Witam. Mam kocioł na paliwo stałe z podajnikiem 25KW, w instalacji C.O. mam obecnie 4 pompy: C.O. na zasilaniu (działa w oparciu o termostat pokojowy), CWU, podłogówka (załączanie sterowania regulatorem przylgowym) i jedną na powrocie do pieca. Ta ostatnia jest po to, żeby wymusić obieg cieplejszej (zmieszanej) wody na powrocie do kotła, gdyż bez niej zawór cztero-drogowy nie spełniał swojej funkcji i kocioł zbyt mocno się wychładzał. Ale mniejsza o to, moje pytanie jest takie, czy można połączyć zasilanie pompy na powrocie tak żeby, żeby załączała się niezależnie z pompą C.O. lub pompą podłogówki?
Wiem, że strasznie to zagmatwane ale coś muszę z tym fantem zrobić, bo do tej pory miałem wszystkie pompy spięte razem i sterowane termostatem pokojowym, ale w takim układzie podłogówka praktycznie nie działała, gdyż piec załącza pompy cyklicznie co 3 minuty na ok. 30 sekund, więc nie ma opcji żeby w tak krótkim czasie dało się pchnąć wodę przez podłogówkę.
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję
Pozdrawiam Piotr
Wiem, że strasznie to zagmatwane ale coś muszę z tym fantem zrobić, bo do tej pory miałem wszystkie pompy spięte razem i sterowane termostatem pokojowym, ale w takim układzie podłogówka praktycznie nie działała, gdyż piec załącza pompy cyklicznie co 3 minuty na ok. 30 sekund, więc nie ma opcji żeby w tak krótkim czasie dało się pchnąć wodę przez podłogówkę.
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję
Pozdrawiam Piotr