czy mozna bez specjalistycznego sprzetu ustawic samemu zbieznosc kól przednich w samochodzie
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamzorro1 napisał:Oczywiście tak. Kup dwa wskażniki laserowe (np. za 6 zł.) w sklepie "po 4 zł". Zamontuj je na oba koła aby świeciły do przodu. Zmierz odległość punktów np. 5 metrów przed pojazdem, cofnij pojazd do tyłu o pół obrotu koła, aby lasery świeciły do tyłu, zmierz odległości punktów w tej samej odległości od pojazdu (5m). Z pomiarów wylicz kąt - i gotowe!
gimak napisał:Kolego Slawek J, ja w drugiej połowie lat 70 stosując jak to kolega nazwał domowe sposoby doszedłem dlaczego mi w maluchu darło oponę, a do tego nie mogli dojść w kilku różnych warsztatach od ustawiania geometrii. Pomiary wg nich wykazywały, że wszystko jest tak być powinno (tradycyjnie -że maluchy tak mają). I później te domowe sposoby z powodzenie stosowałem w moim dużym fiacie i polonezie, bo nie bardzo ufałem fachowcom w tej branży.
macha napisał:W samochodach z napędem na tył musi być zbieżność, a z napędem na przód rozbieżność to ważny szczegół o którym tu nikt nie mówi.
Domowym sposobem można to sprawdzić, a nawet ustawić (przy odrobinie wprawy).
Ja sam wiele razy ustawiałem zbieżność (lub rozbieżność) na podwórku i nigdy na stacjach diagnostycznych nie mieli potem zastrzeżeń.
jorge83 napisał:macha napisał:W samochodach z napędem na tył musi być zbieżność, a z napędem na przód rozbieżność to ważny szczegół o którym tu nikt nie mówi.
Domowym sposobem można to sprawdzić, a nawet ustawić (przy odrobinie wprawy).
Ja sam wiele razy ustawiałem zbieżność (lub rozbieżność) na podwórku i nigdy na stacjach diagnostycznych nie mieli potem zastrzeżeń.
czyli twierdzisz że np.pasata b5 który ma +20minut sumarycznej zmieścisz domowym sposobem w tolerancji +/-4? malo tego co z kierownica będzie prosto?np.wszystkie (prawie)szmelcvageny jadą na przod i maja przeważnie na zero tez zalezy od rodzaju zawieszenia:D
macha napisał:Kiedyś trzeba było kąt pochylenia koła ustawiać samemu i z tym był mały problem. Obecnie samochody mają tak zaprojektowane zawieszenie, że kąt pochylenia jest ustawiony fabrycznie, a ustawiamy jedynie zbieżność (rozbieżność). Kierownicę można ustawić przestawiając na wielo klinie drążka.
macha napisał:że kąt pochylenia jest ustawiony fabrycznie,.
280173 napisał:czy mozna bez specjalistycznego sprzetu ustawic samemu zbieznosc kól przednich w samochodzie
fiszmen9 napisał:Czy możecie mi wytłumaczyć jak działa ten domowy sposób?