logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem Thomson Speedtouch 330 - Jak zdiagnozować usterkę układu SMD?

Stachu.G 20 Sty 2014 22:59 1755 6
REKLAMA
  • #1 13201235
    Stachu.G
    Poziom 10  
    Ocena: 40
    Witam, proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki tego modemu.
    Układ na smd, nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych informacji jak mierzyć poszczególne elementy.
    Załączniki:
    • Modem Thomson Speedtouch 330 - Jak zdiagnozować usterkę układu SMD? modem_004.jpg (2.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Modem Thomson Speedtouch 330 - Jak zdiagnozować usterkę układu SMD? modem_002.jpg (2.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • modem.avi (24.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13201270
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Spróbuj podłączyć do innego komputera, może być to wina sterownika. Takich starych sprzętów nie warto naprawiać. Lepiej kupić modem ADSL2+, lub poszukać takiego modemu na portalu aukcyjnym za grosze. Szkoda czasu.
  • REKLAMA
  • #3 13205148
    Stachu.G
    Poziom 10  
    Multimedia dostarczyła mi już zastępczy modem i niby nowszy a 100 razy gorszy niż ten stary. Wolne wczytywanie, chwilowe rozłączanie internetu, masakra jakaś.
    Dlatego zdecydowałem się uruchomić ten zepsuty i przy tym czegoś się nauczyć.
    Szukam więc informacji na temat sprawdzania elementów smd ale nic takiego nie mogę znaleźć, jest dużo informacji na temat lutowania nic o diagnozowaniu usterki przynajmniej ja nic nie znalazłem.
  • #4 13434610
    Stachu.G
    Poziom 10  
    Witam wrócę do tematu po raz kolejny, starego modemu nie zdiagnozowałem bo nie mam odpowiednio omomierza. Ale co zauważyłem przy nowym, najczęściej rozłącza internet gdy są jakieś minimalne spadki napięcia z sieci np. gdy ojciec uruchamia silnik w traku, towarzyszy temu minimalne przygasanie żarówki w pokoju i wówczas modem na chwile rozłącza się, co jest bardzo uciążliwe.
    Zastanawiam się jak temu zaradzić, zasilany jest przez jakiś zasilacz na którym pierwszy napis jaki rzuca się w oczy to "made in china".
    Dać na wejściu stabilizator?
  • REKLAMA
  • #5 13435639
    viwaldi1
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    Jak dzialalo ci na thomson speedtouch 330 to na allegro sa dostepne po kilka zl + przesylka.
  • #6 13436709
    rikardo67
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Stachu.G napisał:
    Witam wrócę do tematu po raz kolejny, starego modemu nie zdiagnozowałem bo nie mam odpowiednio omomierza. Ale co zauważyłem przy nowym, najczęściej rozłącza internet gdy są jakieś minimalne spadki napięcia z sieci np. gdy ojciec uruchamia silnik w traku, towarzyszy temu minimalne przygasanie żarówki w pokoju i wówczas modem na chwile rozłącza się, co jest bardzo uciążliwe.
    Zastanawiam się jak temu zaradzić, zasilany jest przez jakiś zasilacz na którym pierwszy napis jaki rzuca się w oczy to "made in china".
    Dać na wejściu stabilizator?

sprawdź czy płyta daje właściwe napięcie na modem, jeżeli nie to zainwestuj w aktywny hub USB
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w diagnozowaniu usterki modemu Thomson Speedtouch 330, zwracając uwagę na trudności w znalezieniu informacji dotyczących pomiarów elementów SMD. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym sprawdzenie zasilania modemu, podłączenie do innego komputera oraz rozważenie zakupu nowego modemu ADSL2+. Użytkownik zauważa również problemy z nowym modemem, które występują przy spadkach napięcia w sieci, co prowadzi do rozłączania internetu. Proponowane są rozwiązania, takie jak stabilizator napięcia oraz aktywny hub USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA