logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki agregat prądotwórczy/prądnicę kupić, żeby piec działał, gdy brak prądu?

villette 30 Sty 2014 10:49 8421 15
REKLAMA
  • #1 13238607
    villette
    Poziom 9  
    Dzień dobry.

Mam piec gazowy, który nie działa, jeśli nie ma prądu (z tego co się orientuję nie istnieją piece gazowe mogące działać bez prądu). Ostatnio w moim województwie niektórzy mieszkańcy nie mieli prądu kilka dni, może nawet tydzień. Dlatego zastanawiam się nad zakupem jakiegoś agregatu prądotwórczego/prądnicy. Czegoś, co by pozwoliło przetrwać przez te kilka dni braku prądu tak, żeby piec chociaż działał. Co kupić?
  • REKLAMA
  • #2 13238666
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 665
    A nie prościej kupić duży pojemnościowo akumulator (najlepiej jeszcze żelowy) + przetwornicę na 230V
  • REKLAMA
  • #3 13238675
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Piasek80 napisał:
    A nie prościej kupić duży pojemnościowo akumulator (najlepiej jeszcze żelowy) + przetwornicę na 230V

Przy agregacie to i można chociażby lodówke podłączyć :)
  • #4 13238718
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    Popieram pomysł z akumulatorem i przetwornicą, zimą kilka dni bez lodówki się wytrzyma.
    Jednak jeżeli poza lodówką chcemy mieć sprawny telewizor, komputer i zmywarkę do naczyń to jednak agregat, moc zależy od mocy podłączonych odbiorników.
  • #5 13239653
    villette
    Poziom 9  
    Piasek80 napisał:

Może i prościej. Nie wiem, pierwsze słyszę, że coś takiego istnieje. ;) Zaraz wygooglam.
  • #6 13239823
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1252
    Piasek80 napisał:

I do tego stosowny prostownik ;).
    Osobiście jestem za agregatem.
    Przy przetwornicy musisz zwrócić uwagę na to aby "dawała" pełną sinusoidę na wyjściu.
  • #7 13239833
    villette
    Poziom 9  
    niewolno2 napisał:
    Piasek80 napisał:

I do tego stosowny prostownik ;).
    Osobiście jestem za agregatem.
    Przy przetwornicy musisz zwrócić uwagę na to aby "dawała" pełną sinusoidę na wyjściu.

Yhyhy, obawiam się, że jako kompletny laik nie rozumiem: co to znaczy "dawałą pełną sinusoidę na wyjściu"?

Czemu jesteś za agregatem? Czy dlatego, że przy agregacie mogę uruchomić również lodówkę, komputer itp? Czy też z jakichś innych przyczyn?

Dodano po 12 [minuty]:

A takie coś:

http://www.cyfronika.com.pl/zasilaczeawaryjneco.htm

Nie wiem tylko jak długo działałoby takie zasilanie awaryjne? Nie wiem, nie znam się, więc może się mylę, ale czy agregat na benzynę nie jest najpewniejszy ze względu na to, że nie ogranicza mnie pod względem czasu
  • #8 13239882
    niewolno2
    Poziom 40  
    Chodzi o silniki elektryczne, pompka cyrkulacyjna w układzie pieca, agregat w lodowce, silnik w pralce itd.
    Czas pracy ww zasilaczy buforowych zależy od obciążenia ich, agregat również jest na stosowną moc, dlatego przy zakupie musisz zwrócić uwagę na moc jaka będzie ci potrzebna.
  • REKLAMA
  • #9 13239919
    villette
    Poziom 9  
    niewolno2 napisał:
    Chodzi o silniki elektryczne, pompka cyrkulacyjna w układzie pieca, agregat w lodowce, silnik w pralce itd.
    Czas pracy ww zasilaczy buforowych zależy od obciążenia ich, agregat również jest na stosowną moc, dlatego przy zakupie musisz zwrócić uwagę na moc jaka będzie ci potrzebna.

A, rozumiem.
  • REKLAMA
  • #10 13240009
    gut11
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    W twoim wypadku zdecydowanie agregat.Po paliwo na stacje zawsze można skoczyć,a jak naładuować akumulator bez prądu przez tydzień.Moc agregatu trzeba dobrać do wymagań jakie sobie stawiasz,czy tylko piec a może coś jeszcze?
  • #11 13241869
    ARGRET
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    jak prądu niema to paliwa tez nie naleje nie wszystkie stacje są z agregatem
  • #12 13241973
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1248
    Fizycznie się nie spotkałem jeszcze w realu ale są już małe agregaty na gaz albo z sieci lub z butli. Nie wiem jaka cena ich ale jeśli ma zasilać instalację pieca gazowego to może ciekawa była by alternatywa tylko cena agregatu plus gazownika do zrobienia przyłącza będzie zaporowa.
  • #13 13244245
    villette
    Poziom 9  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Znalazłam ten temat:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1871426.html

Założyciel wątku chce, żeby agregat zasilał cały dom, ale później pisz eo kilku żarówkach i lodówce. I okazuje się, że trzeba mieć projekt i zgodę ZE. Nie wiecie, czy tak samo jest z akumulatorem żelowym i przetwornicą?
  • #14 13244259
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    villette napisał:
    Nie wiecie, czy tak samo jest z akumulatorem żelowym i przetwornicą?

nic takiego nie jest potrzebne
  • #15 13244369
    villette
    Poziom 9  
    Hmmm,

Moc zainstalowana: 120
    Moc pobierana pompy obiegowej 88
    Moc pobierana wentylatora 17

Czyli ile ten kocioł ciągnie? Wszystko mam zsumować?
  • #16 13247633
    niewolno2
    Poziom 40  
    Musisz zsumować moce wszystkich elementów elektrycznych tego pieca, taką informacje powinieneś uzyskać w dokumentacji technicznej pieca.
    Dobierają zasilanie awaryjna musisz uwzględnić zapas nie może być on na styk.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje agregatu prądotwórczego lub alternatywnego rozwiązania, aby zasilać piec gazowy w przypadku braku prądu. W dyskusji pojawiają się różne opcje, w tym akumulator żelowy z przetwornicą oraz agregaty prądotwórcze. Uczestnicy podkreślają, że agregat jest bardziej uniwersalnym rozwiązaniem, umożliwiającym zasilanie dodatkowych urządzeń, takich jak lodówka czy komputer. Wskazują również na konieczność dobrania odpowiedniej mocy agregatu do wymagań elektrycznych pieca oraz innych urządzeń. Pojawiają się obawy dotyczące dostępności paliwa w czasie awarii prądu oraz kwestie związane z instalacją i zgodami na podłączenie zasilania awaryjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA