logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny dźwięk z komputera MSI G41M-P28 przy starcie - co może być przyczyną?

ggorgor 29 Lis 2014 08:53 771 7
REKLAMA
  • #1 14175153
    ggorgor
    Poziom 8  
    Witam

Coś się dziwnego dzieje z moim komputerem, mam problem ten od 2 miesięcy ale nie zawsze się pojawiał, mianowicie podczas startu komputera komputer wydaje z siebie chroboczący dźwięk , tak jak by zepsuty głośnik, z początku myślałem ze to głowica dysku twardego się zepsuła bo z tam dobiegał ten dźwięk ale teraz mam inny dysk i nadal to słyszę.

Mam wrażenie że komputer chce mi coś powiedzieć

nie wiem jak określić ten dźwięk bo nie jest to charakterystyczne *BEEB* tylko takie szybkie stuknięcia, naliczyłem tak : Jeden stuk, i 8 stuknięć a trwało to ponad 2 sekundy

MSI G41M-P28
    Celeron E3300
    HD4850
    Chieftec GPS450a-101aa

Dodano po 1 [minuty]:

Czasami słyszę ten sam dźwięk wchodząc do BIOS
  • REKLAMA
  • #2 14175183
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Otwórz obudowę i zlokalizuj.
  • REKLAMA
  • #3 14175199
    gigasys
    Poziom 2  
    Dokładnie, sprawdź wszystko po kolei. Być może dysk twardy kończy swój żywot.
  • REKLAMA
  • #4 14175201
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Miałem podobny przypadek - z wewnętrznego głośniczka dochodziło nie ładne beep, lecz właśnie stukanie, chrobotanie. Tak jakby głośnik był podłączany bezpośrednio pod napięcie stałe. Po czasie płyta odmówiła posługi i wyzionęła ducha ubijając jeszcze pamięć RAM. Może i do twojej puka śmierć?
    SkyyX napisał:
    ... płyta główna siada ...

No nie koniecznie. Najpierw jak radzi kolega powyżej konieczna lokalizacja źródła dźwięku.
  • #5 14175216
    SkyyX
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    gigasys kolego ... przecież napisał ,że wymienil dysk .. płyta główna siada ..
  • REKLAMA
  • #6 14175297
    ggorgor
    Poziom 8  
    Dzwięk jakby dociera z kieszeni na CD ROM i Dyski, możliwe że z panelu przedniego
  • #7 14175316
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Odłącz przewody od cdromu, niektóre modele "sapią" mechanizmem układu optycznego.
    A gdzie jest głośniczek - na spodzie obudowy czy za panelem przednim? Kolego, wykaż się zaangażowaniem i myśleniem, bo będziemy dywagować do starości.
  • #8 14176041
    ggorgor
    Poziom 8  
    Głośnik jest umieszczony w panelu przednim, zaraz sprawdzę to z CD ROM

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem MSI G41M-P28, który wydaje chroboczący dźwięk podczas uruchamiania. Dźwięk przypomina stuknięcia, a nie charakterystyczne sygnały BIOS. Użytkownik wymienił dysk twardy, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie źródła dźwięku, w tym odłączenie napędu CD-ROM, który może powodować hałas. Inni użytkownicy wskazują na możliwość uszkodzenia płyty głównej lub głośnika, który znajduje się w panelu przednim obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA