logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PA5580A520 - Pobiera i wylewa wodę, błąd numer 2.

gdw 19 Sty 2014 22:06 2325 5
REKLAMA
  • #1 13196739
    gdw
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witajcie!

Mam problem z Amicą PA5580 A520. Pobiera proszek, zakręci bębnem kilka razy, po czym znów dolewa wody ale po chwili pompka wypompuje, znów nabiera i tak w kółko. Po jakimś czasie wyłącza się i mruga błąd numer 2 (zbyt niskie ciśnienie wody).

Ciśnienie wody sprawdzone i jest ok, wężyk do presostatu wyczyściłem, sam presostat wydaje się że działa ok. Przeczytałem że to może zawór przesterowania i wygląda nie najlepiej, rozsypał się w rękach, ale przypomniałem sobie że mamy wgrany program bez spray'a.

Co dziwniejsze tak się dzieje na programie Bawełna 40'. Jak załączyłem 60' to wyprała do końca. Moduł przejrzałem ale nic nie wygląda na przypalone.

Co to może być? Zawór i tak muszę wymienić bo mi się rozsypał, ale to chyba nie tu rzecz?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13196842
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    gdw napisał:
    mamy wgrany program bez spray'a.

Na pewno?
  • REKLAMA
  • #3 13196867
    gdw
    Poziom 12  
    Miałem już wymieniany dwa razy programator, raz był z innego modelu bez Aqua Spray, ale czy to jest ten obecny już nie pamiętam. Wydaje mi się że podczas prania nie było już tego spray'a jak kiedyś na początku, ale ręki sobie uciąć nie dam....

Jeśli mam załóżmy programator z Aqua Spray to zmienia coś w tej sprawie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13196923
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    gdw napisał:
    tak się dzieje na programie Bawełna 40'. Jak załączyłem 60' to wyprała do końca.

Tak właśnie się dzieje, przy uszkodzonym zaworze przesterowania (oraz przy tym elektronice), w PA z Aqua spray. Możliwe też, że zawór prz. jest uszkodzony, zablokowany, mechanicznie.
  • REKLAMA
  • #5 13196999
    gdw
    Poziom 12  
    No chciałem ten zawór rozebrać, ale popękały mi plastiki a w środku wszystko zaśniedziałe i zardzewiałe, nie szło już tego złożyć. Możliwe że elektronika jest ok? Tak jak pisałem, nie znalazłem przypalonych elementów na programatorze. Tutaj (http://www.pralkoporadnik.mkwe.pl/pralka-amica-pobiera-wode-i-wylewa-ja-rownoczesnie/) jest napisane że często triak jest spalony, ale nie wiem jak to sprawdzić, chyba kupię ten zawór i zobaczę co się stanie.
  • #6 13199933
    gdw
    Poziom 12  
    Wymiana zaworu pomogła, teraz już wszystko gra. Jednak mam ten AquaSpray, myślałem że nie - widocznie wcześniejszy programator miałem bez. Dzięki!
REKLAMA