logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nexia 16V, lpg sekwencja - po przełączeniu gaśnie, faluje

ith 23 Lut 2014 15:55 8172 45
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Nexia 16V na sekwencyjnym LPG z Stag Cube gaśnie i faluje po przełączeniu, zwłaszcza w niskiej temperaturze?

Najpewniej instalacja na zimno podaje zbyt bogatą albo zbyt mało precyzyjną dawkę LPG i nie radzi sobie z krótkimi czasami wtrysku oraz dotryskami benzyny, dlatego po przełączeniu silnik faluje albo gaśnie [#13759724][#13533335] W pierwszej kolejności trzeba stroić ją z interfejsem: włączyć podgrzewanie Matrixów, podnieść obroty przełączania do ok. 1500 rpm, temperaturę przełączania do 40–45°C i aktywować „ciepły start” [#13450023] Sprawdź też „próg obcinania dotrysków” — przy 0 ms sterownik niczego nie odcina, a w tym aucie krótkie wtryski benzyny na zimno trzeba wycinać, np. od ok. 1 ms [#13533335] Jeśli nadal zalewa, obniż ciśnienie LPG, skoryguj mnożnik i ewentualnie użyj korekt po temperaturze silnika lub po obrotach [#13558554][#13763145] Bez interfejsu i logów z zimnej oraz ciepłej pracy trudno to dopiąć, bo trzeba porównać czasy wtrysku i korekty [#13560456]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 13336288
    ith
    Poziom 10  
    Witam, Nexia 16V sekwencja, Stag Cube, Matrixy podgrzewane. Instalacja gazowa na gwarancji. Działa dobrze dopóki nie zrobi się zimno. Wówczas gaśnie, faluje szczególnie po przełączeniu. Problem jest od miesięcy. Regulowane przez gazownika i doradcę technicznego Staga, bez efektu póki co. Silnik utrzymany, remontowany, na benzynie działa bez problemu.

Co może być powodem?
  • REKLAMA
  • #2 13337760
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 13337849
    ith
    Poziom 10  
    Temp. przeł. została podwyższona do 40°C. Definitywnie sprawa jest związana z niską temperaturą, ale gdy jest mróz to problemy pojawiają się nawet przy przełączeniu ręcznym przy nagrzanym silniku. Reduktor jest Tomasetto Alaska, jeśli jest sprawny to przepuszczałby fazę ciekłą?
  • #4 13338673
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13338695
    ith
    Poziom 10  
    Ale sprawność w jakim sensie? Pompy wody? Tzn. może być sytuacja, że czujnik temperatury w reduktorze reaguje, albo silnik ma już 60°C, a reduktor mimo to nie jest dobrze ogrzany?

Nie wiem jak reduktor, ale w ramach prób poprawy działania instalacji gazownik dodał wodny ogrzewacz gazu przed wtryskami i on się robi bardzo szybko gorący.
  • #6 13341667
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 13342933
    ith
    Poziom 10  
    Woda + glikol z czasem istotnie zmieniają swoje ciepło właściwe i przewodność cieplną? Przecież to związki w tym przypadku prawie trwałe. Masz jakieś konkretne dane na ten temat? Oczywiście płyn należy wymieniać ze względu m.in. na trwałość dodatków i tak też jest robione, mniej więcej zgodnie z instrukcją. Silnik jest chłodzony dobrze, nie przekracza temperatury optymalnej. A instalacja tymczasem działa nieprawidłowo nawet przy 60°C.

Natomiast czas na wymianę świec, przewodów i elementów aparatu zapłonowego, tym bardziej, że pierwsze i drugie nie były jeszcze wybierane pod kątem LPG i może od tego miałem zacząć. Jak to zrobię, to napiszę, czy to coś dało.
  • REKLAMA
  • #8 13373003
    ith
    Poziom 10  
    No i powymieniane, i nic to nie dało.
  • #9 13373291
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Piszesz, że jest na gwarancji. To może trzeba pojechać do tego co zakładał i niech poprawi a nie pisac pierdoły o wymianie płynu. To przecież jakieś herezje. Instalacja ma działać poprawnie także na zwykłej wodzie.
  • #10 13373594
    ith
    Poziom 10  
    Ja nie pisalem o wymianie plynu, moim zdaniem nie on tu jest przyczyna. Gazownik natomiast probowal juz to wyregulowac i stwierdzil ze nie zna przyczyny. Dlatego pytam na forum.
  • #11 13373717
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Bez podania parametrów z programu nic tu nie pomożemy.
  • #12 13374189
    spocona_pacha
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    ith napisał:
    Działa dobrze dopóki nie zrobi się zimno

Jak każdy wie ten silnik ma krótki czas wtrysku i jest możliwe że wtryski się kleją już .

I doprezyzuj czy na zimnym silniku czy na gorącym silniku ale gdy na zewnątrz jest zimno i ile tak mniej więcej stopni .
    Bo mi zimno przy +14 'C.
  • #13 13374312
    ith
    Poziom 10  
    Mam pliki OSC z rejestratora, z zaznaczonymi miejscami gasniecia/falowania. Czy one zawieraja ustawienia?

Wedlug gazownika problem objawia sie zalewaniem silnika przy zimnym powietrzu, a regulowanie mieszanki na to nie pomaga. Regulowal tez doradca techniczny Staga, ale nic to nie pomoglo. Z mojego punktu widzenia silnik ma "nurki" po przelaczeniu, czasem indukowane tez dodaniem gazu. Pojawia sie to w okolicach 10°C powietrza, a w okolicach 0°C gasnie silnik. Temperatura silnika latem wystarczy ze ma 30°C, zima problemy pojawiaja sie nawet przy 60°C. Istotny jest tez czas od przelaczenia, to znaczy najgorzej jest przez jakas pierwsza minute. Przy -10°C nurki pojawiaja sie jednak nawet po dluzszej jezdzie.

Moze zrobic zdjecie nawiercen w kolektorze? Tylko czy to wymaga demontarzu kolektora?
  • #14 13374360
    spocona_pacha
    Poziom 21  
    ith napisał:
    Mam pliki OSC z rejestratora, z zaznaczonymi miejscami gasniecia/falowania.

A my nie mamy.
  • #16 13378996
    ith
    Poziom 10  
    Wyjaśniło się, rejestrator zainstalowany przez gazownika nic nie rejestrował, te pliki odnoszą się do czegoś całkiem innego.

Zresztą myślę, że po tych miesiącach kłopotów i wydatków u gazownika na ponoć "lepsze" podzespoły które może coś poprawią, po prostu pójdę do innego gazownika, unieważniając w ten sposób gwarancję, ale i tak wątpię że będzie z niej jakikolwiek pożytek.
  • #17 13379782
    spocona_pacha
    Poziom 21  
    A ja myślę że wtryski są zepsute tylko nie ma woli gaziarza do ich wymiany.
    Wtryski w tym samochodzie tylko bardzo szybkie podchodzą.
  • #18 13439370
    ith
    Poziom 10  
    Mam wykresy z oscyloskopu, dla benzyny i gazu chyba w podobnej sytuacji:

Czemu na gazie są takie szpile na obrotach, lambda ma 0 V i obciążenie takie dziwne?

I jeszcze wykres "nurka" na gazie:
  • #19 13442002
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3469
    ith napisał:
    po prostu pójdę do innego gazownika, unieważniając w ten sposób gwarancję

Jeśli montował zakład partnerski AC i nie radzą sobie z ogarnięciem, to możesz jechać do dowolnego innego partnerskiego i poprawią w ramach gwarancji.
    ith napisał:
    Stag Cube

Chyba raczej Q-BOX.
  • #20 13444639
    ith
    Poziom 10  
    Póki co w Stagu upierają się, że Nexia ma dotryski które wadliwie działają, a gdy spytałem się o dotryski w Nexii na forum Mechanika, to post został przesunięty do działu Kosz. Jak ja miałbym z nimi gadać, jak nawet nie mam info od mechaników? Jeśli w Stagu twierdzą, że problem w benzynie, że może zbyt słaba pompa paliwa lub zatkane wtryski benzynowe itp. tylko co jedno i drugie może mieć do wadliwego działania auta na LPG?

Co ja mam z tym zrobić, jeśli odsyłają mnie do mechanika, na dodatek z takich powodów? A mechanicy mówią, że auto działa na benzynie idealnie i co oni z kolei mogą z nim zrobić?
  • #21 13447567
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    Ten silnik ma wyjątkowy algorytm pracy : ogólnie to półsekwencja, ale w pewnych sytuacjach ( zwiększenie podciśnienia w kolektorze ssącym) przechodzi na fullgrupę.
    Czasy są więc bardzo krótkie , sterowanie lpg ma powielać działanie ecu i wtryskiwacze matrix z pewnością temu podołają. Poproszę o wszystkie screeny z konfiguracji sterownika, mapy i screen z pracy na wolnych obrotach na lpg i drugi na beznynie. Bez tego nikt rozsądny nie udzieli konstruktywnej rady.
    Wbrew pozorom to dość trudne auto dla kogoś kto nie zdaje sobie sprawy z jego oryginalnego algorytmu.
  • REKLAMA
  • #22 13449426
    ith
    Poziom 10  
    Dosyłam plik z ustawieniami oraz oscylogramem z wolnymi obrotami przy przełączaniu na LPG i na benzynę.
    Załączniki:
    • ustawienia.zip (17.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 13449863
    ith
    Poziom 10  
    Prosisz o screeny, potem kasujesz ten post, to już nie wiem czy je chcesz czy nie. Te pliki które wysłałem można w każdym razie oglądać darmowym programem Staga.
  • #24 13450023
    manio123
    Poziom 34  
    Nie chciało mi się instalować programu , ale się przemogłem :) i zainstalowałem. Jeśli to faktycznie konfiguracja Twojego samochodu to chyba nikt do niej nie zaglądał .
    Piszesz że masz podgrzewanie matrixów, ale w programie ogrzewanie nie jest załączone (ust. zaawansowane zaznacz okienko podgrzewu). Nastawy też co najmniej dziwaczne : obroty przełączania 300 to zdecydowanie za nisko , zmień na 1500 - wtedy przełączy Ci się na gaz już w czasie jazdy lub po lekkim dodaniu gazu. Przełączanie na wolnych obrotach często kończy się gaśnięciem silnika bo reduktor ma za mały przepływ płynu i nie dogrzewa gazu. Zupełnie niezrozumiałe jest wpisanie maksymalnych obrotów na gazie 1000, wtedy powyżej tych obrotów powinno przełączać na benzynę ( tako rzecze instrukcja) wpisz np 8000 .
    Włącz podgrzewanie matrixów, jak już wydałeś kasę na grzejnik to niech działa , choć ku wiośnie idzie. Mapy przyzwoite i dobrze zestrojone, sterowanie sekwencyjne , kopiujące działanie ecu. Zmień nastawy jak proponuję. Poczytaj instrukcję , tam też masz propozycje nastaw i opis ich działania. Idzie lato , warto też aktywować "ciepły start" bo jest wyłączony

Nexia 16V, lpg sekwencja - po przełączeniu gaśnie, faluje Nexia 16V, lpg sekwencja - po przełączeniu gaśnie, faluje
  • #25 13532366
    ith
    Poziom 10  
    Otóż gazownik ze Staga stwierdził, że Nexia ma asynchroniczne dotryski, które uruchamiają się (czasem? przy przyspieszaniu?) przy zimnym powietrzu. Że benzyna wówczas całkiem nie odparowuje, trzeba jej więc więcej. Czytałem potem w Internecie o tych asynchronicznych dotryskach. Ponoć nadmiarowa benzyna częściowo zbiera się w kolektorze, a potem powoli odparowuje gdy powietrze jest cieplejsze.

W każdym razie Stag ponoć nie ma możliwości odcięcia tych dotrysków, bo w odróżnieniu od samochodów z sekwencją czas trwania dotrysków jest w fullgrupie zbliżony do czasu trwania zwykłych wtrysków. Dzwoniłem do Elpigaza i powiedzieli mi, że problem asynchronicznych dotrysków jest im znany, ich komputery szacują fazę wtrysku i usuwaja owe dotryski. Zmieniłbym komputer na Elpigaz, tylko że instalatorzy Elpigazu chcą jedynie robić całą instalację od podstaw, bo biorą za nią odpowiedzialność.

Co robić? W Stagu twierdzą, że ni to kiedys próbowali i w Nexiach wężyki nie mogą mieć więcej niż 2 cm, więc oni mi wymienią wtryski na takie, że wężyki będą mogły tyle mieć. Tylko co w takim razie z tymi dotryskami? I dlaczego Nexie z Elpigazem nie wymagają takich kombinacji z węzykami?
  • #26 13532506
    manio123
    Poziom 34  
    Zmień gazownika bo stag zawsze miał możliwość odcięcia dotrysków , a Twój sterownik nawet na dwa sposoby : poprzez wpisanie minimalnego czasu otwarcia poniżej którego wtrysk gazowy nie będzie się otwierał, lub odpowiednią zmianę wykresy mnożnika , tak aby poniżej zadanego czasu wtrysku mnożnik wynosił 0.
    Stag to dużo bardziej nowoczesny i przyjazny użytkownikowi ( i gazownikowi) sterownik niż elpigaz, więc z całą pewnością nie warto zmieniać sterownika.
  • #27 13532529
    ith
    Poziom 10  
    Przecież napisałem, że wtryski i dotryski w fullgrupie mają według gazownika zbliżone czasu trwania i w ten sposób nie da się ich rozróźnić.
  • #28 13533335
    manio123
    Poziom 34  
    Dotryski to bardzo krótkie czasy wtrysku , których wtryski gazowe nie są w stanie zrealizować. Trzeba je wyciąć poprzez ograniczenie czasu wtrysku gazu , np . 1,2 ms. Oznacza to że czasy generowane przez ecu , które będą krótsze , nie będą realizowane przez sterownik lpg. Ot i cała filozofia, doczytaj resztę i ustaw wycinanie
    http://www.ac.com.pl/public/pubonline/cms/files/materialy_reklamowe/podstawy_montazu_cz4.pdf
    ustaw parametr " próg obcinania dotrysków" spróbuj 1 ms i zależnie od reakcji popróbuj innych nastaw. Masz wpisaną wartość 0 ms co znaczy że sterownik niczego nie obcina. Jest też opcja "intel. obs. dotr." która też nie jest u Ciebie wybrana , ale nie wiem co jest warta. Popróbuj bo na gazownika nie masz co liczyć.
    Tak jak pisałem wcześniej sterowanie jest półsekwencyjne nie fulgrupowe , jak piszesz. Problem w tym że w czasie przyśpieszania , szczególnie na zimnym sterownik benzyny daje dodatkowe wtryski , jakby przechodził wtedy na sterowanie fulgrupowe ( tego do końca nikt nie wie) , jedno pewne następuje wtedy zalewania w czasie nagłego przyspieszania. Możesz poeksperymentować mnożnikiem, korektą po obrotach, spróbuj też opcji zubożanie na zimnym silniku. To wbrew pozorom nie jest łatwy silnik i trzeba gazownika , który z takim kiedyś powalczył i zwyciężył :D .
  • #29 13533387
    ith
    Poziom 10  
    Ostatnio w serwise dodano drugą wiązkę do zaworu gazu na reduktorze. Wiązka biegnie gdzies w stronę komputera benzynowego. Nie dowiedziałem się do czego wiązka służy, w warsztacie zaprzeczają że to oni ją dodali. Auto nadal działa dobrze jedynie na benzynie.
  • #30 13535181
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6347
    manio123 napisał:
    Ten silnik ma wyjątkowy algorytm pracy : ogólnie to półsekwencja, ale w pewnych sytuacjach ( zwiększenie podciśnienia w kolektorze ssącym) przechodzi na fullgrupę.

Manio, znowu wypisujesz idiotyzmy, słusznie raportowane:
    Cytat:
    Kolejny z bliżej nieznanej mi ilości bezsensownych wywodów (wycinanie dotrysków kryterium czasowym, gdy trwają tyle samo co wtryski itp.) z błedami merytorycznymi ("Nexia przechodząca na fullgrupę", gdy tam jest tylko jeden wspólny sygnał dla wtrysków itp.), piszę że odpowiedź bez sensu i dostaję kolejny długi i bezsensowny wywód, z zachwytami nad firmą Stag i linkami do niej. Strata czasu dla mnie i dla innych, rozmywanie wątków że potem trudno zorientować się, o co chodzi.
    .
    To skrzyżowanie multeca z monowtryskiem - wszystkie 4 wtryskiwacze sterowane jednym i tym samym przewodem. Zresztą powiedz mi, co w tym silniku miało by rozrózniać cylindry?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic93366.html#867543

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszany jest problem z instalacją LPG w samochodzie Nexia 16V, która gaśnie i faluje po przełączeniu na gaz, szczególnie w niskich temperaturach. Użytkownik wskazuje, że instalacja gazowa (Stag Cube) działa poprawnie na benzynie, a problemy zaczynają się przy zimnym silniku. Uczestnicy sugerują sprawdzenie czujnika temperatury płynu chłodniczego, regulacji przełączania na gaz, a także stanu wtryskiwaczy. Wskazują na możliwość zalewania silnika przez długie czasy otwarcia wtryskiwaczy oraz na konieczność wymiany płynu chłodniczego co 1,5-2 lata. Pojawia się również temat dotrysków asynchronicznych, które mogą wpływać na działanie silnika. Użytkownik planuje zmienić gazownika, aby uzyskać lepszą pomoc w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA