logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eberspacher D5WS nie odpala mimo braku błędów - co sprawdzić?

konrad-oma 20 Sty 2006 18:42 17369 22
REKLAMA
  • #1 2200391
    konrad-oma
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich Mam wielki problem nie diała mi webasto eberspacher d5 ws
    Diagnozowałem testerem nie ma żadnych błędów wynika że jest sprawne a nie odpala się.
    1.sprawdziłem Pompa paliwa na krótko cyka paliwo podaje
    2 silniczek powietrza działa
    3 świeca działa
    4pompka wody działa podłączałem na krótko

tester raz je odpalił i nie wykazał zadnego najmniejszego błędu
    co mogę jeszcze zrobić
    A zapomniałem dodać ze piec wcześniej był d3wz uszkodił się sterownik założyłem teraz d5ws
    Sposób w jaki podłączyłem
    czerwony zasilanie
    brązowy masa
    zielony pompka paliwa
    no i na żółt podaje + i nie gada
    pompka paliwowa jest od d3wz
  • REKLAMA
  • #2 2201244
    lgy1
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Jeżeli tester nie wykazuje błędów to nie chciałbym krakac ale to chyba sterownik jest uszkodzony . Nie napisałeś czy tester łączy się ze sterownikiem .Ogrzewacz jest nowy czy z drugiej ręki?
    Załączniki:
    • Eberspacher D5WS nie odpala mimo braku błędów - co sprawdzić? tester0002.gif (117.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Eberspacher D5WS nie odpala mimo braku błędów - co sprawdzić? tester0001.gif (140.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2201389
    sp9svn
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    Witam,
    - jeżeli do D3WZ włożyłeś sterownik od D5WS musiałeś przekablować złącze przyłączeniowe do sterownika - czy tam nie ma błedu?
    - D3WZ wyjście na pompę ma na pinie 4 a D5WS na 3 i 4.
    Nie jestem pewien poza tym powodzenia tego rozwiązania, a mianowicie czy aby komora spalania od D3 przerobi prawidłowo zadaną ilość mieszanki paliwo/powietrze przez sterownik D5.
    Czym to dignozowałeś KD/Edith czy zegarem?
    Pozdrawiam
  • #4 2202477
    konrad-oma
    Poziom 11  
    zle mnie zrozumiałeś wymieniłem cały kompletny pieć z d3wz fabrycznie zamontowany przez opla w 99r i on sie uszkodził (sterownik ale wykopałem całość) zamontowałem w ten sam uchwyt w samochodzie d5ws kompletne od merca wygląda jak nowe
    podam nr 25 2091 i na górze przy napisie hydronic jest 06 05 to chyba data prod bo naprawdę idealnie czyściutkie
    i podłączam wg schematu czer+ brąz - ziel pompka paliwa + a żółty do akumulatora+ W pierwszej kolejności pomyślałem że to pompka paliwa za słaba ale raz coś się odezwało

a prąd masa i pompka jest z oryginalnej kostki przepięte a żółty natymczasem podłączam na krótko do bateri
    Reszta przewodów w kostce zostawiłem w spokoju

tester to był oryginalny eberspachera ten z dwoma przyciskami L jednym D itd robiłem to podłączenie w takim małym serwisie gość mi powiedział że wszystko ok pewnie silniczek się zawiesza. No to po przybyciu do domu rozkręciłem i sprawdziłem silniczek działa
  • Pomocny post
    #5 2208327
    sp9svn
    Poziom 20  
    Witam. Ogrzewanie wodne D5WS o nr 25 2091 jest agregatem dedykowanym do samochodu MB sprinter, oczywiście można je podłączyć do dowolnego samochodu z instalacją 12V i paliwem diesel. Diagnostyka może być w tym piecu dokonywana za pomocą wspomnianego przez Ciebie zegara bądź programu KD2000 lub Edith. Jeżeli wszystkie komponenty:
    - czujniki temp. płynu
    - czujnik płomienia
    - sztyft żarowy
    - silnik dmuchawy
    oraz akcesoria zewnętrzne:
    - pompa paliwa
    - pompa obiegowa
    są sprawne i prawidłowo podłączone (prawidłowe zasilanie !!!) pozostają dwa powody nie działania urządzenia:
    - uszkodzony strownik
    - zablokowany sterownik. Blokada sterownika - zegar pomoże. Usterka sterownika - nowy sterownik.
    W załączeniu plik pdf zawierający informacje na temat ogrzewania D5WS 25 2091.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • D5WS Sprinter.rar (966.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2208399
    konrad-oma
    Poziom 11  
    czyli pompka paliwowa od modelu d3wz nie powinna robić problemów ze niewydoli ani być powode nie startowania
  • #7 2208427
    sp9svn
    Poziom 20  
    Witam, zapomniałem faktycznie z tą pompą będziesz miał problem, elektrycznie nie robi różnicy ale będzie żle palił. Może gasnąć - bład wskazywany - "zanik płomienia".
    Pozdrawiam
  • #8 2210880
    konrad-oma
    Poziom 11  
    dzisiaj wziąłem podłączyłem+ na niebieski przewód i zadziałało
    uruchamia się pompka wody potem dmuchawka w piecu następnie pompka paliwa cyka wszystko się rozpędza i po chwili dmuchawka zwalnia pompka paliwowa się wyłącza wodna chodzi nadal po pewnym czasie ponownie zaczyna działać dmuchawka i pompka paliwowa cyka zaczyna się dymić i zapach palonego paliwka słychać wtedy jakby tam tajfun jakiś czedł pochodi jakiś czas i pompka paliwa się wyłącza pompka powitrza i wody jeszcze działa a potem wszystko się wyłącza

Ale po kilku próbach chodzi nieprzerwanie czasem się wyłącza to odpalam na nowo to właśnie jak powiedziałeś pompka za słaba
  • REKLAMA
  • #9 3917651
    magnum
    Poziom 2  
    hej , czy ktos mi powie jak uruchomic ogrzewanie eberspacher (d5ws, tak mi sie wydaje) w samochodzie opel vectra 1997r , nie mazadnego widocznego włocznika
  • #10 3917988
    skylark
    Poziom 25  
    Ocena: 239
    Upewnij się czy nie masz czasem dogrzewacza np D5WZ ... wtedy żadnego włącznika nie znajdziesz.
  • #11 4011676
    klamotolo
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Jako dogrzewacz czyli załącza się sam automatycznie przy pomocy czyjnika temperatury czyż nie? jak temperatura optymalna jest mniejsza jak 5 stopni na dworze wtedy to czujnik reguluje pracą wspomagającą dogrzanie silnkika do załóżmy 50 stopni. Nie jestem pewien co do d5ws/z ale w d3wz wywalając czujnik czyli zwierając okablowanie tzw +15 podając prąd powinien eber odpalić na tzw krótko warto sprawdzić kontrolką zwykłą żarówką czy dochodzi tam +. Praktycznie wywalając czujnik można zastosować zamiennie wlwył. Nie wiem gdzie może być w tym aucie czujnik prawdopodobnie w okolicach zderzaka chyba? powodzenia Pozdrawiam
    jeśli się przyda podaje linka do wypocin https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic669542.html
  • #12 4524306
    tomi233
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Panowie,pomocy mam w d5wz błąd f31,oznacza to silnik dmuchawy,jak wymontowałem eberka z samochodu i połączyłem wszystko do akumulatora to dmuchawa włączyła sie na 2-3 sekundy i przestała działać,po odpięciu zasilania i podaniu ponownie 12v dmuchawa znowu zadziała 3s i staje.
  • #13 4536138
    klamotolo
    Poziom 12  
    Błąd ten oznacza o ile pamiętam przerwę na przewodach elektrycznych warto sprawdzić styki okablowane lub padnięta dmuchawa. Jesli czujesz sie na siłach rozbież ebera i posprawdzaj przejścia w okablowaniu a dmuchawkę sprawdź na tzw. krótko czy chodzi bez sterownika czasami wystaczy poczyścić. Oczywiście błąd skasować na diagnozie. Może to wystarczy Pozdrawiam
  • #14 4536914
    tomi233
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Dzięki za pomoc,eberek już gada.Rozebrałem,poruszałem kablami i zaczął pracować i narazie jest OK.Dowiedziałem się też ze jak wyp nie się wtyczkę ze sterownika i poda napięcie tak jak do uruchomienia to błędy mogą się skasować, i chyba tak się stało,ponieważ tylko go rozebrałem posprawdzałem świece i dmuchawę-wszystko sprawne to złożyłem spowrotem i zadziałał.Jeszcze raz wiekie dzięki za każdą pomoc .Tomek
  • REKLAMA
  • #15 4538937
    klamotolo
    Poziom 12  
    powiem tak na ile możliwości, jest to własna aczkolwiek z rozumem ingerencja jest wielce rozumiana. Nie zawsze trzeba szukać wiatru w polu jak to się mówi i nie Ja tylko ty sam doszedłeś do sedna sprawy Pozdrawiam
  • #16 4544968
    tomi_251
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mam d5wz dołożyłem do niego pompe obiegową nawet dodatkowy akumulator odczytywałem błędy zegarem modułowym i nie ma błędów.Jeśli odpali chodzi bez zażutów po wyłączeniu ponownie niewystartuje chyba go zalewa ,aby ponownie odpalić musze zciągnąć wężyk doprowadzający paliwo do pompki tak aby się zapowietrzyła i wtedy znowu wystartuje.Prosze o pomoc czy jest to może sterownik uszkodzony
  • #17 4546011
    klamotolo
    Poziom 12  
    Narazie nie szukałbym powodu w sterowniku jeśli zachodzi sytuacja odpalania. Podpięcie układu paliwowego polega raczej na odpowietrzeniu a nie zapowietrzeniu. Zanim podepniesz wężyk paliwowy do ebera musisz podpompować paliwo pompką metodą pulsową na tzw (zwarcie) czyli zasada działania pompki, odłączając jeden kabel i stykając aż do rezultatu odpowietrzenia pozdrawiam
  • #18 4548852
    tomi_251
    Poziom 12  
    Kiedy webasto odpali i chodzi 20 lub 30 minut to się raczej odpowietrzy tylko że powyłączeniu juz drugi raz nie odpali.Świeca grzeje bo bardzo dymi wentylator sie rozpędza pompka podaje paliwo i po 90 sekundach sie wyłącza i pokazuje błąd 52 ,tak jakby za szybko zaczynało podawać paliwo
  • #19 4552077
    klamotolo
    Poziom 12  
    wszystko wskazuje na wadliwą pompkę paliwową ale dziwi mnie fakt że jakoś go odpalasz sprawdziłbym jeszcze drożność dolotu i wylotu powietrza Pozdrawiam
  • #20 4556665
    tomi_251
    Poziom 12  
    drożność dolotu i wylotu jest ok a pompke próbowałem z takiego samego działajacego modelu i nadal tak samo pierwszy raz odpali ale drugi juz nie cuz pewnie inaczej pokombinuje
  • #21 4557685
    klamotolo
    Poziom 12  
    więc jeżeli wyczerpały się opcje pozostaje sprawdzić sterownik jeżeli posiadasz bo coś wspominałeś takiego samego ebera zamień sterowniki czy zadziała popranie na felernym wtedy pewność gwarantowana
    Sterowniki raczej nie są naprawialne jak już wymienne bo to wyższa filozofia dla wtajemniczonych może inaczej ja wymieniłem swój sterownik i zaczął działać bez zarzutów Pozdrawiam
  • #22 4915113
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Z tych objawów co piszecie wyżej wnioskuję, ze jest w tych waszych eberkach już przepalana siatka, czyli sitko na świecy. Trzeba ją wymienić, albo delikatnie wyczyścić, a jak juz mocno druciki wypalone w miejscu podawania paliwa, to odwrócić o 180 st, tak aby wypalone miejsce znalazło sie po drugiej stronie dyszy podającej paliw
    Ten zabieg zdecydowanie pomaga w kondycji piecyka.
    Pozdrawiam.
  • #23 5575910
    jaroslaw nowak
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Dokładnie tak jak napisał kolega wyżej, należy wyczyścić sitko przy świecy żarowej lub wymienić na nowe, koszt około 30 złotych .W niektórych ogrzewaniach , w których występują sztyfty żarowe sitko do rozpylania paliwa jest wewnątrz kociołka(pieca).Podczas rozbierania ogrzewania należy uważać na włókninę , która jest pod pokrywą zaraz za silnikiem.Można ją łatwo uszkodzić(przykleja sie do pieca i do pokrywy i można ją rozerwać), a wtedy należy ją raczej wymienić.Tam też jest uszczelka, która potrafi popękać(z przegrzania), podczas rozkręcania pokrywy.Życzę powodzenia w naprawach.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nieuruchamiania się ogrzewania postojowego Eberspacher D5WS mimo braku błędów w diagnostyce. Użytkownik wymienił piec D3WZ na kompletny D5WS, podłączając przewody według schematu, jednak urządzenie nie startowało prawidłowo. Sprawdzono pompę paliwa (oryginalnie z D3WZ), silnik dmuchawy, świecę żarową, pompkę wody oraz silniczek powietrza – wszystkie działają. Diagnostyka za pomocą oryginalnego testera i programów KD2000 lub Edith nie wykazała błędów. Wskazano, że pompa paliwa z D3WZ może powodować problemy z prawidłowym spalaniem i zanik płomienia, co skutkuje gaśnięciem pieca. Po podłączeniu zasilania do innego przewodu (niebieskiego) piec zaczął działać, lecz z problemami: pompka paliwa cyka, dmuchawka pracuje, pojawia się dym i zapach spalanego paliwa, a następnie urządzenie się wyłącza. Wskazano na możliwą wadę pompy paliwa lub konieczność wymiany sterownika, który może być uszkodzony lub zablokowany. Dodatkowo zalecano sprawdzenie drożności dolotu i wylotu powietrza oraz czyszczenie lub wymianę sitka przy świecy żarowej, które może być przepalone i powodować problemy z podawaniem paliwa. W przypadku błędów dmuchawy (np. F31) sugerowano sprawdzenie okablowania i samego silnika dmuchawy. Wskazano, że sterowniki Eberspachera są zwykle wymienne, a ich wymiana często rozwiązuje problemy. Podsumowując, główne przyczyny problemów to niekompatybilna lub niewydolna pompa paliwa, uszkodzony lub zablokowany sterownik oraz zabrudzone sitko przy świecy żarowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA