logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbieżność w samochodzie. Bez specjalistycznego sprzętu.

280173 01 Kwi 2005 12:12 88094 18
  • #1 1366621
    280173
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    czy mozna bez specjalistycznego sprzetu ustawic samemu zbieznosc kól przednich w samochodzie
  • #2 1366643
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    chyba nie bo domowe metody sa dobre moze w przypadku starego malucha, gdzie czesci do zawieszenia kosztuja grosze.
  • #3 1366763
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    Teoretycznie - tak. Nawet widziałem w jakiejś starej książce rysunki konstrukcji z desek do ustawiania zbieżności. Ale nie znam osoby, której udałoby się tego dokonać. Lepiej zapłacić (a zbieżność w warsztacie nie kosztuje wiele) i mieć to zrobione dobrze. Bo nawet minimalny błąd, i będziesz miał szybko łyse opony.

Pozdrawiam
    TWK
  • #4 6273247
    zorro1
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Oczywiście tak. Kup dwa wskażniki laserowe (np. za 6 zł.) w sklepie "po 4 zł". Zamontuj je na oba koła aby świeciły do przodu. Zmierz odległość punktów np. 5 metrów przed pojazdem, cofnij pojazd do tyłu o pół obrotu koła, aby lasery świeciły do tyłu, zmierz odległości punktów w tej samej odległości od pojazdu (5m). Z pomiarów wylicz kąt - i gotowe!
  • #5 6273522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6273632
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    Kolego Slawek J, ja w drugiej połowie lat 70 stosując jak to kolega nazwał domowe sposoby doszedłem dlaczego mi w maluchu darło oponę, a do tego nie mogli dojść w kilku różnych warsztatach od ustawiania geometrii. Pomiary wg nich wykazywały, że wszystko jest tak być powinno (tradycyjnie -że maluchy tak mają). I później te domowe sposoby z powodzenie stosowałem w moim dużym fiacie i polonezie, bo nie bardzo ufałem fachowcom w tej branży.
  • #7 6273689
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6273704
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    W samochodach z napędem na tył musi być zbieżność, a z napędem na przód rozbieżność to ważny szczegół o którym tu nikt nie mówi.
    Domowym sposobem można to sprawdzić, a nawet ustawić (przy odrobinie wprawy).
    Ja sam wiele razy ustawiałem zbieżność (lub rozbieżność) na podwórku i nigdy na stacjach diagnostycznych nie mieli potem zastrzeżeń.
  • #9 6273735
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6273808
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 6274241
    gimak
    Poziom 41  
    Kolego jorge83, pytasz jak to robiłem, przy pomocy równoległoboku. W maluchach chodziło o zbieżności. Za pierwszym razem (kiedy to wymyśliłem) chodziło o tylne prawe koło. Według instrukcji tylne koła powinny mieć 5-9mm zbieżności, miały 5mm, to fachowcy stwierdzali i to że tak ma być. Tylko ja swoimi pomiarami później też stwierdziłem, że faktycznie jest 5mm zbieżności, ale wszystko na prawym tylnym kole, lewe tylne miało 0mm i przyczyna darcia prawego tylnego koła stała się jasna. Tylne koła (jako ciągnące) ustawiłem jako rozbieżne 2 mm, po 1mm na każde koło i problem znikł.
    W drugim maluchu tylne koła od razu ustawiłem jako rozbieżne, a z przodu poprawiałem zbieżność po fachowcu (wymiana końcówki drążka przy przednim prawym kole i ustawienie zbieżności), ustawił na 8mm. Jeździło tym jak na dzikiej świni. W FSO i polonezie to tylko sprawdziłem zbieżności, ale w polonezie dopiero czwarty fachowiec stwierdził (co było widać na oko), że lewe przednie koło jest odwrotnie pochylone.
  • #12 6274334
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 709
    A tak na marginesie to nie ten dział :)

Forum elektroda.pl Strona Główna -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika
  • #13 6275421
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    jorge83 napisał:
    macha napisał:
    W samochodach z napędem na tył musi być zbieżność, a z napędem na przód rozbieżność to ważny szczegół o którym tu nikt nie mówi.
    Domowym sposobem można to sprawdzić, a nawet ustawić (przy odrobinie wprawy).
    Ja sam wiele razy ustawiałem zbieżność (lub rozbieżność) na podwórku i nigdy na stacjach diagnostycznych nie mieli potem zastrzeżeń.

czyli twierdzisz że np.pasata b5 który ma +20minut sumarycznej zmieścisz domowym sposobem w tolerancji +/-4? malo tego co z kierownica będzie prosto?np.wszystkie (prawie)szmelcvageny jadą na przod i maja przeważnie na zero tez zalezy od rodzaju zawieszenia:D

Kiedyś trzeba było kąt pochylenia koła ustawiać samemu i z tym był mały problem. Obecnie samochody mają tak zaprojektowane zawieszenie, że kąt pochylenia jest ustawiony fabrycznie, a ustawiamy jedynie zbieżność (rozbieżność). Kierownicę można ustawić przestawiając na wielo klinie drążka.
  • #14 6275652
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 709
    macha napisał:
    Kiedyś trzeba było kąt pochylenia koła ustawiać samemu i z tym był mały problem. Obecnie samochody mają tak zaprojektowane zawieszenie, że kąt pochylenia jest ustawiony fabrycznie, a ustawiamy jedynie zbieżność (rozbieżność). Kierownicę można ustawić przestawiając na wielo klinie drążka.

Co ty za bzdury człowieku piszesz? Po co ustawiać zbieżność i później przestawiać kierownicę na wieloklinie, zwłaszcza jak jest 6-cio kątny? Blokuje się kierownicę i ustawia zbieżność.
  • #15 6300273
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 18187753
    fiszmen9
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam po 10 latach.
    Chciałbym odgrzać temat. Wyjechałem za granicę i nigdy nie wpadłbym na to, że w wysoko rozwiniętym kraju nie da się zrobić czegoś takiego jak zbieżność kół.
    Czy możecie mi wytłumaczyć jak działa ten domowy sposób? Moje oko nie działa bo raz ustawiłem mniej więcej dobrze ale teraz przy wymianie drążka kierowniczego jest tragedia.
    Słyszałem o sposobie "na sznurek" jakieś 5 lat temu jedna autor tych słów już nie żyje...

PS Auto kupiłem taniej niż kosztują opony do niego wiec nie potrzebuję dokładności jak z GPS (sekundy anie minuty przy kątach mnie nie interesują) chcę mieć w miarę prostą kierownicę...
  • #17 18187821
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2931
    280173 napisał:
    czy mozna bez specjalistycznego sprzetu ustawic samemu zbieznosc kól przednich w samochodzie

Zbieżność to ustawisz od biedy, natomiast reszty geometrii kół nie. Napisz czy aby na pewno chodzi tylko o zbieżność. Jak koledzy już pisali, można wskaźnikami laserowymi ale też można zmontować dokładne liniały ze sztywnych kątowników i nimi zmierzysz odległość na feldze z jej przodu i tyłu. Otrzymasz różnicę i już będzie widział, czy masz zbieżność czy rozbieżność. Bo ta zależy od konkretnego samochodu i trzeba to sprawdzić w instrukcji pojazdu albo na forach w necie.
  • #18 18187835
    gimak
    Poziom 41  
    fiszmen9 napisał:
    Czy możecie mi wytłumaczyć jak działa ten domowy sposób?

A co tu jest do tłumaczenia. To zależy od tego czym rozporządzasz. Moja metoda na równoległobok polega na tym, że kształtowników (ja do tego wykorzystałem szyny do wieszania zasłon, bo lekkie) robisz równoległobok, taki żeby obejmował samochód. Ustawiasz kierownicę do jazdy na wprost. Równoległobok ustawiasz na wysokości kół samochodu (samochód w środku równoległoboku) tak, aby oś samochodu pokrywała się z osią równoległoboku. Praktycznie sprowadza się to do ustawienia boków równoległoboku w równej odległości od końcówek osi kół przednich i tylnych (z przodu odległości z lewej i prawej strony powinny być jednakowe, to samo z tyłu). Gdy to masz już ustawione, mierzysz odległość boku równoległoboku od przedniej i tylnej krawędzi felgi na wysokości osi koła. Różnica tych odległości powinna wynosić połowę wartości prawidłowej zbieżności na tej osi.
    Od dokładności stworzonego równoległoboku zależy dokładność pomiaru zbieżności. Dla zwiększenia tej dokładności pomiaru dłuższe boki można zdublować cienkim drutem lub sznurkiem i do niego mierzyć stosowne odległości.
  • #19 18188731
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    Metoda "na oko" polega na tym, że musisz patrzeć dokładnie przez płaszczyznę przedniego koła na koło tylne.

Zbieżność w samochodzie. Bez specjalistycznego sprzętu.

W ten sposób widzisz kawałek tylnego koła, im większa rozbieżność tym mniejszy kawałek widzisz. Słabo to narysowałem, bo przednie koła rozstawiłem szerzej niż tylne, ale wiecie o co chodzi. Po uwzględnieniu poprawki na różnice rozstawu kół przednich i tylnych oraz po pomiarach i przeliczeniach kątów na odległości, teoretycznie można ustawić w ten sposób zbieżność. Praktycznie ta metoda jest bardzo orientacyjna i niedokładna. No i oczywiście nie działa w samochodach z regulowanym tyłem. Właściwie pozwala jedynie mniej więcej równo ustawić lewą i prawą stronę.

Podsumowanie tematu

✨ Ustawienie zbieżności kół przednich bez specjalistycznego sprzętu jest teoretycznie możliwe, jednak wymaga dużej precyzji i doświadczenia. Domowe metody obejmują wykorzystanie prostych narzędzi, takich jak równoległobok z kształtowników lub liniały do pomiaru odległości na feldze, a także wskaźniki laserowe montowane na kołach do pomiaru odległości przed i za pojazdem. Metoda "na sznurek" oraz obserwacja wzajemnego widoku kół również są stosowane, choć są mniej dokładne. Kluczowe jest ustawienie kierownicy na wprost oraz uwzględnienie specyfiki zawieszenia i wymagań producenta dotyczących wartości zbieżności lub rozbieżności, które różnią się w zależności od napędu (przód/tył) i modelu pojazdu. W starszych samochodach, np. Fiat 126p (maluch), FSO Polonez czy duży Fiat, domowe metody były skutecznie stosowane, jednak w nowoczesnych autach precyzyjne ustawienie wymaga profesjonalnego sprzętu. Nawet minimalne błędy mogą prowadzić do szybkiego zużycia opon. W dyskusji podkreślono, że zbieżność można ustawić samodzielnie, ale pozostałe parametry geometrii kół wymagają specjalistycznych narzędzi. Warto korzystać z instrukcji serwisowych i forów internetowych dla konkretnych wartości tolerancji i metod pomiaru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA