logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chlorator Intex 5220 w wersji mini + usunięcie błędu 91 "LOW SALT"

szymon122 12 Lip 2024 23:53 4197 13

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Przerabia chlorator Intex 5220 5 g/h do basenu 18 m³, gdzie trzeba dodać 60–70 kg soli, na miniaturową obudowę 12×15×8 cm.
  • Nowa obudowa mieści transformator, mostek prostowniczy, wentylator, płytę główną i panel, a laminowany front z okienkiem pozwala naciskać przyciski bez utraty hermetyczności.
  • Błąd 91 „LOW SALT” usuwa przez dodanie potencjometru na sygnale z pinu 10 mikrokontrolera i podniesienie napięcia do około 1 V.
  • Po korekcie komunikat przestał wracać, a cztery przekaźniki nadal odwracają polaryzację elektrod do czyszczenia co 6, 10 lub 14 godzin.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • Basen ogrodowy w letnim otoczeniu z zadaszonym tarasem i drewnianą skrzynią na filtrację.
    Okres letni a szczególnie ostatnie temperatury >30°C zachęcają do spędzania czasu w basenie. Niemniej jednak podwyższona temperatura powoduje szybkie powstawanie zielonej wody oraz przyspiesza parowanie chloru.
    Z tym ostatnim można walczyć poprzez stosowanie stabilizatora chloru (kwas cyjanurowy), niemniej jednak ręczne dozowanie chemii bywa uciążliwe.

Rozwiązaniem problemu jest zastosowanie generatora chloru, który "przerabia" sól (chlorek sodu) dodany do wody na chlor, który pomaga w utrzymaniu czystości wody. Przed uruchomieniem urządzenia należy dodać 3-4g soli na litr wody. W moim przypadku (18m³) jest to 60-70kg na cały basen.

Zastosowanym przeze mnie urządzeniem jest model Intex 5220 o wydajności generowania chloru 5g/h.
    Generator chloru Intex z podłączonymi przewodami

Fabrycznie urządzenie ma bardzo dziwny kształt utrudniający jego montaż oraz prowadzenie rur z wodą.
    U mnie cała filtracja jest schowana w drewnianej skrzyni wraz z dwoma zbiornikami 1000L do przechowywania deszczówki (oraz płukaniu filtra piaskowego). Dosyć szybko podjąłem decyzję, że trzeba się pozbyć tego kształtu.
    System filtracji basenu w drewnianej skrzyni zawierający generator chloru Intex 5220

Niestety nie mam zdjęcia wnętrza urządzenia przed przeróbką, lecz w środku obudowy mieści się jedynie transformator (dwa uzwojenia wtórne, 10V o niskiej wydajności prądowej (zasilanie elektroniki) oraz 12V około 4A, zasilanie "generatora").
    Za transformatorem znajduje się mostek prostowniczy przykręcone do blaszki, która pełni funkcję radiatora chłodzonego przez wentylator (nie wiem po co, nic tu się nie grzeje). Poza sekcją zasilania jest płyta główna oraz druga mniejsza na której znajdują się przyciski, diody oraz wyświetlacz. Obydwie płyty łączą się czteroprzewodową taśmą (GND, 5V, SDA, CLK).
    Oryginalna obudowa jest w 90% pusta, widać, że jest to uniwersalny egzemplarz, jest nawet miejsce do montażu pompy.
    Elektroniczna płyta obwodowa wewnątrz obudowy Ręcznie przerobiona skrzynka sterująca Intex Eco 5220 Mini z wyświetlaczem i przyciskami. Płyta sterująca z przyciskami i wyświetlaczem cyfrowym.

Nowa obudowa ma wymiary około 12x15x8cm i spokojnie mieści wszystkie podzespoły.
    Przedni panel został wydrukowany oraz zalaminowany. Przyciski są w otworach bezpośrednio pod wydrukiem co umożliwia ich wciskanie przy zachowaniu hermetyczności. Przed laminowaniem wyciąłem otwory w kartce to stworzyło okienko na wyświetlacz i diody.
    Wnętrze obudowy urządzenia elektronicznego z widocznymi przewodami, płytką drukowaną i komponentami.

Dzięki temu mogłem przykręcić obudowę do bocznej ściany. Jedyne co muszę przerobić to długość przewodu od transformatora - obecnie jego długość utrudnia odkręcenie elektrody generującej wodór.
    Przerobiony generator chloru Intex 5220 MINI zamontowany na ścianie z otwartą obudową, ukazującą połączenia elektryczne.

Niemniej jednak do dzisiaj powyższa przeróbka to jedynie zmiana kształtu. Problem pozostaje jeszcze jeden - powracający komunikat "ERROR 91 - LOW SALT" pomimo prawidłowego poziomu soli w basenie.

W rozwiązaniu problemu bardzo pomocny był filmik użytkownika Jered Adams na platformie YouTube:

W tym filmie jest wytłumaczone jak działa pomiar zasolenia wody - jest podobno badany przepływ prądu pomiędzy elektrodami pomiarowymi (dwie blaszki mocno oddalone od siebie) od elektrod "produkcyjnych" - więcej blaszek bliżej siebie. Próbowałem zweryfikować tą teorię rozrysowując schemat. Niemniej jednak nie potrafię zrozumieć idei tego pomiaru.

Sekcja "pomiarowa" składa się z podwójnego wzmacniacza operacyjnego. Pierwszy człon jest buforem na który wchodzi odfiltrowany potencjał MASY sekcji prądowej (zasilającej elektrodę). Masy obydwu źródeł zasilania są połączone, więc nie wiem skąd się bierze badany sygnał. Następnie trafia od na drugi człon będący wzmacniaczem nieodwracającym o wzmocnieniu 24,5x. Tak wzmocniony sygnał trafia poprzez rezystor 1k na pin 10 głownego mikrokontrolara. Niestety ma on starte oznaczenia.

Błąd 91 pojawia się gdy napięcie na tym pinie spadnie poniżej około 0,7-0,8V (ciężko ustalić dokładnie, bład jest opóźniony).
    Rozwiązaniem jest dodanie potencjometru i podniesienie tego napięcia do poziomu 1V. Oszukuje to układ, mówiąc "ilość soli jest ok".
    Zasilanie potencjometru jest wzięte z stabilizatora 5V zasilającego całość elektroniki.

Poza tym płyta składa się z czterech przekaźników - dwóch małych i dwóch większych. Umożliwiają one odwrócenie polaryzacji elektrod w celu ich czyszczenia. Procesem czyszczenia zarządza mikrokontroler i można je ustawić w odstępach 6, 10 i 14 godzin.
    Zasilanie elektrody "pomiarowej" jest zrealizowane poprzez wyprostowanie napięcia 10V AC oraz zasilenie układu MT7201 będącym źródłem stałoprądowym. Próbowałem powiązać to jakoś do badania przewodności, lecz żadna ścieżka nie wychodzi poza ten układ dalej.
    Płytka drukowana generatora chloru Intex 5220 z widocznymi komponentami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę drukowaną generatora chloru z widocznymi elementami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę drukowaną wewnątrz generatora chloru Intex 5220.
    Trzy przewody widoczne na dole idą do potencjometru. Brązowy to +5V, białozielony to GND a zielony to pin 10 mikrokontrolera. Dodam tylko, że napięcie 1V zostało ustawione na pracującym urządzeniu po zapaleniu się diody PRACA.
    Ręcznie rysowany schemat obwodu z użyciem wzmacniacza operacyjnego i rezystorów

Powyższa przeróbka skutecznie rozwiązała problem błędu 91 "LOW SALT".

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    szymon122
    Poziom 38  
    Specjalizuje się w: robotyka, arduino, systemy alarmowe i cctv
    szymon122 napisał 4094 postów o ocenie 761, pomógł 302 razy. Mieszka w mieście Konin. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21152757
    Camis
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    2 dni temu robiłem to samo tylko na innej wersji płytki.

Działa bez problemu, tylko u mnie nie wiem dlaczego ale muszę ustawić napięcie około 20-40mV podawane na kontroler z komparatora.
    Zamiast potencjometru dałem mała przetwornice step-down, obniża tylko do ~1V więc za nią dałem dwie diody prostownicze.

Jak ustawiłem 15mV to było "LOW SALT", jak powyżej 45mV to znów "HIGH SALT".
    Wcześniej przed modyfikacją miałem tam ~10-11mV i ERROR 91. Po oczyszczeniu elektrod w occie chodziło kilka godzin ok, później już nawet czyszczenie nie pomagało.

Wcześniej sterownik dostał wilgoci i wylał się kondensator przy złączach. Musiałem wywalić złącza, wymieniłem przewody na grubsze i dolutowałem do płytki od dołu.
    Ścieżka była uszkodzona więc zrobiłem obejście, pompa ruszyła tylko po kilku dniach wyskoczył błąd 91.

A i w LCD wymieniłem przyciski tact switch, bo 2 nie łapały.

Basen 35m3, pompa taka:

Sterownik przed przeróbką:

Chlorator Intex 5220 w wersji mini + usunięcie błędu 91 "LOW SALT" Chlorator Intex 5220 w wersji mini + usunięcie błędu 91 "LOW SALT"

Po naprawie:

Podlutowanie do układu sterownika:

• #3 21152788
    andrzej18k
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    W ostatnich dniach też walczyłem z błędem 91 i zieloną wodą.
    Mój chloronator jest razem z pompą ( Intex 26676). W drugim sezonie zaczęły się problemy z "niską zawartością soli". W tym czasie pomagało odwrócenie wtyczki na tej większej elektrodzie. Teraz w trzecim sezonie już nic nie pomagało. W ostateczności wymieniłem elektrodę i wszystko wróciło do normy.
    Nie wiem czy odwrócona polaryzacja na elektrodzie przyczyniła się do szybszego zużycia, w innych rozwiązaniach spotkałem się z oznaczeniami gdzie plus i minus. Może ktoś się lepiej orientuje. Wtyczkę na elektrodę można obrócić.
    @Camis Jak długo masz swój chloronator?
  • REKLAMA
  • #4 21152797
    Camis
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    andrzej18k napisał:
    Jak długo masz swój chloronator?

Cały zestaw mam od czerwca 2017, czyli 7 lat pykło, do maja wszystko było ok. Pompa z chloratorem chodzi tylko maj-wrzesień, później jest chowana do piwnicy. Basen i cały stelaż zostaje z wodą na zimę.

Co do odwracania polaryzacji to sterownik robi niby to sam co kilka godzin.
  • REKLAMA
  • #5 21152811
    slaw0
    Poziom 16  
    Ocena: 112
    Jeśli chodzi o detekcję zasolenia, to mi się wydaje że ten wzmacniacz po prostu wzmacnia spadek napięcia na ścieżce gnd idącej do elektrody i w ten sposób mierzony jest prąd. A jak wiadomo im więcej soli tym prąd będzie większy. Problemem może być materiał z jakiego wykonane są elektrody, albo algorytm sterowania jest zły.
  • REKLAMA
  • #6 21153012
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 761
    Camis napisał:
    Działa bez problemu, tylko u mnie nie wiem dlaczego ale muszę ustawić napięcie około 20-40mV podawane na kontroler z komparatora.

Moim zdaniem podłączyłeś się pod złe wyjście komparatora.
    40mV * wzmocnienie 24.5 to właśnie 1V, który ja ustawiłem.

slaw0 napisał:
    Jeśli chodzi o detekcję zasolenia, to mi się wydaje że ten wzmacniacz po prostu wzmacnia spadek napięcia na ścieżce gnd idącej do elektrody i w ten sposób mierzony jest prąd.

No to ma sens.

Myślę o odłączeniu pomiaru prądu od fabrycznego mikrokontrolera i dodaniu tego sygnału do ESP32 sterującego całością basenu. Dane trafiają do Home Assistant i powinno udać się to wyskalować do amperów. Spadek prądu poniżej jakiejś wartości da komunikat o niskiej ilości soli bez wstrzymywania pracy chloratora.
  • #7 21153283
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6112
    Dziękuję za podzielenie się rozwiązaniem! Napisz do mnie Paczkomat i wyślę małe co nieco :)
  • #8 21153784
    slaw0
    Poziom 16  
    Ocena: 112
    szymon122 napisał:

Myślę o odłączeniu pomiaru prądu od fabrycznego mikrokontrolera i dodaniu tego sygnału do ESP32 sterującego całością basenu. Dane trafiają do Home Assistant i powinno udać się to wyskalować do amperów. Spadek prądu poniżej jakiejś wartości da komunikat o niskiej ilości soli bez wstrzymywania pracy chloratora.

Jest to jakieś rozwiązanie, ale trzeba mieć świadomość, że nie będzie to tylko informacja o małym zasoleniu, ale też o zabrudzenia elektrod. Możliwe też że oryginalny mikrokontroler potrzebuje tej informacji do inicjowania cykli odwracania napięcia na elektrodach.
  • #9 21153917
    szymon122
    Poziom 38  
    slaw0 napisał:
    Możliwe też że oryginalny mikrokontroler potrzebuje tej informacji do inicjowania cykli odwracania napięcia na elektrodach.

W instrukcji jest napisane, że jest tryb czyszczenia jest aktywowany to podanej liczbie godzin.
    Instrukcja cyklu samoczyszczenia elektrod basenu z tabelą twardości wody.
  • #10 21155194
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 650
    Super że się podzieliłeś swoją przeróbką oraz doświadczeniem. Widziałem te zestawy profesjonalne, gdzie elektronika była zawsze w osobnej puszcze a do instalacji wodnej był tylko podobny element do tego, który wymontowałeś (ceny raczej kilkukrotnie wyższe - ciekawe skąd to się bierze).

Chętnie dowiem się czegoś na temat Twojego basenu (jeśli nie chcesz pisać w tym temacie to napisz na priv proszę). Gdzie kupiony, ile kosztował, jak się sprawuje, od jak dawna?

PS. Chyba pomyliłeś dawkowanie soli:
    szymon122 napisał:
    należy dodać 3-4g soli na litr wody
  • #11 21157425
    szymon122
    Poziom 38  
    Karol966 napisał:
    Chętnie dowiem się czegoś na temat Twojego basenu

Basen ma średnicę 4.6m i wysokość 1.2m model Indawo. Budowa kanadyjska, czyli metalowa blacha włożona w dwa plastikowe okręgi utrzymujące kształt. Szczelność utrzymuje folia, którą wkłada się do środka.
    Basen u mnie został wybudowany jako chłodnica wody w systemie odzysku ciepła z serwerowni. Mam autorski system, który zapewnia mi kilka kW ciepła 24/7. Zimą jest to podłączone do grzejników w domu a latem ogrzewa basen. Było to tańsze niż chłodnice powietrzne a przy okazji można korzystać :D
    Temperatura wody utrzymuje się w okolicach 27-30°C

Karol966 napisał:
    Chyba pomyliłeś dawkowanie soli:

Wszystko się zgadza. 3g soli na litr lub 3kg na m3. U mnie wchodzi około 18m3 wody.
  • #12 21157729
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 650
    szymon122 napisał:
    Wszystko się zgadza. 3g soli na litr lub 3kg na m3

Ehh, starość - moje oczy widziały tam kilogramy a nie gramy.
    szymon122 napisał:
    Basen u mnie został wybudowany jako chłodnica wody w systemie odzysku ciepła z serwerowni. Mam autorski system,

Meega, o tym też się z ciekawości dowiem czegoś więcej :) Ja również zawsze staram się wykorzystać "marnującą się" energię. Jakiś czas temu poleciłem mojemu szwagrowi aby zamiast ogrzewać pomieszczenia socjalne pompą ciepła to założył wymiennik ciepła płytowy i ogrzewał te pomieszczenia ciepłem z chłodzenia kompresorów śrubowych - wszystko kosztowało niedużo (w porównaniu do pompy ciepła to były jakieś grosze) a jest ciepło "za darmo" :)

PS. Mi się kształtuje w głowie budowa basenu samodzielnie z bloczka fundamentowego (najtaniej bo te styropianowe są jednak zdecydowanie droższe) + właśnie folia basenowa, tzw liner. Wymiary Twojego basenu są już całkiem przyzwoite.
  • #13 21166329
    tank_driver
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Mam ECO 7220, dzialal 5 lat, od 2 lat mylem elektrody w wodzie z chlorem 1-2 razy na sezon (po zimowaniu i gdzies po srodku), jesli uzywany byl 4-6h / dobe a pompa chodzila dalej to potrafila sie na elektrodach utworzyc sliska, glutowata warstwa (glony?). W tym sezonie po bardzo mokrej jesieni, zimie i wiosnie uruchamiamy basen, oczywiscie blad 91, niemniej byla szansa na to ze przy tak wysokim poziomie opadow sol z wody zostala po prostu wyplukana, zamieniona na swieza deszczowke. Zatem sklep, 50kg soli do sterylizacji (bez jodu, 99,90% NaCl) i startujemy po wyczyszczeniu elektrod w wodzie z chlorem. Trzymalo 12 godzin, E91. Tydzien walki, plukania, chlor, odkamieniacz - nie udalo sie dluzej niz 8-12 godzin bez bledu. No coz, soli dalismy tyle co na pierwsze zalanie gdzie sterylizator dzialal bezblednie. Co wazne:
    - zauwazylem ze babelkow bylo znacznie mniej niz gdy sterylizator byl sprawny
    - na krawedziach elektrody potrojnej tworzylo sie cos w rodzaju bialego kamienia - odkladala sie sol?
    - czyszczenie recznikiem papierowym, chlorem, odkamieniaczem do czajnikow juz nie pomagalo

Na francuskich stronach znalazlem ze oni na taki przypadek wymieniaja elektrody. Problem? Koszt w okolicach 150€ wiec nie jest tanio, dodatkowo nie ma gwarancji ze na pewno ruszy (a sam sterylizator kompletny, nowy mozna dostac juz za 220€).
    Jako ze nieczesto sie poddaje pomyslalem ze moze same elektrody (tytanowe) pokryly sie jakims tlenkiem i w zwiazku z tym powierzchnia reakcji zostala mocno ograniczona. Dzisiaj postanowilem to sprawdzic na zasadzie 'bardziej nie popsuje', a w zwiazku z widocznie mniejsza iloscia babelkow nie chcialem rozwiazania z oszukaniem elektroniki, tym bardziej ze elektrody robocze mialy zwyczaj zatykac sie tym bialym 'kamieniem'. Sam kamien po odwroceniu polaryzacji (mam model w ktorym nie ma opcji zrobienia tego automatycznie) czesciowo odpadal, niestety kazde takie grzebanie i tak konczylo sie rozbiorka i czyszczeniem elektrod w roztworze.
    Basen zielony, dzieci smutne, zona wkurzona... Dzialam!
    - papier wodny 2000, niewielki kawalek 3*10cm zgiety w pol aby mogl dzialac dwustronnie,
    - przeczyszczenie kazdej elektrody obustronnie papierem (bez docisku), pod kranem z letnia woda,
    - montaz i sprawdzenie rezultatu a brzmi on:

Idzie jak nowy! Babelkow mnostwo, co ciekawe pojawiaja sie takze na krawedzi elektrody pomiarowej (tej podwojnej, pierwszej od wlotu wody),

Jestli komus zalezy by odnowic sterylizator bez oszukiwania elektroniki lub wydania sporej kwoty na nowe elektrody - polecam!

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

Jest jeszcze taka wersja, bez lutowania - polaczenie elektrod rownolegle. Sprawdzilem i o dziwo dziala, chloru jest wiecej (bo i ta podwojna go produkuje), blad przez godzine nie wyskoczyl:
    https://www.youtube.com/watch?v=Wsv4KNOkrLE

EDIT: blad nie wyskoczyl i po 15 godzinach, chlor produkuje sie wzorowo, bulbulator na polaczeniu rownoleglym elektrod dziala znakomicie.
    Wydaje mi sie ze mimo wszystko elektrody (a raczej to co na nie napylaja - znalazlem RUTEN i IRYD) zuzywaja sie w trakcie pracy i mozna probowac oszukac elektronike, przeszlifowac plytki (czyli jeszcze bardziej zmniejszyc robocza warstwe napylona na tytan) - to wszystko oslabia wydzielanie sie chloru gdyz uklad nie pracuje juz w przewidzianych warunkach. Nowe elektrody sa drogie, sposobami przedstawionymi wyzej mozna odsunac koniecnosc ich wymiany o sezon lub kilka (do sprawdzenia). Szukalem tez na Aliexpress, elektrod tytanowych jest mnostwo (niektore nawet siatkowe co powinno zwiekszyc wydajnosc) niemniej gotowych, zamiennych nie ma - pozostaje producent z oryginalem lub przerobka oryginalnych (wymiana plytek) jesli ktos ma wiedze i zlote raczki.
  • #14 21913516
    maciejsarna
    Poziom 1  
    >>21152514 panie szymon122 jak można z panem się skontaktować ?
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przeróbki chloratora do basenu Intex 5220, którego fabryczna obudowa i montaż są niewygodne, oraz usuwania błędu 91 / „LOW SALT” w układzie elektrolizy soli. Opisano działanie generatora chloru, wymagane zasolenie wody oraz problemy z detekcją stężenia soli, zużyciem elektrod, zabrudzeniem osadami i wpływem wilgoci na elektronikę sterującą. Wymieniono doświadczenia z regulacją napięcia wejściowego z komparatora, obejściami uszkodzonych ścieżek, wymianą elementów na płytce, czyszczeniem elektrod w occie lub wodzie z chlorem oraz wymianą elektrody przy utrzymującym się błędzie. Pojawił się też pomysł odłączenia pomiaru prądu od fabrycznego mikrokontrolera i integracji sygnału z ESP32 oraz Home Assistant, aby monitorować zasolenie bez zatrzymywania pracy chloratora. W instrukcji potwierdzono istnienie trybu czyszczenia elektrod aktywowanego po określonej liczbie godzin.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA