logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bootowalny pendrive, symantec iso file, notron ghost 15

u21o 31 Sty 2014 12:30 7785 8
REKLAMA
  • #1 13243393
    u21o
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam parę pytań:

Zrobiłem obraz partycji systemowej norton ghostem 15 i uzyskalem obraz w rozszerzeniu .v2i symantec iso file,

chciałbym zrobić bootowalny pendrive, który przywróci mi system zakładając, że mam czysty dysk, nie mam tego programu,

czy za pomocą ultraiso, tworzac bootowalny pendrive, jestem w stanie uruchomic ten obraz bez programu?

albo inaczej - w jaki sposob przywrócę tą partycję, skoro na systemowej mam zainstalowany ten program?

czy norton ghost 2003 nie jest lepszy? nie trzeba instalowac itd,

czy podpinając np pendrive z norton ghostem 2003 i drugi z obrazem z ng15 bedzie to kompatybilne, czy zrobic obraz ng2003, zapisac na pendrivie i w ten sam sposob go wgrac?

Dzięki za wypowiedzi,

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13243562
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Chyba lepiej użyć darmowego redobackup. Botuje z CD jak i z pena bez problemu i odtwarza z kopi na czystym dysku w razie potrzeby. Nie ma sensu kupować ghosta.
    http://linuxiarze.pl/redo-backup/
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 13283106
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 223
    linuks napisał:
    Chyba lepiej użyć darmowego redobackup. Botuje z CD jak i z pena bez problemu i odtwarza z kopi na czystym dysku w razie potrzeby. Nie ma sensu kupować ghosta.
    Pozdrawiam.

Bezużyteczne. Umożliwia wyłącznie przywracanie całego dysku (brak obsługi pojedynczych partycji). Pod tym względem lepsza wydaje się clonezilla, ale ta z kolei pozwala na zagłędbienie się (plik z backupem / plik do backupu) wyłącznie dwa poziomy w drzewie katalogów. Najwygodniejszy niestety wciąż pozostaje Ghost...

PS. Podobno zarówno Redo jak i Clonezilla nie wspierają przywracania sektora rozruchowego. Zatem przywrócienie obrazu np. z Windowsem na nowy dysk uniemożliwi boot systemu. Ghost nie generuje takich niespodzianek.
  • #4 13283533
    linuks
    Spec od komputerów
    MES Mariusz napisał:
    linuks napisał:
    Pozdrawiam.

Bezużyteczne. Umożliwia wyłącznie przywracanie całego dysku (brak obsługi pojedynczych partycji). Pod tym względem lepsza wydaje się clonezilla, ale ta z kolei pozwala na zagłędbienie się (plik z backupem / plik do backupu) wyłącznie dwa poziomy w drzewie katalogów. Najwygodniejszy niestety wciąż pozostaje Ghost...

PS. Podobno zarówno Redo jak i Clonezilla nie wspierają przywracania sektora rozruchowego. Zatem przywrócienie obrazu np. z Windowsem na nowy dysk uniemożliwi boot systemu. Ghost nie generuje takich niespodzianek.

Jak nie masz pojęcia o czym piszesz to nie pisz . Oczywiście można pojedyńcze partycje backupować. Oczywiście klonuje sektor rozruchowy tablicę partycji MBR i GPT.
    Clonezilla to jest graficzna nakładka na dd ddrescue. Redo to nakładka graficzna na parted aby było bardziej przyjazne (klikalne ) dla użytkowników windowsa. Oba to są linuksy live oczywiście.
    Jak już chcesz dokładnie wiedzieć co robisz to ddrescue (jedno krótkie polecenie dla jednej partycji) z dowolnego linuksa live. Z clonezilli też można. Nie pisz podobno bo trochę sklonowałem dysków z windowsem i jest wszystko ok.
    Nie ma sensu kupować programu jak jest masa darmowych o takich samych możliwościach.
    Zanim coś napiszesz to sam wypróbuj a potem pisz podobno.
    Oczywiście plik obrazu możesz umieścić na dowolnym poziomie katalogów. Zorientuj się jak to działa a potem pisz ze bezużyteczne. Najlepiej to pisać o tym o czym się ma pojęcie i o tym co się samemu robiło.
    Pozdrawiam.
    Tu nie miejsce na dywagacje "podobno" tylko albo się coś wie albo nie. Jak się wie to się pomaga. Jak się nie wie to się nic nie pisze i nie wprowadza w błąd wypisywaniem bzdur.
    Elektroda ma wysoki poziom i niech tak zostanie więc wstrzymaj się z wypisywaniem podobnych rewelacji bo robisz zamieszanie i wprowadzasz w błąd czytających. Różni użytkownicy to czytają i brak reakcji na podobne bzdury może ich utwierdzić w przekonaniu ,że tak jest naprawdę jak piszesz.
  • #5 13283801
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Masz rację, sam nie testowałem. Sugerowałem się tym:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Redo_Backup_and_Recovery
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Clonezilla

Swojego czasu robiłem backupy Windows za pomocą g4l (stosowałem jako alternatywę dla wcześniej wykorzystywanego Ghost-a). Działało, ale do wygodnych w obsłudze nie należało (niezbyt wygodne, jeśli komuś zależy na czasie).
  • REKLAMA
  • #6 13283876
    linuks
    Spec od komputerów
    Te artykuły pewnie napisał ktoś kto nie widział programu na oczy i sugerował się innymi opisami. W necie jest dużo głupot wypisanych. Wystarczy ,że ktoś coś pierwszy napisze a reszta powiela.
    Takie kwiatki jak naprawa realokowanych sektorów , odzyskiwanie danych po uprzednim sformatowaniu partycji , odzyskiwanie nadpisanych danych itp. Od czasu do czasu pojawiają się takie "porady" na elektrodzie.
    Dlatego zawsze piszę o tym co sam robiłem.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 13284189
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Jesteś pewien, że można przywracać Windows na zupełnie inny, czysty dysk, i system ruszy po przywróceniu partycji bez wykonywania dodatkowych czynności? Opinie wydają się powtarzać. Kiedyś pewnie sam sprawdzę...

http://linuxiarze.pl/redo-recovery/comment-page-1/#comment-5439 napisał:

Witaj
    Z tego co pamiętam to przywrócenie Windowsa, Linuksa i GRUB-a za pomocą Redo na tych samych partycjach nie sprawiało żadnych problemów. Przy próbie przeniesienia systemów/partycji na inny dysk zawsze miałem problem z poprawnym działaniem starego GRUB-a. W takim wypadku wolałem zainstalować GRUB ręcznie.

- w przypadku przywracania systemu na innym dysku/partycji wymagana jest dodatkowa instalacja
    programu rozruchowego (w testowanej poprzednio Clonezilli było tak samo)

Zaraz się okaże, że miałem rację...

Dodano po 3 [minuty]:

Jesteś pewien, że można przywracać Windows na zupełnie inny, czysty dysk, i system ruszy po przywróceniu partycji bez wykonywania dodatkowych czynności? Opinie wydają się powtarzać. Kiedyś pewnie sam sprawdzę...

Witaj
    Z tego co pamiętam to przywrócenie Windowsa, Linuksa i GRUB-a za pomocą Redo na tych samych partycjach nie sprawiało żadnych problemów. Przy próbie przeniesienia systemów/partycji na inny dysk zawsze miałem problem z poprawnym działaniem starego GRUB-a. W takim wypadku wolałem zainstalować GRUB ręcznie.
  • #8 13284452
    linuks
    Spec od komputerów
    Na 100% jestem pewien bo to wielokrotnie robiłem. Jak bardzo chcesz to mogę filmik zrobić z całego procesu. Będzie długi. Klonowałem win 7 i xp . Tablica partycji MBR i GPT. Opinie się biorą stąd że piszący nie sprawdzili i powtarzają bzdety znalezione w necie. Gdybym zostawił twój post bez reakcji to też go ktoś wykorzysta ( dużo jest czytających elektrodę ) i gdzieś zamieści. W ten sposób się głupoty powielają.
    Jeżeli filmik potrzebny to zrobię. Mogę zrobić na przykładzie win7-ultimate (bo taki mam) klonowanie na nowy pusty dysk.
    Pozdrawiam
    To że ktoś nie umiał sklonować dysku nie oznacza że się nie da. Klonowanie jest bardzo proste. Kopiujesz przy pomocy redo na inny nośnik (np dysk USB ). Wkładasz nowy dysk nie mniejszy niż źródło i odtwarzasz. System z nowego dysku startuje bez problemów. Piszą o grubie domorośli użytkownicy linuksa co gdzieś coś przeczytali ale do końca nie rozumieją co.
    Obsługa programu banalnie prosta. Klikalna aby użytkownik windowsa się nie wystraszył linuksa.
  • #9 13284488
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ok. Wierzę. Sprawdzę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość stworzenia bootowalnego pendrive'a z obrazem partycji systemowej utworzonego za pomocą Norton Ghost 15, aby przywrócić system na czysty dysk bez posiadania tego programu. W odpowiedziach zasugerowano użycie darmowych narzędzi, takich jak Redo Backup i Clonezilla, które mogą być bardziej funkcjonalne niż Ghost. Wskazano, że Clonezilla obsługuje klonowanie sektorów rozruchowych, a Redo Backup jest prostsze w obsłudze. Użytkownicy podkreślają, że przywracanie systemu na nowy dysk jest możliwe, ale wymaga odpowiednich narzędzi i procedur. Pojawiły się również wątpliwości co do kompatybilności obrazów stworzonych w różnych wersjach Ghosta.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA