logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chieftec APS-650C - niskie napięcia na liniach, zasilacz nie działa po obciążeniu

vulpesv 30 Sty 2014 21:08 1935 5
REKLAMA
  • #1 13241352
    vulpesv
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    otrzymałem zasilacz Chieftec APS-650C A135 series, który piszczy i nie działa. Był już na forum podobny temat dotyczący modelu HPC-420, ale ten wydaje się nieco różnić. Z tego co wiem był intensywnie obciążony dwoma kartami graficznymi a więc linie 12V.

Zmierzyłem napięcia na poszczególnych liniach i wygląda to jak poniżej:
    linia 12V = 0,03V
    linia 5V = 1,8V
    linia 3,3V = 0,54V

Zamieszczam kilka zdjęć. Czy jest jakiś prosty sposób na naprawę?

Chieftec APS-650C - niskie napięcia na liniach, zasilacz nie działa po obciążeniu Chieftec APS-650C - niskie napięcia na liniach, zasilacz nie działa po obciążeniu Chieftec APS-650C - niskie napięcia na liniach, zasilacz nie działa po obciążeniu Chieftec APS-650C - niskie napięcia na liniach, zasilacz nie działa po obciążeniu Chieftec APS-650C - niskie napięcia na liniach, zasilacz nie działa po obciążeniu
  • REKLAMA
  • #2 13242352
    budiet
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Spróbuj uruchomić go z różnym obciążeniem miałem kiedyś zasilacz co też sie nie chciał uruchamiać i tak piszczał.
    A na początek zmierz napięcie na kondensatorach wysokiego napięcia i prześledź jego drogę do kondensatorów kluczujących .
  • REKLAMA
  • #3 13242989
    Jackziom
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Ja bym sprawdził dokładnie wszystkie tranzystory, MOSFET`y w szczególności. Ale napięcia na innych elementach też warto pomierzyć. Ogólnie ''impulsówka'' to ciężki kawałek elektroniki do naprawy. Gdzie te czasy kiedy do telewizora dostawało się schemat...?
  • REKLAMA
  • #4 13243013
    budiet
    Poziom 22  
    O tych czasach można dawno zapomnieć, dziś wszystko zaczyna być jednorazowe, a potem do kosza, a śmieci wywozimy do krajów 3 świata bo tam tania siła robocza. Oto nowoczesny świat XXI wieku.
  • REKLAMA
  • #5 13248455
    vulpesv
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dziękuję wszystkim za sugestie, jednak to chyba dla mnie zbyt trudne i będę musiał dać sobie spokój z naprawą.
  • #6 13249898
    budiet
    Poziom 22  
    Ale skoro piszczy to znaczy że tranzystory kluczujące raczej podają napięcie transformator.
    Sprawdź czy po stronie wtórnej transformatora występuje jakieś napięcie.
REKLAMA