logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt budowy układu czujnika ruchu sterującego oświetleniem

beretta93 16 Lut 2014 20:14 1989 6
  • #1 13310813
    beretta93
    Poziom 8  
    Witam.
    Chcę stworzyć układ i zamontować go w pokoju żeby zamiast włącznika był czujnik ruchu. Coś jak inteligentne oświetlenie. Chce żeby to wyglądało tak: wchodzę do pokoju czujnik reaguje i zapala żarówkę bądź oświetlenie LEDowe, wychodzę z pokoju czujnik znowu reaguje i wyłącza oświetlenie. Wiem, że czujniki są ustawiane czasowo, ale ja chce żeby światło się zapalało jak wchodzę i wyłączało jak wychodzę a nie po np. 2 minutach od mojego wejścia. Czy do tego jest potrzebny jakiś układ, który by tym sterował? Czy jak to ma wyglądać?
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • #2 13311122
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Wbrew pozorom bardzo trudny temat. Są dwie możliwości:
    1. Czujnik wykrywający Twoją obecność w pokoju - przeważnie działają na podstawie detekcji ruchu - wszystko sypie się kiedy przestaniesz się ruszać - np. siedzisz przy komputerze, w fotelu, leżysz na łóżku. Oczywiście można zaprojektować układ wykrywający obecność ciepłego obiektu o określonej wielkości - działa dopóki promienie słoneczne wpadające przez okno nie nagrzeją jakiegoś przedmiotu o wielkości człowieka ;)
    2. Czujnik wykrywający wejście do pokoju - jakiś rodzaj "zapory" np. na podczerwień - sypie się, jeśli staniesz w progu, ale nie wejdziesz do pokoju, tylko zawrócisz. Jeszcze gorzej, gdy do pokoju wejdzie druga osoba - będzie to potraktowane jako Twoje wyjście. Rozwiązaniem są dwie zapory - przecięcie pierwszej a potem drugiej oznacza wejście, przecięcie drugiej a potem pierwszej wyjście. Do tego układ zliczający ilość osób w pokoju. Tylko do tego potrzebujesz kawałka korytarza - zapory muszą być od siebie w odpowiedniej odległości.
  • #3 13311722
    beretta93
    Poziom 8  
    A jak miałby wyglądać taki układ, cały kompletny? Jest możliwość zrobienia tego w łatwy sposób czy trzeba programować jakiś sterownik? Rozumuję Twój pomysł, tylko jak to wykonać? Bo dla mnie wydaję się to trudne.
  • #4 13311778
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Która wersja? Wykrywanie obecności, czy wykrywanie przejścia na dwóch zaporach?
  • #5 13311963
    beretta93
    Poziom 8  
    Wykrywanie przejścia na dwóch zaporach. Bo odpada pomysł wykrywania obecności, układ musi działać nawe jeśli ktoś tak jak mówiłeś siedzi czy leży :)
  • #7 13323576
    beretta93
    Poziom 8  
    A możesz coś więcej powiedzieć o tych układach, zasilaniu i sterowaniu? Co użyć, jakie elementy i jak to wszystko miałoby wyglądać bo jestem zielony... Jaki program, na jakiej zasadzie miałoby to działać? Ten układ zliczający ilość osób w pokoju, tor optyczny. Mógłbyś mi to jasno wytłumaczyć? :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje stworzenie układu czujnika ruchu do automatyzacji oświetlenia w pokoju, który zapala światło przy wejściu i wyłącza je przy wyjściu. W dyskusji poruszono dwa główne podejścia: wykrywanie obecności oraz wykrywanie przejścia przez dwie zapory. Wskazano, że najprostsze rozwiązanie to zastosowanie mikrokontrolera, układów zasilania nadajników podczerwieni, układów odbiorczych oraz sterowania przekaźnikiem. Uczestnicy dyskusji podkreślili potrzebę programowania oraz zastosowania toru optycznego do podczerwieni. Użytkownik poszukuje szczegółowych informacji na temat elementów, zasilania i działania układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA