logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodernizować generator G-430? Stabilizator, zabezpieczenia, wskaźniki

Siw-y 31 Mar 2005 19:56 5366 26
  • #1 1364800
    Siw-y
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam!
    Mam za zadanie zmodernizowac ten generator ale nie wiem jak i co w niego włożyć, myślałem coś o jakimś:
    - stabilizatorze napięcia wyjściowego,
    - zabezpieczeniu przeciwzwarciowym na wyjściu,
    - wskaźniku bądź napięcia wyjściowego bądź częstotliwości
    ale nawet nie wiem jak wykonać coś takiego na małym wyświetlaczu ciekłokrystalicznym (bo wszystkie znane mi woltomierze panelowe są dosyć duże).

Myślałem jeszcze o diodowym wskaźniku zwarcia na wyjściu.
    Świecenie diody np.: zielonej w trakcie normalnej pracy i czerwonej przy zwarciu.
    Proszę o pomoc.
  • #2 1374457
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    Fajnie że chcesz go usprawnić - pytanie czy warto?
    1. stabilizatora wyjściowego nie zrobisz
    2. pomiar napięcia wy - jest do zrobienia ale kłopotliwe
    3. najprościej zrobić pomiar częstotliwości

Jeśli chcesz przy nim pogrzebać to wymień elektrolity , oczyść przełączniki i potencjometry i porządnie go skalibruj.

Może lepszą alternatywą była by budowa nowego generatora na np. MAX038 ?

Wtdy można pomyśleć nad "bajerami"
  • #3 1375162
    Siw-y
    Poziom 15  
    Warto go usprawnić, ponieważ jest to częścią pracy dyplomowej, której temat brzmi "Naprawa i modernizacja generatora G-430".
    Myślałem o zrobieniu wskaźnika częstotliwości ale jak rozwiązać zmianę miejsca kropki dziesiętnej przy zmianie zakresu częstotliwości.
  • #5 1375286
    Siw-y
    Poziom 15  
    A o jakim wskaźniku mówisz i gdzie można go kupić?
  • #6 1375317
    rubens
    poszukaj w gazetkach elektronicznych typu EP lub PE tzw. kitów do samodzielnego montażu
    -może się to nazywać CZĘSTOTLIWOŚCIOMIERZ lub CZĘSTOŚCIOMIERZ
    -koszt powinien wachać się w granicach 40 - 50 pln
    -składasz i montujesz
  • #7 1375321
    Siw-y
    Poziom 15  
    Znalazłem AVT-2235 i AVT-2219.
    Zobacze czy da sie upchnąć.
  • #8 1375337
    rubens
    -ale aby coś więcej w nim zrobić proponuję
    1. modernizację zasilacza ( może wymiana elementów na lepszej jakości )
    2.wymiana potencjometrów na lepszej jakości
    3.kalibrację generatora
    4.montaż wskaźnika częstotliwości

Jeśli umieścisz te cztery punkty w swojej pracy to będzie widać że się napracowałeś.

Oczywiście trzeba dorobić dobre opisy :)
  • #9 1375376
    Siw-y
    Poziom 15  
    Żaden wskaźnik się nie zmieści na płycie czołowej (max 45mm szerokości),
    Zasilacz jest sprawny, nowe tranzystory,a potencjometry nie mają żadnych trzasków, przestrajają sie bez problemów.
    Zkalibrowany jest wg. instrukcji serwisowej.
  • #10 1375401
    rubens
    -nie o to mi chodziło

Nie wiem jak teraz ale za moich czasów liczył się wkład pracy.
    Generalnie coś musisz zrobić aby dostać dobrą ocenę.
    Potencjometry czy dobre czy nie można wymienić na lepsze.
    Elektrolity w zasilaczu też .
    Potem można go skalibrować.

Miernik można zrobić w oddzielnej obudowie i zamontować na wierzchu.
  • #11 1375484
    Siw-y
    Poziom 15  
    rubens napisał:
    Miernik można zrobić w oddzielnej obudowie i zamontować na wierzchu.

odpada.

a o tej wymianie dobrego na lepsze - pomyśle.
  • #12 1375948
    rubens
    Wpadłem na pomysl jak możesz wszystkich zaskoczyć!!!
    Można by sprobować zrobić tak:
    -przenieść i zamienić potencjometr główny na mniejszy i np. wieloobrotowy ( dać go na froncie z boku w którym będzie miejsce)
    uzyskasz bardzo precyzyjną możliwość ustawienia częstotliwości
    W miejscu straego prka można zamontować wyswietlacz miernika częstotliwości. Są ładne malutkie wskaźniki led.
    Wtedy nie potrzebna skala na potencjometrze bo odczyt byłby na wyświetlaczu.
    Myślę że to na 100% zadowoliło by wykładowców.
    No i to by byla faktyczna modernizacja / usprawnienie.

Do tego wymiana elektrolitów w zasilaczu i 6 murowana.
  • #14 1377229
    rubens
    Najpierw musisz rozkręcić generator i zobaczyć jakie są możliwości montażu.
    Potem można dopasować układ do miejsca.

Np. na tej aukcji był częstościomierz cztero cyfrowy.
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46687813

Ten można zamontować jako wypustkę na płycie czołowej ( jest cienki ).
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45362271

Tu jeszcze inny.
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40924411

Te linki do czestościomierzy są fajne ale czy wystarczy miejsca w mierniku?

W sumie to najlepszym rozwiązaniem będzie zrobić nadstawkę tak jak mają niektóre oscyloskopy.
  • #15 1377948
    Siw-y
    Poziom 15  
    Mierniki są ciekawe ale dosyć duże, pozatym nie wiem czy uda się znaleźć potęcjimetr wieloobrotowy 2×16k (przestrajane jednocześnie są dwa obwody)
  • #16 1380154
    rubens
    to daj inny potencjometr np. alphsa ( nie musi być wieloobrotowy - to był tylko przykład).
    w linkach które podałem były gotowe rozwiązania na cztery wyświetlacze - zmianę zakresu pokazywała jedna z trzech diód są to gotowe kity AVT
  • #17 1383975
    Gigaohm
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Kol. Siw-y otrzymania przesylki jeszcze nie potwierdzil lub zapomnial podziekowac.

- rubens -

Wbudowanie Kitu ktory i tak nie moze sie zmiescic bedzie zawsze wygladalo kitowato. W niektorych przypadkach budowanie takowych bez wlasnej inwencji, do niczego nie prowadzi. Zeby to przyzwoicie wygladylo trzeba sie niestety troszeczke napracowac. Na pytanie czemu to sluzy moga odpowiedziec tylko Ci co je produkuja. Przyznaje sie, sam kupilem kilka ale tylko z powodu trudnosci ze zdobyciem niektorych elementow. Nigdy do niczego nie pasowaly i zawsze musialem przerabiac.

Zbudowanie czestosciomierza na piechote z kilkunastu kostek TTL seri LS nie jest skomplikowane a ma wiele zalet takich jak: przystepna cena, szybka lokalizacja uszkodzenia, mozliwosc wyciecia z druku bez trzymanie sie za kieszenie a ile przy tym satysfakcji?

pozdrawiam
  • #18 1384191
    rubens
    -gigaohm

-nie czepiaj się moich wypowiedzi to po pierwsze
    po drugie to zarówno Ty jak i ja podsunęliśmy autorowi parę możliwości z których może skorzystać lub nie ( jego wola )

-KITY mają różną postać ( komplet , sma płytka + dokumentacja , lub można znaleźć gazetę gdzie była sma dokum. )

MOżna samemu coś projektować lub podeprzeć sie gotowym projektem ( pomysłem , wzorem płytki , ideaologią działania itp .)

W tym konkretnym przypadku SIW-Y - ma raczej niewiele czasu na projekty , wykonywanie prototypów i zabawę.

Poza tym zastoswanie kitu na mikrokontrolerze minimalizuje rozmiary a co za tym idzie będzie mógł gdzieś go upchać ( w odróżnieniu od robienia na piechotę).

To tyle i proponuję skupić się nad pomoca autorowi a nie nad szukaniem niepotrzebnej zwady.
  • #19 1384769
    Gigaohm
    Poziom 12  
    No wlasnie pomoglem autorowi, wyslalem dokumentacje.
    Niestety nawet nie podziekowal. Prawdopodobnie jest to dla niego za trudne.

Szkoda, ze natrudzilem sie ze skenowaniem i to tylko po to zeby "synek" to sobie poogladal. To nie jest przedszkole, wyraznie napisalem: "tylko wtedy jezeli potrafisz wykonac samodzielnie druki". Pozatym to chyba obowiazuja jeszcze jakis formy grzecznosciowe.

A zwady lub czegos podobnego to absolutnie nie szukam.
    Wypowiedzialem sie tylko co sadze o kitach oraz podtrzymuje to, ze poprzez takie rozwiazanie zagadnienienia zaprzepaszcza sie mozliwosc wykonania czegokolwiek samodzielnie i mlodzi a sczegolnie uczniowie ida na latwizne. Kiedys to bylo troche inaczej nie bylo papieru z rasterem, nie bylo programow takich jak Protel, Eagle i trzeba bylo wszystko robic na piechote.

Pozatym to jest Forum i odmienne, kontrowersyjne wypowiedzi nie powinny nikogo oburzac.

Dolaczylem sie do dykusji tylko dlatego, ze ten Treed stwal sie bardzo rozciagliwy a ON moim zdaniem naprawde potrzebowal pomocy oraz doszedlem do wniosku, ze jest bystry i da sobie samodzielnie rade z tym co Mu moge zaoferowac. Szkoda, ze sie pomylilem.

pozdrawiam

dopisane
    zapomniales napisac "pozdrawiam"
  • #20 1385991
    Siw-y
    Poziom 15  
    Kolego Gigaohm przepraszam, że tak długo zwlekałem z odpowiedzią ale nie miałem możliwosci skorzystania z komputera.

Jestem w stanie to wykonać ale jest to czasochłonne a jak wiesz terminy mnie gonią.
    Z obwodami dwustronnymi to jestem w stanie sobie poradzić, ale nie tego dotyczy nasza dyskusja.

Mam jedno pytanie, w jaki sposób wykonałeś opisy na płycie czołowej, czy jest to możliwe w warunkach domowych.
  • #21 1386830
    rubens
    Są jeszcze inne metody :
    1. wydruk na tasmie samoprzylepnej
    2.wydruk na zwykłym papierze i zalaminowanie
    3.wydruk na foli do rzutników

4. metoda żelazkowa przenoszenia tonera drukarki na metalową powierzchnię - trzeba by tylko zastanwić się jak utrwalić toner na płycie ( można polakierować bezbarwnym lakierem)
  • #22 1387498
    Siw-y
    Poziom 15  
    Na wyjściu generatora jest potencjometr (reg. amplitudy).
    Znalazłem w nowszej wersji tego generatora (nie wiem czy fabrycznie) taką modyfikację:
    - na wejściu tego potencjometru jest podłączony układ wg. załącznika.

Zielona dioda - normalna praca.
    Czerwona dioda - zwarcie na wyjściu.

Jest ktoś wsztanie wytłumaczyć w jaki on dokładnie sposób działa?
    Załączniki:
    • Jak zmodernizować generator G-430? Stabilizator, zabezpieczenia, wskaźniki G-430.jpg (11.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 1388368
    Gigaohm
    Poziom 12  
    Kolego Siw-y

Naturalnie, ze to sie da wytlumaczyc. To jest proste jak swieci ta dioda zielona D2 to w tym samym czasie nie swieci D3 czerwina. I odwrotnie.

Widzisz pomoglem Ci. Mozesz Ty mi teraz prosze pomoc?
    Jaka szkola dala Ci do zrealizowania ten projekt?
    Liceum - Gimnazjum, Technikum elektroniczne?
    A moze tylko Szkola zawodowa?

Bylbym bardzo wdzieczny gdybys ma moja prosbe mozliwie szybko odpowiedzial.

Pozdrawian Cie serdecznie
  • #24 1388483
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Uważam, że ciekawość Kolegi Gigaohm ma niewiele wspólnego z tematem a tłumaczenie:
    To jest proste jak swieci ta dioda zielona D2 to w tym samym czasie nie swieci D3 czerwina. I odwrotnie. 

jest chyba żartem. Albo służę pomocą i wyjaśniam konkretnie albo pozostawiam temat bez odpowiedzi. Jeżeli w akcie desperacji usuwa się swoje posty i załączniki a następnie podejmuje ponownie temat to cóż można o tym sądzić?
    :arrow: Siw-y
    Układ jest bardzo prosty dla elektronika i nie wymaga szczególnej wiedzy.
    Sygnał z generatora podany jest na prostownik jednopołówkowy D1,C1 w wyniku czego baza tranzystora T1 zostaje spolaryzowana napięciem, przy którym tranzystor przewodzi. Otwarcie tranzystora T1 powoduje przepływ prądu przez rezystor R2 oraz diodę LED D2 (UWAGA: na schemacie obie diody są błędnie wrysowane - zaporowo) która świeci . Próg zadziałania diody ustawia się potencjometrem R45. Warto zauważyć, że w tym stanie napięcie pomiędzy rezystorem R2 a diodą D2 równa się praktycznie napięciu przewodzenia diody LED (spadek napięcia na złączu kolektor-emiter jest bardzo mały) co powoduje, że tranzystor T2 jest zatkany (warunkuje to dzielnik R4,P1).
    W przypadku zwarcia na wyjściu z generatora tranzystor T1 pozostanie zatkany co spowoduje, że na dzielniku R4,P1 będzie napięcie bliskie napięciu zasilania układu. Przy odpowiednim doborze rezystancji dzielnika baza T2 zostanie spolaryzowana do napięcia przy którym tranzystor zacznie przewodzić i zapali się dioda D3.
  • #25 1389542
    Siw-y
    Poziom 15  
    oldboy napisał:
    (UWAGA: na schemacie obie diody są błędnie wrysowane - zaporowo)

Masz racje mój błąd, schemat jest już poprawiony.
    Bardzo dziękuję Ci za wytłumaczenie.

Gigaohm napisał:

Jaka szkola dala Ci do zrealizowania ten projekt?

Nie wiem czy to jest aż tak ważne, ale ta szkoła to technikum.

Wiem jak działa ten układ ale nie byłem w stanie wytłumaczyć tak dokładnie jak to zrobił kol. oldboy, gdyż w przeciwieństwie do niego moja wiedza jest znikoma.

Czy jest ktoś w posiadaniu informacji o zastosowaniach generatorów przebiegów sinosuidalnych, prostokątnych i piłokształtnych?
  • #26 1399003
    rubens
    Temat zastosowania generatorów to rzeka.........
    najszybciej:
    - sinus - badanie wzmacniaczy , strojenie układów
    -prostokąt - zastosowania w cyfrówce
    -piła np. wyzwalanie podstawy czasu w oscyloskopach
    Oczywiście to tylko przykłady - wszystko zależy od pomysłowości i potrzeb.
  • #27 14427019
    Siw-y
    Poziom 15  
    Praca dawno już oddana, egzamin na 5
    Generator myślę, że działa nadal :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji generatora G-430, obejmującej stabilizację napięcia wyjściowego, zabezpieczenia przeciwzwarciowe oraz wskaźniki napięcia lub częstotliwości. Stabilizator wyjściowy jest trudny do wykonania, natomiast pomiar częstotliwości jest najprostszy do implementacji. Proponowano wymianę elektrolitów, czyszczenie i kalibrację urządzenia oraz montaż wskaźnika częstotliwości, np. w formie gotowych kitów dostępnych w czasopismach elektronicznych (AVT). Ze względu na ograniczoną przestrzeń na panelu czołowym (max 45 mm szerokości), sugerowano zastosowanie małych wyświetlaczy LED lub wykonanie osobnej obudowy (nadtawki) dla miernika. Wskazano możliwość wymiany potencjometrów na lepszej jakości lub wieloobrotowe dla precyzyjnej regulacji częstotliwości. Omówiono również prosty układ zabezpieczenia przeciwzwarciowego z diodami LED (zielona - normalna praca, czerwona - zwarcie), oparty na prostowniku jednopołówkowym i tranzystorze, z regulowanym progiem zadziałania. Wskazano metody nanoszenia opisów na panel czołowy, takie jak wydruk na taśmie samoprzylepnej, laminowanie, druk na folii do rzutników lub metoda żelazkowa przenoszenia tonera. Poruszono także zastosowania generatorów przebiegów sinusoidalnych, prostokątnych i piłokształtnych w badaniach wzmacniaczy, układach cyfrowych i oscyloskopach. Projekt modernizacji był realizowany w technikum elektronicznym i zakończył się sukcesem z oceną 5.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA