logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eberspacher D5W - Jak odpalić na stole i sprawdzić działanie?

winko86 04 Mar 2014 09:00 4335 7
REKLAMA
  • #1 13367904
    winko86
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie odpalenia ebera. Czy da się go odpalić na stole, tzn. chodzi o sprawdzenie czy reszta jest sprawna. Wczoraj podłączyłem zasilanie, załączyłem zegar na grzanie i nic się nie działo, czy sterownik będzie uszkodzony? Na pinach od pompki paliwa nie pokazało się żadne napięcie, jak i na przewodach do świecy żarowej. Czy może być tak, że dopiero jak podłączę oryginalną pompkę paliwa, to całość ruszy?. Dzwoniłem do serwisu o pompkę paliwa, to powiedzieli ze musi być oryginalna, że nie może być od innego modelu, ile w tym prawdy? Skoro piec jest 5 kw, to dlaczego w serwisie, zajmującym się naprawa powiedzieli że pompka powinna być 1-4 kw?
  • REKLAMA
  • #2 13384207
    DzikiEryk
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witaj,
    Agregat nie ruszy bez podłączenia sprawnej pompy paliwa,do odpalania na stole musisz mieć też pompę wody,bo od razu będzie błąd przegrzania a po 3 trzech takich błędach zablokuje sterownik,pompa paliwa najlepiej jak będzie dedykowana do D5/D4 ale od D3 też powinna dać rady (tylko pamiętaj 12V lub 24V robi dużą różnicę), podobno różnica D5/D4 jest tylko w sterowniku,jeżeli chodzi o zamiennik najważniejsza jest wydajność.
    Wszystkie napięcia i prądy pokarzą się gdy wszystkie elementy potrzebne sterownikowi będą dla niego widoczne (podłączone i sprawne),wtedy ruszy chyba że już jest zablokowany lub uszkodzony,wtedy tylko interface diagnostyczny do sprawdzenia lub serwis ebera.

Jeżeli będziesz potrzebował danych wydajności pompy daj znać sprawdzę w robocie bo na kompie w domu nie mam.

pozdro
  • REKLAMA
  • #3 13385319
    winko86
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Eberspacher D5W - Jak odpalić na stole i sprawdzić działanie?
    Posiadam taki własnie piec, jest on razem z pompą wody. Instalacje robiłem sam, bo nie było. Przed włożeniem do auta chciałem sprawdzić czy ruszy, ale okazało się że pompka paliwa, która była w zestawie, jest zaworem odcinającym paliwo i czeka mnie zakup pompki. Myślałem że bez pompki ruszy, ale nie będzie odpalał.
    Byłbym wdzięczny za informacje jaka ma być ta pompka, żebym na darmo nie kupił innej. Nie jestem jeszcze pewien czy sterownik jest od tego pieca. Mam nadzieje że tak. Osoba od której kupiłem twierdziła ze jest kompletne.
  • #4 13921606
    slawek*2000
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Jesteś pewny że to co masz to elektrozawór? Cyknij fotkę i wstaw. Pamiętaj, że pompki do ogrzewań postojowych to pompki impulsowe. Działają gdy otrzymują impulsy napięcia. Po podłączeniu dc 12v usłyszysz tylko jedno cykniecie i dalej nic.
  • REKLAMA
  • #5 14241159
    nykielm
    Poziom 2  
    Chciałbym również taki piec odpalić na stole i mam pytanie czy pompkę muszę zasymulować za pomocą jakiegoś rezystora? jeśli tak, to jaka była by jego wartość?
  • #6 14242134
    mazand
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Hej
    Nie posiadam akurat oryginalnej p. paliwa do tego ogrzewania a te ktore mam rezystancja waha sie od ok 4 do 8 ohm. Jezeli dobrze pamietam to na forum niektorzy uzywali zarowki 21 W 12V do symulacji pompki. Wychodzi niecale 2 ohm ale moze tolerancja sterownika jest duza
  • REKLAMA
  • #7 14248203
    nykielm
    Poziom 2  
    Użyłem wczoraj żarówki 21W do symuacji pompki i mój eber ruszył na stole:)
    Bez miej zwraca błąd Openload FuelPump.
  • #8 14282519
    fifolin
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    NIe zapomnij przed włożeniem do auta jakiś mały filtr paliwa zamontować przed pompką jeżeli będzie czerpać bezpośrednio z baku paliwo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość odpalenia pieca Eberspacher D5W na stole w celu sprawdzenia jego działania. Zauważa, że nie ma napięcia na pinach pompki paliwa ani na świecy żarowej, co sugeruje, że może być uszkodzony sterownik. Odpowiedzi wskazują, że piec nie uruchomi się bez sprawnej pompki paliwa oraz pompy wody, a także że konieczne jest podłączenie oryginalnej pompki, aby system działał poprawnie. Użytkownicy dzielą się informacjami na temat symulacji pompki za pomocą żarówki oraz podkreślają znaczenie użycia odpowiednich komponentów, aby uniknąć błędów w działaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA