logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer MSI zawiesza się z dźwiękiem pztryk - problem z dyskiem?

Andersoon 25 Lut 2014 19:55 1176 17
REKLAMA
  • #1 13344858
    Andersoon
    Poziom 9  
    Witam Wszystkich. Szukam porady ponieważ mam dość spory i długo już trwający problem z komputerem. Polega on na tym że komputer całkowicie przestaje reagować wydając przy tym dźwięk, który ciężko mi opisać. Coś w stylu "pztryk". Po kilku takich "pztrykach" komputer zawiesza się i pomaga tylko odpięcie i ponowne wpięcie kabli do dysku twardego. Udało mi się ustalić że ten dźwięk dochodzi z okolic właśnie dysku twardego. Dysk wymieniałem 3 razy i nie pomogło. Zmieniałem też system operacyjny z XP na 7 oraz czyściłem dogłębnie cały komputer, również bez efektów. Już nie mam pojęcia co może być winowajcą, dlatego postanowiłem zapytać tutaj i jeśli ktoś mógłby opisać mi przyczynę jakimś prostym i zrozumiałym językiem byłbym wdzięczy bo dość już mam kupowania nowych dysków twardych. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Komputer:
    Producent Systemu : MSI
    Procesor Intel(R) Pentium(R) CPU G620 @ 2.60Hz (2CPUs)
    RAM: 4096mb

Co do zasilacza, nie bardzo wiem gdzie to sprawdzić

Nie wiem czy wystarczy, amator ze mnie. Jeśli mam coś jeszcze dopisać proszę pisać :)
  • REKLAMA
  • #2 13344872
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Podaj pełną specyfikację komputera z uwzględnieniem marki i modelu zasilacza.
    Wstaw screen z programu CrystalDiskInfo (widoczne mają być wszystkie atrybuty).
  • #3 13344888
    boczo1999
    Poziom 10  
    jeżeli te dziwne odgłosy wychodzą od dysku twardego może to oznaczać że jest on uszkodzony, spada z obrotów dlatego system się zawiesza na początek przetestuj dysk programem HDtune on sprawdzi na jakich obrotach pracuje dysk i czy są one stabilne.
  • REKLAMA
  • #4 13344972
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    elessar87 napisał:

Daj zrzut z CristalDiskOnfo lub SMART z MHDD.
  • #5 13345034
    Andersoon
    Poziom 9  
    Komputer MSI zawiesza się z dźwiękiem pztryk - problem z dyskiem? Powino być dobrze
  • REKLAMA
  • #6 13345046
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Eh.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html

Dodano po 1 [minuty]:

Andersoon napisał:
    mam nadzieję że widać to co trzeba.

Połowy parametrów nie ma. Rozciągnij to okno.

Dodano po 28 [sekundy]:

swiercm napisał:
    elessar87 napisał:
  • #7 13348998
    Andersoon
    Poziom 9  
    Jeśli chodzi o zasilacz to model Take me 400 AC 230V 4A 50Hz
  • #10 13349061
    Andersoon
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuję, nawet nie wiedziałem że mam taki tandetny produkt w komputerze. W najbliższym czasie rozglądnę się za nowym, lepszym. Są może jakieś pewne marki którym można zaufać ?

Ano tak, piszę niżej, bardzo dziękuję za pomoc, odezwę się po wymianie zasilacza czy problem się powtarza :)
  • Pomocny post
    #11 13349105
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Andersoon napisał:
    Ano tak, piszę niżej, bardzo dziękuję za pomoc, odezwę się po wymianie zasilacza czy problem się powtarza

Sprawdź kondensatory na płycie głównej przy okazji. Jeśli chcesz, by Ci polecono zasilacz - zadaj pytanie w dziale "co kupić?", byś nie kupił podobnego "wynalazku".
  • Pomocny post
    #12 13349123
    michalonex
    Poziom 10  
    najpierw poproś znajomego informatyka o zmierzenie napięć bo może to nie tu problem leży.
    Chieftec, MODECOM tych firm mam zasilacze i naprawdę są dobre za niską cenę
    natomiast jeśli chcesz bez kompromisów to weź coś z Corsair
  • REKLAMA
  • #13 13349133
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    michalonex napisał:
    Chieftec, MODECOM tych firm mam zasilacze i naprawdę są dobre za niską cenę
    natomiast jeśli chcesz bez kompromisów to weź coś z Corsair

Jesli Modecom, to tylko Modecom MC.
    Jeśli Corsair, to omijaj serię VS.
    Jeśli Chieftec, to omijaj serię GPA.

swiercm napisał:
    Jeśli chcesz, by Ci polecono zasilacz - zadaj pytanie w dziale "co kupić?", byś nie kupił podobnego "wynalazku".
  • #14 13349286
    Andersoon
    Poziom 9  
    swiercm

Sprawdziłem kondensatory i nie wyglądają na uszkodzone.

michalonex
    Dziękuję za polecenie, postaram się wybrać coś dobrego i tak żeby mnie zbytnio nie oskubało
  • #15 13349328
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Jeśli podasz pełną konfigurację i nie jest to super prądożerną karta graficzna, to najtaniej kupisz Fortron 350 PNF (MOdecom MC 350) ~koszt około 50zł.;)
  • #16 13349355
    Andersoon
    Poziom 9  
    swiercm

Z tego co mi wiadomo to nie posiadam jako tako karty graficznej ponieważ mam zintegrowaną, ale myślałem o jej wymianie a raczej kupnie czegoś konkretnego.
  • Pomocny post
    #17 13349369
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Więc celuj w zasilacz z mocnymi +12V liniami.
    Do 100zł kupisz 450W Fortrona. Jeśli 150zł to XFX Core 450W.
  • #18 13349390
    Andersoon
    Poziom 9  
    Postaram się zdobyć go jak najszybciej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem MSI, który zawiesza się, wydając dźwięk przypominający "pztryk", co sugeruje problemy z dyskiem twardym. Pomimo trzykrotnej wymiany dysku i zmiany systemu operacyjnego, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że dźwięki mogą wskazywać na uszkodzenie dysku lub problemy z zasilaczem. Rekomendowane jest przetestowanie dysku za pomocą programów takich jak HDtune oraz sprawdzenie parametrów zasilacza. Użytkownik dowiaduje się, że jego zasilacz (Take me 400) jest niskiej jakości i powinien zostać wymieniony na markowy, z zaleceniami dotyczącymi modeli Chieftec, MODECOM i Corsair. Użytkownik planuje wymianę zasilacza i dalsze testy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA