logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternatywy dla Norton Ghost do tworzenia obrazów dysków i partycji?

carefree 24 Mar 2006 07:48 4153 8
REKLAMA
  • #1 2450561
    carefree
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam. Kiedys, kiedy mialem Win98 i XP (Athlon 1800+ XP, stary Gforce, 512 SDRAM K7S5A) mialem obraz swiezej partycji systemowej. Uzywalem do tego Norton Ghost (wersja DOS). W XP podczas startowania wkladalem plyte z bootem 98. Dos startowal, wchodzilem na partycje z Ghostem i wrzucalem w 3 min. nowy system. Teraz mam lepszego kompa (Athlon 3200+ XP, 2GB DDR DCL2, Radeon 9800 Pro, Abit KW7). Nie udalo mi sie jak dotad uruchomic DOSa. Kupilem nowego Nortona Ghosta, ale jest jakis "glupi". Czy znacie inne programy do tworzenia obrazow dyskow i partycji, ktore tworza prawidlowo dzialajacy dysk z bootem? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2450577
    wiso
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    carefree napisał:
    Witam. Kiedys, kiedy mialem Win98 i XP (Athlon 1800+ XP, stary Gforce, 512 SDRAM K7S5A) mialem obraz swiezej partycji systemowej. Uzywalem do tego Norton Ghost (wersja DOS). W XP podczas startowania wkladalem plyte z bootem 98. Dos startowal, wchodzilem na partycje z Ghostem i wrzucalem w 3 min. nowy system. Teraz mam lepszego komputera (Athlon 3200+ XP, 2GB DDR DCL2, Radeon 9800 Pro, Abit KW7). Nie udalo mi sie jak dotad uruchomic DOSa. Kupilem nowego Nortona Ghosta, ale jest jakis "glupi". Czy znacie inne programy do tworzenia obrazow dyskow i partycji, ktore tworza prawidlowo dzialajacy dysk z bootem? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Polecam

Acronis True Image Server (jest dla Windows i Linux)

WINDOWS:
    http://www.acronis.com/enterprise/products/ATISWin/

LINUX
    http://www.acronis.com/enterprise/products/ATISLin/

używam od dłuższego czasu, świetna alternatywa dla Ghosta, tworzy płyty i dyskietki startowe, graficzny interfejs jak windows, obsługa sieci itp...
  • REKLAMA
  • #4 2451207
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    Cytat:
    Polecam

Acronis True Image

zgadzam się i na dodatek w polskiej wersji
    mimi iż trial to w pełni funkcjonalny
    ZOBACZ
  • REKLAMA
  • #6 2451428
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 224
    carefree napisał:
    Nie udalo mi sie jak dotad uruchomic DOSa. Kupilem nowego Nortona Ghosta, ale jest jakis "glupi". Czy znacie inne programy do tworzenia obrazow dyskow i partycji, ktore tworza prawidlowo dzialajacy dysk z bootem? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Norton Ghost 2003 działa na wszystkim, obsługuje WinXP i pewnie wszystkie inne. Można utworzyć bootowalną dyskietkę, i za jej pomocą, uruchamiać komputer i z jej poziomu generować kopię systemu, bezpośrednio na płytę CD / DVD, w dodatku samodzielnie bootowalną płytę :-)

Mnie natomiast, jeżeli już, to interesują darmowe alternatywy Ghosta (freeware).

Interesuje mnie również to, w jaki sposób, możliwie najprościej, bez żadnego dodatkowego oprogramowania zrobić kopię systemu.

Chodzi przede wszystkim o to, by działał rozruch (by system się startował).
  • REKLAMA
  • #7 2451600
    carefree
    Poziom 17  
    Jeszcze jeden fakt. Bylo by milo, gdyby ten program tworzyl plyte, ktora po wlozeniu do PC zrobila by wszystko sama. Sa ludzie, ktorzy kompletnie nie potrafia sie poslugiwac takimi rzeczami. Mam nadzieje ze dobrze mnie zrozumieliscie. Pozdrawiam.
  • #8 2454166
    carefree
    Poziom 17  
    Hmmm... Skad wziasc Acronis True Image Server? :wink: Co do Nortona Ghosta, udalo mi sie zrobic plyte z bootem. Po wlozeniu jej do czytnika i restarcie, nagrywarka glupieje. Zachowuje sie tak jak by probowala odczytac informacje tam gdzie laser nie moze juz dostac (slimak od lasera probuje ciagle go przesunac, ale juz bardziej nie moze). Wlasnie dlatego wkurzylem sie na Ghosta. Starego, DOSowego uwielbialem i uzywalbym go nadal, gdybym potrafil uruchomic DOS z plyty.
  • #9 2465844
    carefree
    Poziom 17  
    Najbardziej jak dotad spodobal mi sie Acronis True Image, ale jest jeden problem. Kiedy wybieram Backup wlacza sie wizard. Klikam "next", "the entire disk contents or individual partition", "next", wybieram partycje C:\ i... Wyskakuje piekne Windowsowe okienko "Wystapil problem z aplikacja TrueImage i zostanie ona zamknieta. Przepraszamy za klopoty". Czy ktos wie co jest grane?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano alternatyw dla Norton Ghost do tworzenia obrazów dysków i partycji z funkcją bootowalnego nośnika startowego. Użytkownik miał doświadczenie z wersją DOS Nortona Ghost na starszym sprzęcie, lecz na nowym komputerze z Windows XP napotkał problemy z uruchomieniem DOS oraz działaniem nowej wersji Ghosta. W odpowiedziach polecano programy takie jak Acronis True Image Server (wersje dla Windows i Linux) oferujący graficzny interfejs, tworzenie płyt i dyskietek startowych oraz obsługę sieci, a także Drive Snapshot, który umożliwia tworzenie dyskietki systemowej z programem do backupu. Wspomniano także DFSee jako zaawansowane narzędzie do zarządzania dyskami, choć trudniejsze w obsłudze. Norton Ghost 2003 jest kompatybilny z Windows XP i pozwala na tworzenie bootowalnych nośników, jednak użytkownik poszukiwał również darmowych rozwiązań. Zgłaszano problemy z działaniem Acronis True Image, który podczas tworzenia kopii zapasowej wyświetlał błąd aplikacji. Autor podkreślił potrzebę programu, który automatycznie wykona backup po włożeniu płyty, z myślą o użytkownikach mniej zaawansowanych technicznie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA