logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary kineskopowy telewizor Daewoo - jak wyłączać na dużą odległość

jowyma 20 Sty 2014 00:46 1782 4
  • #1 13197308
    jowyma
    Poziom 23  
    Ocena: 169
    Proszę o pomoc w następującej sprawie. Sąsiadka od kilku miesięcy już jest leżąca, czyli w ogóle nie wstaje z łóżka. Niestety, Cyfrowy Polsat tak pokombinował, że jej stary dekoder przestał działać. Nowy dekoder jest gorszy, bo w starym dekoderze pilot pozwalał wyłączyć zarówno dekoder jak i telewizor (stary Daewoo).
    Dorobiliśmy pilota zamiennika do telewizora, osobny pilot jest do dekodera.
    Kłopot jest taki, że telewizor jest na jednym końcu pokoju, a łóżko sąsiadki na drugim, nie za bardzo można ruszyć telewizor, bo wielki i ciężki i najbezpieczniej jak stoi przy ścianie - do sąsiadki trzy razy dziennie przychodzą opiekunki i pielęgniarka.
    Z dekoderem sobie poradziliśmy, dało się go przysunąć do sąsiadki i kanały w dekoderze już może zmieniać.
    Ale kłopot jest z telewizorem, pilot jest za słaby (nowe baterie) i nie da się wyłączyć telewizora z poziomu łóżka sąsiadki, trzeba z 2 metry przybliżyć się do telewizora.
    Nie wiem co z tym zrobić.
    Jedna opcja to kupić nowy, naprawdę solidny stolik i przesunąć telewizor do sąsiadki. Ale nie wiem nawet jaki on miałby być, żeby nikt tego telewizora nie zrzucił, jak będzie stał na środku pokoju.
    Inna opcja to wyłącznik czasowy - ale mam wątpliwości jak na to zareaguje telewizor, jak rano o 8:00 będzie dopływ prądu, a o 22:00 nagle utnie dopływ prądu. Po pierwsze, to chyba uszkodzi telewizor, a po drugie, i tak rano by się bez pilota telewizor pewnie nie włączył.
    Przydałby się pilot na kablu po prostu, jakkolwiek też się boję, że sąsiadce ten kabel gdzieś się zaplącze i zrzuci telewizor. Ale może by przykleić pilota do ramy łóżka i wtedy może by było. Ale czy można takiego pilota kupić do losowego telewizora.
    Nie wiem co zrobić. Odległość od łóżka do telewizora to na oko 6-8 metrów (nie mam najlepszej miary w oku od razu zaznaczam). Pokój jest duży.
    Może ktoś mógłby coś doradzić. Nawet ta opcja z nowym stołem może być. Tylko jaki ten stół, w pokoju nie ma znowu aż tak dużo wolnego miejsca bo są 2 wersalki, 3 fotele i niska ale dość duża ława. Duży kwadratowy stół?
  • #2 13197332
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Są dostępne na znanym portalu aukcyjnym retransmitery IR za około 30zł.

Nawet to działa :)
  • #3 13197926
    jowyma
    Poziom 23  
    Mogę prosić o jakieś namiary? Widzę jeden za 110 zł. Chyba, że mowa o Ebayu. Tutaj mam problem, bo tanie retransmitery nie mają w liście obsługiwanych urządzeń telewizorów. Dopiero urządzenia za 30 USD mają napisane, że są do telewizorów. Ale i tak dziękuję za wskazówkę, że to się sprawdza.
    Jak trzeba wydać 110 zł to wydam, tylko proszę o dokładny obrazek z pokazaniem aukcji, to ją znajdę i kupię (obrazki z aukcji chyba można wstawiać, bo linków pewnie nie).
  • #4 13198154
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Szukaj jako przedłużacz pilota :)

Link na PW
  • #5 13198673
    jowyma
    Poziom 23  
    Przepięknie dziękuję za pomoc, extender kupiony. Wątek zamykam.
REKLAMA