Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przepływ powietrza w inkubatorze - pilne pytanie

robertokot25 08 Mar 2014 10:13 6603 7
Wago
    robertokot25
    Level 11  
    Witam, zbudowałem taki inkubator do wylęgu jaj kurzych jak na foto (ze styroduru)

Wentylator jest zamontowany w górnej pokrywie i dmucha od lewej do prawej strony (więc powietrze zassysa ze wszystkich strony, bo jest oddalony od ścianka bocznej) poprzez wytwarzający ciepło kabel grzewczy i rozprowadza ciepło na cały inkubator, szczeliny i szpary są tylko na łączeniu górnej i dolnej części - po zamknięciu (zaznaczone na foto - wieko nie dolega we wszystkich miejscach), łączenia boczne, górne i dolne są szczelne (konstrukcja uszczelniona silikonem), na dole są dwa spodki na wodę dla wytwarzania wilgotności, temp. w inkubatorze około 37,5c

I teraz pytanie do speców od przepływu powietrza w takich urządzeniach :

- Czy te szczeliny na zamknięciu (są różne 1mm, 2mm - różnej długości) - czy one też zasysają powietrza z zewnątrz oraz wypychają (dotleniają jajka - jest wymiana gazowa?) czy tylko wypychają gazy wytworzone z jajek na zewnątrz? i muszę dorobić jakieś wloty na dolnych bocznych ściankach?

Przepływ powietrza w inkubatorze - pilne pytanie Przepływ powietrza w inkubatorze - pilne pytanie Przepływ powietrza w inkubatorze - pilne pytanie Przepływ powietrza w inkubatorze - pilne pytanie
  • Wago
    leszek-56
    Level 20  
    Wentylator wdmuchuje powietrze do inkubarora i ono gdzieś musi wylecieć ,wylatuje przez szpary . Możesz to mieć bardziej pod kontrolą gdybyś uszczelnił szpary z zrobił porę otworów po przekątnej od wentylatora .
  • Wago
    Pan_Kleks
    Level 20  
    W inkubatorze powietrze jest cieplejsze jak na zewnątrz niego, więc jak się tak strasznie martwisz zrób jeszcze jakieś otworki na dole, będzie normalna konwekcja, samo się "zassie" spodem i wyleci górą, tak jak działa komin. Bocznych ścianek bym nie dziurawił bo to wielkiego sensu nie ma. W dolnej parę otworów a na górnej np. regulowaną klapkę - żeby temperatura za szybko nie spadała, a dołem powietrze nie wyleci bo jest przecież cieplejsze...
    robertokot25
    Level 11  
    Chodziło mi o to czy :

- Jeśli mam tak jak teraz - tylko te szczeliny na około na jednym poziomie to może być tak że w środku nie ma tlenu? czy może jednym zakamarkiem zasysa a innym wypycha i jest w miarę normalna wymiana gazowa - jajka będę wydalały dwutlenek węgla

- Jajka są w zasadzie dwa razy dziennie wietrzone w czasie ręcznego obracania ich, gorzej może być na 3 dni przed wylęgiem - wtedy już się nie obraca i należy unikać otwierania inkubatora...

- Mogę zrobić na dole na bocznych ściankach (obojętnie w którym miejscu?), bo od spodu nie da rady ,bo inkubator nie ma nóżek, te szczeliny na zamknięciu potraktować jako wyloty? czy muszę zrobić dziurki w górnej klapie - tam gdzie szybka

- Mógłby ktoś narysować na moich fotkach jak rozmieścić otwory - uwzględniając wentylator oraz kierunek jego nawiewu

wymiary inkubatora : 45x30cm wewnątrz, wysokość dolnej komory 15cm, wysokość górnej części 10cm, kable grzewczy o mocy 25W, wentylator 12V od PC, grubość styroduru 3cm

pzdr.
    Pan_Kleks
    Level 20  
    Zrobił bym otwory tak, wiertłem 5mm, wentylator bym podłączył na 5V bo on ma tylko mieszać powietrze nic innego nie robi, więc nie musi robić huraganu i płody będą miały spokojniej.
    Przepływ powietrza w inkubatorze - pilne pytanie
    robertokot25
    Level 11  
    Pan_Kleks - dzięki, ale teraz już jajka się inkubują, wiec zrobiłbym to na następną inkubację i teraz czy mam się obawiać :

Czyli tak jak mam teraz - to może nie zaciągać świeżego powietrza? skoro szczeliny są na jednym poziomie i wentylator będzie tylko mieszał i wypychał dwutlenek węgla?, chociaż wydaję mi się że od tej strony co jest wentyl to powinien zaciągnąć jakieś powietrze z zewnątrz? czy się mylę? pomijając obracanie jajek gdzie wtedy jest dopływ powietrza - (być może to wystarcza do dotlenienia....)
    Pan_Kleks
    Level 20  
    Jak zrobisz dziurę obok wentylatora to będzie zasysał taką ilość że za chiny ludowe nie ogrzejesz tego inkubatora, myślę że na razie szczeliny i otwieranie podczas obracania powinno wystarczyć.
    robertokot25
    Level 11  
    Dzięki za porady :)

pozdrawiam