logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przepływowy ogrzewacz wody - Montaż do strefy 1 w kabinie prysznicowej

slawek55 04 Lut 2014 08:30 10842 17
  • #1 13259465
    slawek55
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Cześć.
    Panowie, chciałbym poznać Waszą opinie o montowaniu przepływowego ogrzewacza wody wewnątrz kabiny prysznicowej. Podgrzewacz jest elektryczny przepływowy o stopniu ochrony IPX5 wg specyfikacji producenta.
    Co prawda norma dopuszcza taki montaż, ale jak to w praktyce wgląd i co Wy na to?

np taki
    http://tablica.pl/oferta/podgrzewacz-wody-biawar-vortex-instant-6-CID628-ID2Bu87.html

Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    [Akrzy]
  • #3 13260123
    slawek55
    Poziom 23  
    No dobrze, ja zam te zapisy, ale to nie jest odpowiedź na pytanie!
  • #5 13260158
    slawek55
    Poziom 23  
    I porównałem, i nie jest to samo. Ale to dalej nie jest odpowiedź.
    Producent sprzedaje i nie widzi problemu, więc pytam sie o Waszą praktykę i doświadczenie.
  • #6 13261370
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Ani praktyka, ani doświadczenie nie ma tu nic do gadania.
    Sztywnie ramy bowiem wyznacza arkusz 7-701i i poza te ramy wychylić się nie wolno.

A to, że producent sprzedaje nie ma nic do tego tematu, gdyż liczy się wiedza oparta na wspomnianej normie, którą rzekomo znasz.
    Więc czego oczkujesz???

Zacznij sam myśleć i wyciągać wnioski a nie czekaj by ktoś za Ciebie podejmował decyzję co masz kupić.
  • #7 13261403
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Żaden arkusz nie wyznacza żadnych ram, a tym bardziej sztywnych. To nie przepis tylko norma. Widocznie producent stosuje inną normę. Zawsze decyduje zdanie producenta.
  • #8 13261713
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Tylko nie producent montuje ogrzewacz w 1 strefie.
    Jeśli chce kolega doradzić, że ów wskazany w pierwszym poście ogrzewacz można zastosować wewnątrz kabiny prysznicowej to niech kolega doradza, ale lojalnie uprzedzam, że taka rada może zostać doceniona tak jak na to będzie zasługiwała.
    A może się mylę?
  • #9 13262098
    slawek55
    Poziom 23  
    W "koledzy" albo czytacie to co ja pisze bez zrozumienia albo czytacie inne tematy a w innych odpowiadacie? Bo tylko tak można wytłumaczyć Wasze odpowiedzi wyrwane z nieba.
    Więc od początku. Pierwszy raz w życiu spotkałem się z montażem wspomnianego w linku podgrzewacza. Jak żyję nie wpadłbym na to, ale się gdzieś znalazło i pytam co Wy na to. Producent powołuje się na wspomniany arkusz normy i po sprawdzeniu jak byk widnienie że w strefie 1 dopuszczony jest montaż przepływowego podgrzewacza wody o stopniu IPx5. nie drążę już dlaczego sama norma nie określa pierwszej cyfry bo tu też są mega interpretacje. Nawet taką że skoro nie określa to znaczy dowolną nawet 0. Trochę się to kupy nie trzyma bo cyfra pierwsza jest powiązana w jakimś sensie z drugą nie nie działają niezależnie.
    Ale wracając. Skoro tak jest napisane w arkuszu normy, na obudowie jest powołanie się na nią wraz z oznaczeniem IPX5 (tak dokładnie jest napisane) więc po co na mnie naskakujecie?
    Po to zadałem pytanie aby ktoś łaskawie pokazał mi haczyk, którego widać nie dostrzegam. Jak wytłumaczyć to ludziom, którzy czytają to samo co my (tą samą normę), producentowi który też się na to powołuje że jednak sposób montażu czegoś takiego jest chybiony?
    Jeśli sami nie wiecie to nie odwołujcie mnie do przepisów które wszyscy znamy.
    nie chcę już wypominać o fakcie że dość dobrze się podobno wg zapewnień producenta sprzedaje, ale jakiś elektryk musiał to podłączyć z uprawnieniami bo sprawy gwarancyjne są tu na rzeczy.
  • #10 13264592
    stomat
    Poziom 39  
    Nie ma żadnego haczyka, jeżeli dopuszcza to dopuszcza i możesz sobie go zamontować. W czym problem? Pamiętam początki gazowych kotłów kondensacyjnych, też nie były zgodne z PRZEPISAMI a jednak je stosowano i stosuje się ich coraz więcej. Pamiętam jak policja wlepiała mandaty za dodatkowe światła STOP a dziś są one powszechne. Trochę otwartej głowy a nie postawa pruskiego urzędnika.
  • #11 13265329
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    Ja podam dane z instrukcji ;
    Ogrzewacz posiada stopień ochrony IP24. Ogrzewacz jest wyposażeniem stałym
    i zgodnie z pkt. 701.55 normy PN-IEC 60364-7-701 może być instalowany w I strefie
    ochronności pomieszczeń wyposażonych w wannę i/lub natrysk
    . Podłączenie elektryczne
    a) Instalacja elektryczna powinna być wykonana zgodnie z aktualnymi przepisami i
    normami.
    b) Ogrzewacz powinien być podłączony na stałe do instalacji elektrycznej w układzie
    sieciowym TN-S lub TN-C-S wg PN-IEC 60364-3:2000.
    c) Podłączenie wykonać przewodem miedzianym o długości max. 17m, min. przekroju:
    1,5 mm2 z zabezpieczeniem 16A dla mocy 3 kW lub 2,5 mm2 z zabezpieczeniem 25A dla
    mocy 5 kW. Pamiętać o zwiększeniu przekroju przewodów ułożonych w izolacji
    termicznej.
    d) Ogrzewacz powinien być podłączony na stałe do instalacji elektrycznej. Wskazane jest
    zainstalowanie, w miejscu wygodnym do użycia, łącznika instalacyjnego o min.
    obciążeniu: 16A dla ogrzewacza o mocy 3 kW lub 25A dla ogrzewacza o mocy 5 kW.
    Ogrzewacz podłączać bezpośrednio do wyłącznika bez stosowania np. wtyczki i gniazdka.
    e) Schemat elektryczny ogrzewacza podaje rys. 5.
    UWAGA! URZĄDZENIE MUSI BYĆ PODŁĄCZONE DO OBWODU
    OCHRONNEGO.
    Zacisk ochronny ogrzewacza musi być podłączony z przewodem ochronnym instalacji a
    połączenie to musi być sprawdzone.
    a się nie dziwię że ta firma takie lapsusy wypuszcza cytaty z instrukcji ;
    braku potwierdzenia na Kuponie Instalacji Zerowej zamieszczonym w
    karcie gwarancyjnej,
    - zamontowania ogrzewacza przepływowego przez montera nie
    posiadającego aktualnych uprawnień do robót elektroinstalacyjnych,
    Ogrzewacz w wersji prysznicowej przeznaczony jest do instalowania w łazienkach nad
    wanną lub w kabinach.
    INFORMACJE DLA UŻYTKOWNIKA
    DANE TECHNICZNE
    INSTANT
    3Vortex
    napięcie znamionowe V∼
    prąd znamionowy A
    moc kW
    ciśnienie MPa
    ciśnienie robocze MPa
    temperatura max. o
    stopień ochrony C
    ciężar kg
    INSTANT
    6Vortex
    230
    230
    13,0
    21,7
    3.0
    5.0
    0
    0
    0,07-0.7 0,07-0,7
    60
    60
    IP24
    IP24
    bryzgoszczelny
    0,8
    1,1

To jest dobre ;
    Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o
    ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające
    doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie
    z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
    bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
    Czyli po pijaku nie wolno się kąpać.
    Tylko ręce opadają na ich stronie fabrycznej próżno szukać jakiś atestów ,certyfikatów ba nawet zatwierdzenia znak CE czy B
  • #12 13265419
    slawek55
    Poziom 23  
    Dokładnie. I jeszcze to IP24! Przychodzi taki ktoś (np. starsza pani - lub młodsza) czyta instrukcje i ma pretensje że ktoś tego podłączyć nie chce. Jeszcze oburzenie że producent tyle tego sprzedaje i nawet do Niemiec.
  • #13 13267402
    stomat
    Poziom 39  
    Krzysztof Reszka napisał:
    Tylko ręce opadają na ich stronie fabrycznej próżno szukać jakiś atestów ,certyfikatów ba nawet zatwierdzenia znak CE czy B

Chyba kolega nie dość dokładnie szukał Link
  • #14 13267667
    slawek55
    Poziom 23  
    A zadał sobie kolega trochę trudu i zobaczył z jakimi normami wg producenta jest produkt zgodny?
  • #15 13267819
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 13267822
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 13268905
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    Kolego Bronku to nie ja napisałem te bzdury tylko wytwórca to są cytaty z ich instrukcji . Wiadomo że CE jest teraz mnie chodziło o to że nawet tego starego się nie pokusili napisać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu elektrycznego przepływowego ogrzewacza wody w strefie 1 kabiny prysznicowej, z uwagi na jego stopień ochrony IPX5. Uczestnicy debaty podnoszą kwestie zgodności z normami, w tym arkuszem 7-701i oraz PN-IEC 60364-7-701, które dopuszczają taki montaż. Wiele osób wyraża wątpliwości co do praktycznego zastosowania i bezpieczeństwa, wskazując na możliwość zmiany stopnia ochrony w trakcie użytkowania. Pojawiają się również odniesienia do instrukcji producenta, która określa wymagania dotyczące podłączenia elektrycznego oraz normy, z jakimi produkt jest zgodny. W końcu, niektórzy uczestnicy sugerują, że mimo formalnych dopuszczeń, montaż w strefie 1 może być ryzykowny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA