logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak to podłączyć? Podłączenie pompy wodnej głębinowej.

axpl 14 Gru 2006 21:11 2838 6
  • #1 3331880
    axpl
    Poziom 17  
    Ocena: 113
    Hey

Na początku pozdrawiam Was , jestem tu nowy.

Nie wiem czy piszę do właściwego działu..

Chce podłączyć pompę wodną głębinową w domu moc 1kW 3-fazowa. Od pompy kabel biegnie do wyłącznika ciśnieniowego na bojlerze a z tamtąd do skrzynki (nic jeszcze nie podłączone) W domu w skrzynce jest zasilanie główne które wchodzi do różnicówki. Tak wygląda stan mojej "instalacji". Jakie zabezpieczenia powinienem założyć i poradzcie jak to podłączyć (kolejność).

za każdą pomocną odp. z góry thx

fafiks
  • #2 3332039
    waldec
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Witam.Za różnicówką podłącz włącznik S193C6 oraz wyłacznik silnikowy serii M250 z zakresem wyzwalacza 2,5-4A.Pozdrawiam Waldec
  • #3 3332063
    axpl
    Poziom 17  
    rozumie ze po wyłączniku z seriim250 kabel idzie do stycznika ciśnieniowego a dalej do pompy... dobrze myśle?

fafiks
  • #4 3332305
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6173
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji …
  • #5 3336291
    axpl
    Poziom 17  
    waldec napisał:
    Witam.Za różnicówką podłącz włącznik S193C6 oraz wyłacznik silnikowy serii M250 z zakresem wyzwalacza 2,5-4A.Pozdrawiam Waldec

czy m250 będzie działał w przypadku zaniku fazy jak i w przypadku spadku napięcia?

fafiks
  • #6 3401277
    axpl
    Poziom 17  
    Zwracam się jeszcze raz z prośbą

Podłączyłem pompe jak poradzono mi tzn od różnicówki puściłem 3 fazy na S potem na M250 i stamtąd przez stycznik ciśnieniowy do pompy. Nie wiem czemu ale nie zawsze uda mi się włączyć pompe bo zaraz wybija różnicówke a kiedy juz chodzi i wyłączy ją stycznik ciśnieniowy to także wybija różnicówke.

Proszę o pomoc

fafiks

Dodano po 3 [godziny] 20 [minuty]:

widze że nikt mi chyba nie pomoże na tym forum

dodi
  • #7 3462581
    waldec
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Witam.Wyłączniki M250 są wyposażone w zabezpieczenie przed niesymetrią obciążenia i niepełnofazową praca silnika.Z wyłącznikiem różnicowym czasami są kłopoty być może za duża jest czułość (30 mA) a powinna być 100 mA.Może kabel zasilający ma nie najlepszą izolację i to powoduje zadzialanie różnicówki.Pozdrawiam Waldec

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia 3-fazowej pompy wodnej głębinowej o mocy 1 kW w instalacji domowej. Zalecane jest podłączenie za wyłącznikiem różnicowym włącznika S193C6 oraz wyłącznika silnikowego serii M250 z zakresem prądu 2,5-4 A. Po wyłączniku M250 kabel powinien prowadzić do stycznika ciśnieniowego, a następnie do pompy. Wyłącznik M250 zapewnia zabezpieczenie przed zanikiem fazy, spadkiem napięcia oraz niesymetrią obciążenia. Problemy z wyzwalaniem wyłącznika różnicowego (30 mA) mogą wynikać z nadmiernej czułości lub uszkodzonej izolacji kabla zasilającego; sugeruje się zastosowanie różnicówki o czułości 100 mA. Podłączenie wykonane zgodnie z zaleceniami powoduje sporadyczne wyzwalanie różnicówki zarówno przy włączaniu, jak i wyłączaniu pompy przez stycznik ciśnieniowy, co wskazuje na możliwe problemy z instalacją lub doborem zabezpieczeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA