logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy szczeliny w inkubatorze ze styroduru zapewniają wymianę gazową?

robertokot25 08 Mar 2014 10:13 10476 7
REKLAMA
  • #1 13381625
    robertokot25
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam, zbudowałem taki inkubator do wylęgu jaj kurzych jak na foto (ze styroduru)

Wentylator jest zamontowany w górnej pokrywie i dmucha od lewej do prawej strony (więc powietrze zassysa ze wszystkich strony, bo jest oddalony od ścianka bocznej) poprzez wytwarzający ciepło kabel grzewczy i rozprowadza ciepło na cały inkubator, szczeliny i szpary są tylko na łączeniu górnej i dolnej części - po zamknięciu (zaznaczone na foto - wieko nie dolega we wszystkich miejscach), łączenia boczne, górne i dolne są szczelne (konstrukcja uszczelniona silikonem), na dole są dwa spodki na wodę dla wytwarzania wilgotności, temp. w inkubatorze około 37,5c

I teraz pytanie do speców od przepływu powietrza w takich urządzeniach :

- Czy te szczeliny na zamknięciu (są różne 1mm, 2mm - różnej długości) - czy one też zasysają powietrza z zewnątrz oraz wypychają (dotleniają jajka - jest wymiana gazowa?) czy tylko wypychają gazy wytworzone z jajek na zewnątrz? i muszę dorobić jakieś wloty na dolnych bocznych ściankach?

Czy szczeliny w inkubatorze ze styroduru zapewniają wymianę gazową? Czy szczeliny w inkubatorze ze styroduru zapewniają wymianę gazową? Czy szczeliny w inkubatorze ze styroduru zapewniają wymianę gazową? Czy szczeliny w inkubatorze ze styroduru zapewniają wymianę gazową?
  • REKLAMA
  • #2 13382181
    leszek-56
    Poziom 20  
    Ocena: 127
    Wentylator wdmuchuje powietrze do inkubarora i ono gdzieś musi wylecieć ,wylatuje przez szpary . Możesz to mieć bardziej pod kontrolą gdybyś uszczelnił szpary z zrobił porę otworów po przekątnej od wentylatora .
  • REKLAMA
  • #3 13382379
    Pan_Kleks
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    W inkubatorze powietrze jest cieplejsze jak na zewnątrz niego, więc jak się tak strasznie martwisz zrób jeszcze jakieś otworki na dole, będzie normalna konwekcja, samo się "zassie" spodem i wyleci górą, tak jak działa komin. Bocznych ścianek bym nie dziurawił bo to wielkiego sensu nie ma. W dolnej parę otworów a na górnej np. regulowaną klapkę - żeby temperatura za szybko nie spadała, a dołem powietrze nie wyleci bo jest przecież cieplejsze...
  • #4 13382632
    robertokot25
    Poziom 11  
    Chodziło mi o to czy :

- Jeśli mam tak jak teraz - tylko te szczeliny na około na jednym poziomie to może być tak że w środku nie ma tlenu? czy może jednym zakamarkiem zasysa a innym wypycha i jest w miarę normalna wymiana gazowa - jajka będę wydalały dwutlenek węgla

- Jajka są w zasadzie dwa razy dziennie wietrzone w czasie ręcznego obracania ich, gorzej może być na 3 dni przed wylęgiem - wtedy już się nie obraca i należy unikać otwierania inkubatora...

- Mogę zrobić na dole na bocznych ściankach (obojętnie w którym miejscu?), bo od spodu nie da rady ,bo inkubator nie ma nóżek, te szczeliny na zamknięciu potraktować jako wyloty? czy muszę zrobić dziurki w górnej klapie - tam gdzie szybka

- Mógłby ktoś narysować na moich fotkach jak rozmieścić otwory - uwzględniając wentylator oraz kierunek jego nawiewu

wymiary inkubatora : 45x30cm wewnątrz, wysokość dolnej komory 15cm, wysokość górnej części 10cm, kable grzewczy o mocy 25W, wentylator 12V od PC, grubość styroduru 3cm

pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 13382655
    Pan_Kleks
    Poziom 20  
    Zrobił bym otwory tak, wiertłem 5mm, wentylator bym podłączył na 5V bo on ma tylko mieszać powietrze nic innego nie robi, więc nie musi robić huraganu i płody będą miały spokojniej.
    Czy szczeliny w inkubatorze ze styroduru zapewniają wymianę gazową?
  • REKLAMA
  • #6 13382667
    robertokot25
    Poziom 11  
    Pan_Kleks - dzięki, ale teraz już jajka się inkubują, wiec zrobiłbym to na następną inkubację i teraz czy mam się obawiać :

Czyli tak jak mam teraz - to może nie zaciągać świeżego powietrza? skoro szczeliny są na jednym poziomie i wentylator będzie tylko mieszał i wypychał dwutlenek węgla?, chociaż wydaję mi się że od tej strony co jest wentyl to powinien zaciągnąć jakieś powietrze z zewnątrz? czy się mylę? pomijając obracanie jajek gdzie wtedy jest dopływ powietrza - (być może to wystarcza do dotlenienia....)
  • #7 13382776
    Pan_Kleks
    Poziom 20  
    Jak zrobisz dziurę obok wentylatora to będzie zasysał taką ilość że za chiny ludowe nie ogrzejesz tego inkubatora, myślę że na razie szczeliny i otwieranie podczas obracania powinno wystarczyć.
  • #8 13383107
    robertokot25
    Poziom 11  
    Dzięki za porady :)

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował inkubator do wylęgu jaj kurzych ze styroduru, z wentylatorem umieszczonym w górnej pokrywie. Zadał pytanie dotyczące szczelin w inkubatorze, które mogą wpływać na wymianę gazową. Odpowiedzi sugerują, że szczeliny mogą umożliwiać wypychanie dwutlenku węgla, ale niekoniecznie zaciąganie świeżego powietrza. Rekomendacje obejmują dodanie otworów wentylacyjnych na dolnych ściankach oraz regulowanej klapki na górze, aby poprawić cyrkulację powietrza. Użytkownik obawia się, że obecna konstrukcja może nie zapewniać odpowiedniego dotlenienia jajek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA