Witam.
Od niedawna mam spory kłopot z kompem. Prawie 4 lata działał idealnie. Do chwili obecnej.
Konfiguracja:
Płyta Asus Rampage II
Procesor Intel i7 930
Pamięci GoodRam Pro 6GB triple (kości Elpidy)
Zasilacz Seasonic X-750
Grafika Ati HD-5870 Gigabyte
Reszta to szczegóły.
Na początku padły mi kości pamięci. Tak myślałem. Nie przechodziły testu w Memtest, Win8 nie chciał się zaktualizować, wyrzucając błędy i wracał do starej wersji. Zareklamowałem. Po tygodniu dostałem nówkę komplet. Jako że nie było mnie w domu, kości wkładała żona
No ale.....konsultacja telefoniczna ze mną, kości obsadzone - komputer nie startuje. Mówię - zostaw. Wrócę, zrobię. No i wróciłem. Posprawdzałem, włożyłem od nowa - komputer milczy
Zawiozłem do miastowego serwisu jakiegoś - stwierdzono uszkodzenie zasilacza. No cóż...zdarza się. Reklamacja. Gość zdziwiony totalnie. Mówi, że jestem drugą osobą w jego karierze, której ten zasilacz padł. Po 2 tyg. dostałem nówkę sztukę. Podłączyłem, odpala wszystko, ale co z tego, kiedy po wejściu do biosu po chwili gaśnie mi ekran. Objaw taki jak wcześniej się zdarzało przy tych uszkodzonych pamięciach. Komputer działał, ale czasami właśnie to się robiło. Po którymś restarcie dostałem 1 długi sygnał i 3 krótkie. Cholera...znowu pamięci? Tutaj mam mały problem z identyfikacją tych sygnałów. Część opisów Ami traktuje właśnie o uszkodzeniu pamięci ale i znalazłem wpisy, że może to też być karta graficzna.
Jeszcze jeden ciekawy objaw, że na domyślnych ustawieniach biosu płyta raz widzi 4GB, raz 6GB, a zdarzyło mi się, żę widziała 2GB
Co jest teoretycznie niemożliwe, bo przy takiej konfiguracji muszą być minimum dwa sloty obsadzone, żeby całość działała. Czy ktoś w Siedlcach (tutaj mieszkam), lub w Warszawie (mogę dowieźć) jest w stanie mi zweryfikować, co jest nie tak? Ładnych parę lat sam naprawiałem każdemu wkoło komputery. Teraz raz, że nie mam na to czasu, a dwa - w moim przypadku potrzebne mi podzespoły na chwilową podmianę celem stwierdzenia, co jest nie tak.
Rodacy....pomożecie?
Od niedawna mam spory kłopot z kompem. Prawie 4 lata działał idealnie. Do chwili obecnej.
Konfiguracja:
Płyta Asus Rampage II
Procesor Intel i7 930
Pamięci GoodRam Pro 6GB triple (kości Elpidy)
Zasilacz Seasonic X-750
Grafika Ati HD-5870 Gigabyte
Reszta to szczegóły.
Na początku padły mi kości pamięci. Tak myślałem. Nie przechodziły testu w Memtest, Win8 nie chciał się zaktualizować, wyrzucając błędy i wracał do starej wersji. Zareklamowałem. Po tygodniu dostałem nówkę komplet. Jako że nie było mnie w domu, kości wkładała żona
Jeszcze jeden ciekawy objaw, że na domyślnych ustawieniach biosu płyta raz widzi 4GB, raz 6GB, a zdarzyło mi się, żę widziała 2GB
Rodacy....pomożecie?