logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Eltra - renowacja czy modernizacja przenośnego odbiornika?

przemkiel 20 Sty 2014 00:40 4299 10
REKLAMA
  • #1 13197296
    przemkiel
    Poziom 9  
    Witam, jako że na wycenie starszych przedmiotów kompletnie się nie znam, chciałym zwrócić się z tym do was. Wpadło mi w ręce takie oto radyjko i szczerze powiedziawszy z dużym oporem łapie sygnał, łatwo też gubi.

Tak więc pozostaje pytanie, zostawić je takie oryginalne ewentualnie poprosić speca o pomoc (bo oryginał za 50 lat sprzedam za 9999999 milionów :D), czy też wywalić elektronikę, zostawić mechanikę pokrętła, gałki a wstawić moduł radia oparty na jakimś uC + wzmocnienie a w wolne miejsce jakiś akumulatorek?

Pytam ponieważ nie chce pozbawić duszy być może wartego coś radia :)

Unitra Eltra - renowacja czy modernizacja przenośnego odbiornika? Unitra Eltra - renowacja czy modernizacja przenośnego odbiornika?
  • REKLAMA
  • #2 13197329
    Jamie
    Poziom 20  
    Ocena: 185
    Pamiętam, dawno temu, moja nieboszczka babka łapała na takim dokładnie radyjku Wolną Europę ;)
    A co do wartości - dla kolekcjonera zawszeć będzie wartościowe - natomiast praktycznie?... UKF na starym zakresie, raczej nic nie złapie sensownego, reszta zakresów w dobie zasilaczy impulsowych będzie notorycznie gubić sygnał i głośno brumić... W mojej jaskini wypchanej urządzeniami z zasiłkami impulsowymi praktycznie niczego nie złapię na średnich i krótkich.
    Sam próbuję się pozbyć od kilku miesięcy radyjka Dorota z serii Do-Ro i raczej furory nie zrobiłem :)
    Jeśli chodzi ci o wymierną wartość - sprawdź sobie ceny na portalach aukcyjnych.
    Jeśli masz sentyment do starego sprzętu - napraw.
    Ale pisanie o wywaleniu bebechów i wstawieniu chińskich podzespołów zaraz narazi cię w oczach wyznawców i zarzucą ci profanację :)
  • REKLAMA
  • #3 13197343
    jsk3
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Skoro radyjko ma UKF to nie ma raczej większego problemu aby ten UKF przestroić na dzisiejszy zakres :) Można nawet dodać konwerter jeśli ma się jakąś preferowaną stację. Obie opcje na pewno są prostsze niż montaż czegoś współczesnego wewnątrz.

Warto zostawić elektronikę w miarę oryginalna z jeszcze innego powodu. Kiedyś można pokazać swoim dzieciom czy też wnukom że w tym kraju jednak coś kiedyś się dało wyprodukować. Taki relikt dawnych cywilizacji :twisted: :sm8:
  • #4 13197345
    przemkiel
    Poziom 9  
    Toteż dlatego pytam, dla mnie radio nie ma żadnej sentymentalnej wartości, wczoraj dostałem od dziewczyny która to dostała je od staruszki u której pracuje. Staruszka ta poprosiła aby wyrzuciła te radio do kontenera pod blokiem bo wala się w szafie :P

Wstawienie Chińskich podzespołów jest chyba jedynym ratunkiem dla tego radia bo nie idzie tu nic odbierać. Ale oprócz tego zostanie wyczyszczone, spasowane i być może pomalowane na ten sam odcień. Poczekam do rana kto co napisze zdać się moge tylko na wasze opinie, no i zerkne na te aukcje.

Miernik mi padł, ale czy ta analogowa bestia zdaje się pożera ampery na śniadanie? :D
  • REKLAMA
  • #5 13197356
    jsk3
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Metoda koniowo-podgórkowa ;) Być może wystarczy zmienić jeden lub dwa kondensatory i nieco rozciągnąć jedna cewkę. Nie znam tego radia ale cudów tam raczej nie ma konstrukcyjnych.

A chińszczyzna ma swoje miejsce w kontenerze... Tylko do tego się nadaje.
  • #6 13197361
    przemkiel
    Poziom 9  
    Przestroić mówisz, no więc jeśli znajdę od tego speca blisko siebie do to zrobię, sam nie kończyłem żadnej elektronicznej szkoły więc działanie jest dla mnie niezrozumiałe
  • #7 13197364
    Jamie
    Poziom 20  
    Ocena: 185
    przemkiel napisał:

Miernik mi padł, ale czy ta analogowa bestia zdaje się pożera ampery na śniadanie? :D

O ile pamiętam, żarła baterie jak nienasycona, babka miała zawsze w zapasie całe pudełko R6 :)
    Jak kolega wyżej pisał, można UKF przestroić, ale dzisiejszy zakres jest "szerszy".
    I fakt, nie jest to elektronika wysokich lotów - jeśli o mnie chodzi, naprawiłbym i schował do szafy, ale ja ogólnie czuję małpią miłość do elektronicznych staroci ;)

PS: jsk3 - Mam podobny stosunek do większości wytworów chińskiej myśli elektronicznej...
  • #8 13197371
    przemkiel
    Poziom 9  
    I tu jest problem sam tego nie naprawię, zostaje podpicować kosmetykę i postawić jako ozdobę. A gdy przyjdzie czas i wiedza o cewkach i elektronice analogowej - naprawić
  • REKLAMA
  • #9 13197541
    piomir.elektr
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Zanim zdecydujesz co z nim zrobić odpowiedz sobie czy:
    1. patrzysz na niego jak na zabytek?
    2. podoba Ci się desing
    2 czy jesteś nim zachwycony, bo jest to prezent od twojej dziewczyny
    ;)
  • #10 13197732
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    przemkiel napisał:
    Wpadło mi w ręce takie oto radyjko i szczerze powiedziawszy z dużym oporem łapie sygnał, łatwo też gubi.

To jest DANA - wcześniejsza wersja (1975r).
    Co do słabego łapania - piszesz o FM czy AM? Radio ma FM przestrojony?

Co do żarcia baterii - w porównaniu do radioodbiorników a'la Koliber to oczywiście pobór pradu jest większy - po pierwsze głośnik ma mniejszy opór a wzmacniacz końcowy na scalaku prąd spoczynkowy ma większy.
  • #11 13204124
    przemkiel
    Poziom 9  
    Radio nie było przestrojone, wszystko jest oryginalne (tak sądzę).

Nie traktuje go jako zabytek, dziewczyna miała go wyrzucić do kosza, pomyślała o mnie bo akurat widziała jak się czasem grzebie w elektronice. Design jest prosty i zabytkowy, ładny jednak przydałoby się wyczyścić z każdej strony i usztywnić szybkę na wskaźniku częstotliwości odbioru bo się wgniotła do środka. W zasadzie te szumy dodają mu uroku chyba opcje wstawienia Chińszczyzny odstawiam na bok i postaram się je naprawić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się nad renowacją lub modernizacją przenośnego odbiornika Unitra Eltra, który ma problemy z odbiorem sygnału. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat wartości oryginalnych komponentów w porównaniu do możliwości wstawienia nowoczesnych podzespołów. Użytkownicy sugerują przestrojenie UKF na współczesny zakres lub wymianę kondensatorów, aby poprawić odbiór. Wiele osób podkreśla wartość sentymentalną i kolekcjonerską starego sprzętu, a także zaleca pozostawienie oryginalnej elektroniki, aby zachować jego historyczną wartość. Użytkownik planuje wyczyścić radio i rozważa naprawę, zamiast wymiany na chińskie komponenty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA