logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór szkoły: Elektryk po zawodówce lub technikum a praca w serwisie komputerowym?

kaba12 09 Mar 2014 16:15 891 8
REKLAMA
  • #1 13386070
    kaba12
    Poziom 9  
    Siemka. Mam pytanie, ponieważ za niedługo kończę 3 klasę gimnazjum. Będę musiał wytypować szkoły i mam pytanie w sprawie elektryka. Czy mogę po zawodówce, bądź technikum zatrudnić się w serwisie komputerowym. Czy on kręci się tylko wokół wysokich napięć?
  • REKLAMA
  • #2 13386225
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6022
    Jak umiesz to pracujesz, szkoła do tej pracy ci nie potrzebna, szczególnie elektryka, która nie ma nic wspólnego z komputerami.

Zauważ że coraz częściej zepsuty, albo stary sprzęt się wymienia na nowy, zamiast modernizować, albo naprawiać, nie wiąż z tą robotą dużych nadziei, dziś jest, jutro nie ma.
  • REKLAMA
  • #3 13386292
    Dacomos
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    kaba12 napisał:
    ylko wokół wysokich napięć ?
    jarek_lnx napisał:
    albo naprawiać, nie wiąż z tą robotą dużych nadziei, dziś jest, jutro nie ma.

CRT już raczej odeszły więc i Wn też
    Co do ilości pracy to się kolega myli - jest i będzie o ile ma się umiejętności :-).
  • #4 13386366
    themichal
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    To chyba kolega sie myli ,20 lat temu sie naprawiało ,teraz sie produkuje jednorazowe tanie sprzęty których sie nieopłaca a wręcz nieda naprawiać. Jedynie są zlecenia na nietypowe rzeczy bądź "pierdółki" typu podłączenie wymiana wtyczki ,instalacja nowych sprzętów tez sie ma coraz gorzej bo młodzi ludzie są w tym temacie ogarnięci. Mówie z pozycji serwisu/sklepu elektronicznego.
  • REKLAMA
  • #5 13386379
    Dacomos
    Poziom 33  
    Pewnie się mylę w takim razie ale żyje z tego powyżej średniej :D
    Kart grafiki głównych zasilaczy monitorów też się nie naprawia :twisted:
  • #6 13386438
    themichal
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Specjalnie dodałem że pisze z punktu widzenia serwisu/sklepu ,no monitory to dobry kawałek chleba ,lecz karty graficzne zasilacze itp to do serwisu komputerowego sie nosi:) niestety nie do "nas".
  • #7 13386549
    Dacomos
    Poziom 33  
    themichal napisał:
    Specjalnie dodałem że pisze z punktu widzenia serwisu/sklepu ,no monitory to dobry kawałek chleba ,lecz karty graficzne zasilacze itp to do serwisu komputerowego sie nosi:) niestety nie do "nas".

To też pisałem o umiejętnościach :-) co za problem kupić stacje IR i HA i sie uczyć - piniąszki szybko się zwrócą ( w każdym razie powinny ) :-)
  • REKLAMA
  • #8 13386577
    konrad1212
    Poziom 2  
    Do komputerów elektryk nie ma za dużo roboty jak chcesz robić przy pchnął to skończ informatykę
  • #9 13389588
    kaba12
    Poziom 9  
    dobra widzę że dosadnie rozwiązaliście moje wątpliwości dzięki wielkie zamykam ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię możliwości zatrudnienia elektryka po zawodówce lub technikum w serwisie komputerowym. Uczestnicy podkreślają, że umiejętności są kluczowe, a sama szkoła nie jest niezbędna do pracy w tym obszarze. Wskazano, że obecnie wiele sprzętów jest jednorazowych, co ogranicza możliwości naprawy. Zlecenia dotyczą głównie nietypowych napraw oraz instalacji nowych urządzeń. Zauważono, że młodsze pokolenie jest coraz lepiej przygotowane do pracy z nowymi technologiami, co wpływa na rynek serwisowy. Wskazano, że dla elektryka, który chce pracować w serwisie komputerowym, lepszym wyborem może być kierunek informatyczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA