu.

    0
  • #9 16 Wrz 2014 18:53
    marko22
    Poziom 10  

    Wracam Panowie i Panie.

    Męczy mnie dalej stan mojej zabawki. Jak się uruchomi, to jest ok (chyba, bo nie mam czasu go intensywnie testować), ale....podczas włączenia wchodzą wentylatory do pracy i koniec. Zero ekranu i zero diodek od pamięci i do dysku na płycie głównej (są właśnie takie na niej). Za którymś razem w końcu zaskoczy. 10 dni stał w "serwisie" u mnie w mieście i ni cholery nie mogą dojść, co jest nie tak. Objaw podobny do tego, kiedy pada procek. Ale ten jest sprawny chyba? Bo skoro odpali w końcu i działa, to chyba nie jest tak, że raz procek pracuje, a raz nie. Albo padnie, albo działa. Innych stanów raczej nie ma. Kartę graficzną zmieniałem. Ten sam objaw. W tym niby serwisie zmieniali pamięci - to samo. Zasilacz - to samo. Więc pozostaje płyta główna. Teraz pytanie - gdzie w Warszawie mogę to oddać, żeby zdiagnozowali na 100% i ją naprawili? Zna ktoś jakiś serwis, który to zrobi?

    Pozdrawiam.

    0
  • #10 20 Maj 2015 14:08
    marko22
    Poziom 10  

    Wracam ponownie Panowie i Panie. W końcu moja płyta trafiła do serwisu. Po wstępnych sprawdzeniach okazało się, że jest uszkodzony mostek południowy. Problem w tym, że serwis go nie posiada. Próbuję na razie sam na własną rękę go znaleźć, ale z mizernym skutkiem. Czy ktoś może pomóc? W Polsce raczej go nie znajdę. Może jest ktoś z USA, gdzie mógłby się czegoś dowiedzieć. Może do Intela spróbuję zadzwonić, ale czuję, że nic mi to nie da. Najważniejsza rzecz w tym wszystkim, to dokładnie musi być taki sam układ, jak na zdjęciu. Górny symbol jest powszechny, ale liczy się ten drugi.

    Z góry dziękuję za pomoc.
    Wyłączanie ekranu w biosie - problem przed i po wymianie pamięci i zasilacza

    Edit: Oddział Intela w Polsce nie jest w stanie pomóc.

    0
  • #11 20 Maj 2015 14:31
    Pablo922
    Poziom 16  

    W tym momencie proponuję oddać płytę na złom. Najprawdopodobniej za naprawę zapłacisz niewiele więcej jak nie więcej od drugiej, używanej płyty, więc...

    0
  • #12 20 Maj 2015 14:38
    marko22
    Poziom 10  

    To jest Twoja propozycja rozwiązania problemu? Gdybym chciał to zrobić, to nie zawracałbym nikomu głowy po forach, tylko zrobił tak, jak to napisałeś. Ale niestety (lub stety), jestem uparty. I nie dam się rolować korporacji w stylu Asusa - kup Pan naszą płytę, a później leć do sklepu po nową, bo starej Ci nie naprawimy.

    0
  • #13 20 Maj 2015 17:37
    Pablo922
    Poziom 16  

    Właśnie tak... No ale jak nie masz co robić z kasą i wolisz przepłacać Twoja sprawa. Osobiście wolałbym wstawić nową płytę i mieć spokój. Wydaje mi się na 90%, że nigdzie nie dostaniesz tego chipu i jedyną możliwością byłoby dopaść taką samą płytę i wtedy wylutować z niej ten chip. Poza tym jesteś na 1000% pewny, że jest martwy, bo równie dobrze naruszone są połączenia BGA pod tym układem i dlatego niekontaktuje. Problem w tym, że jakże wspaniała UE wymogła, aby elektronika która jest produkowana na sprzedaż, a nie własny użytek była lutowana za pomocą cyny bez dodatku ołowiu i rónież w układach BGA są stosowane kulki bez ołowiu, co niestety czyni je bardzo wrażliwymi na pęknięcia i w tym momencie niestety układ odmawia współpracy.

    0
  • #14 20 Maj 2015 21:16
    marko22
    Poziom 10  

    Płyta pojechała tutaj - http://www.aid-serwis.com.pl/ To oni stwierdzili, że jest uszkodzony ten chip. Nie naprawią, bo nie mają drugiego. Wydaje mi się, że mogliby go przelutować, bo komputer jak uruchomił się, to działał normalnie. Problemy były ze startem i restartami. Po prostu "gubiła" się karta graficzna a interfejs systemu był chyba w 8 bitach i rozdzielczości 640x480. Właśnie się zastanawiam nad tym - jakby padł, to nie powinno to chyba w ogóle działać. A jeśli raz jest ok, a raz nie, to może faktycznie coś z połączeniami. Wiem, że zakup drugiej, to najprostsze rozwiązanie. Jeśli nie znajdę tego układu, to nie pozostanie mi nic innego, jak wyrzucenie tego na śmietnik.

    0
  • #15 20 Maj 2015 21:25
    Pablo922
    Poziom 16  

    W zasadzie na śmietnik może nie. Możesz sprzedać na części serwisowi. Na Twoim miejscu zadzwoniłbym tam i zapytał o to i zapytał, czy mogliby go podgrzać i sprawdzić, bo jeżeli to tylko połączenia BGA zawiodły(a na to wskazuje, skoro działało przez jakiś czas) to wystarczy zrobić prosty test, a mianowicie podgrzać hotairem i jak zatrybi to zrobić tylko reballing, czyli zdemontować chip. założyć nowe kulki z ołowiem tym razem, przylutować i będzie git.:) Mówię ci, zrób tak, bo obawiam się, że tylko podpięli oscyloskop, zobaczyli iż jest cisza i zwali na most, a tak naprawdę to mogą być rozsypane połączenia pomiędzy chipem a płytą.

    0
  • #16 20 Maj 2015 21:36
    marko22
    Poziom 10  

    Chwalą się wysokim profesjonalizmem. Ba, nawet endoskop wykorzystują w sprawdzeniach połączeń. Rozmawiałem z serwisantem trochę o tym, ale nie wypytywałem, co zrobili i na jakiej podstawie stwierdzili, że padł akurat ten mostek. Będę dzwonił jutro i poproszę o reballing.

    0
  • #17 21 Maj 2015 12:44
    marko22
    Poziom 10  

    Nie ma opcji, żeby wykonać reballing. Musi być nowy układ. Czyli pozostaje mi zakup nowej platformy, albo używka.

    0
  • #18 21 Maj 2015 13:26
    Pablo922
    Poziom 16  

    Hmm, nie wiem czy tu jednoznacznym wskaźnikiem nie byłoby samo podgrzanie hotairem... Często z kartami graficznymi jest tak, że jeżeli zaczynają generować artefakty z winy połączeń BGA to wtedy podgrzanie chipu rozwiązuje problem. Co prawda na czas określony, ale przynosi i można wtedy stwierdzieć czy reballing ma sens czy nie. Nie mniej jednak gości robi Cię w konia, bo nie raz widziałem jak gościu robił reballing bez wymiany układu. Założę się o to, że po prostu odmówił, bo mu się to po prostu nie kalkuluje nie będąc pewnym czy to ma sens, dlatego woli wymienić chip, bo wie, że winą jest "milczący" chip, więc ma 100% pewności, że to ma sens w tym momencie, bo wymieni i płyta na bank wystartuje.

    0
  • #19 22 Maj 2015 13:53
    marko22
    Poziom 10  

    A więc tak. Znalazłem ten chip. http://sklep.finaltech.pl/pl/bga/512-NOWY-CHIP-BGA-AF82801JIR-SLB8S-DC11-004493.html Wg informacji ze sklepu środkowa część na moim nie ma żadnego znaczenia. To jest podobno data produkcji i nr serii. Śmiało mogę go kupować. Technikowi naprawiającemu z Wrocławia wyjaśniłem już w czym rzecz (dziwne, że ja to musiałem zrobić). Powiedział, że układ jest zwarty i płyty z tamtego okresu w większości miały problemy z tym układem. Całość zamknie się w granicach 200zł (z kosztem układu). Dam znać po wymianie co i jak.

    Pozdrawiam.

    0
  • #20 22 Maj 2015 16:53
    Pablo922
    Poziom 16  

    Aha, no to rzeczywiście lipa z samym reballem w momencie jak układ poleciał na zwarcie. :/ No ale i tak źle nie jest, ponieważ żeby kupić w miarę przyzwoitą płytę musiałbyś dorzucić 150, może więcej, tak więc uważam że cena jest do przełknięcia...

    0