logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do monitorowania zużycia energii w laptopie Lenovo

BSP 05 Mar 2014 00:32 2046 3
REKLAMA
  • #1 13371033
    BSP
    Poziom 1  
    Dzień dobry.

Poszukuję programu, który pokazałby mi ile wat ciągnie mój laptop.

Kilka lat temu kupiłem toshibę i miała ona od nowości w firmowym oprogramowaniu opcję (coś z oszczędzaniem energii), która właśnie pozwalała mi to sprawdzić, np. siedząc z laptopem na dworze mogłem na bieżąco śledzić zużycie energii i w razie potrzeby bawić się w zamykanie zbędnych programów, przyciemnianie ekranu, itp., widząc na bieżąco jaki przynosi to skutek (pokazywało mi moc w danym momencie, np 20W, a także wyświetlało w postaci wykresu historię z iluś-tam ostatnich sekund / minut).

Teraz mam od niedawna Lenovo i nie posiadam to niego takiego oprogramowania, co więcej nie wiem jak powinienem szukać takich programów lub jak mogą się nazywać. Czy byłby mi ktoś z was w stanie pomóc, lub może zna jakiś z nich? :)

Pozdrawiam
    Seba
  • REKLAMA
  • #2 13371068
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Lenovo ma całą otoczkę oprogramowania kontrolnego. Nazywa się to ThinkVantage. Jednym z elementów pakietu jest Power Manager. I to on zarządza planem energetycznym.
  • REKLAMA
  • #3 13372392
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    Wg mnie powinieneś zastosować tego rodzaju prosty watomierz :
    Program do monitorowania zużycia energii w laptopie Lenovo
    ... który kupiłem dziś za jedyne ~ 40 zł i mogę ci go z całym sumieniem polecić.
    - Program komputerowy o ile w ogóle takowy będzie na pewno nie zrobi tego tak dokładnie jak to urządzenie, bo skąd niby ma wiedzieć ile energii tracisz w zasilaczu, który wcale nie musi być oryginalny.
    - Zasada działania takiego programu musi opierać się w dużym stopniu na przybliżonym szacowaniu.
    - Program taki musi zabierać zasoby twojego komputera które wolałbyś pewnie spożytkować w inny sposób.
    - Urządzenie które ci opisuję przyda ci się do wielu innych celów jeśli tak bardzo pasjonuje cie oszczędzanie.
  • #4 13373241
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    Aby taki program mógł działać laptop musi być do tego przystosowany i mierzyć ten pobór i wysyłać do programu, jeśli zmieniłeś laptopa to bardzo możliwe, że nie ma co mierzyć tego poboru.
REKLAMA