logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz estradowy – brzęczenie w głośnikach po podłączeniu mikrofonu lub kabla

Micek64 06 Kwi 2005 16:17 1326 5
REKLAMA
  • #1 1381187
    Micek64
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Koledzy pomocy:)

Wzmacniacz estradowy jest nówka, mikrofony również.
    Anomalia polega na tym, że bez mikrofonów, wzmacniacz pracuje super, tzn. w głośnikach słychać delikatny szum - tak jak powinno być.
    Podłączenie przewodu z mikrofonem powoduje, że w głośniki zaczynają tak charakterystycznie brzęczeć:( Co ciekawe, nawet jeżeli podłącze sam przewód bez mikrofonu to brzęczenie natychmiast się pojawia...

Co robić? Myślałem o dołożeniu w wejście sygnałowe jakiegoś kondensatora sprzęgającego do masy, ale nie wiem o jakiej ma być wartości? Zmieniałem przewody we wtyczce.. Bez efektu..
  • REKLAMA
  • #2 1381343
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Możliwe , że sam przewód mikrofonowy ma lichy ekran-poszukaj lepiej ekranowanego przewodu.
    A ten wzrost szumów jest w sumie normalny -wejście mikrofonowe jest czułe i wystarczy podpiąć sam przewód i już słychać różnicę.
  • REKLAMA
  • #3 1381508
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Złe kable mikrofonowe (lub źle polutowane)
    Jeśli stosujesz wtyki XLR do mikrofonów to:
    1 - oplot
    2 - hot (czerwony)
    3 - cold (niebieski)

Numery są na wtyku i gnieździe XLR'ów.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1381551
    Micek64
    Poziom 18  
    :arrow: tik_tak, przewód mam miedziny, z również miedzianym oplotem, więc nie wiem czy to aby złe rozwiązanie?!

:arrow: KB,mam dokładnie tak samo polutowane XLR'y jak napisałeś... Zarówno przy wtyczce jak i przy gniazdku..

Czyżby to wzmacniacz był jakiś mierny? O ile dobrze pamiętam to jest on firmy "Green" czy jakoś tak...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1381558
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Niemożliwe, sprawdź jeszcze raz lutowania.
    Przypominam, że przy wtyku męskim piny mają lustrzane odbicie jak w gnieździe żeńskim (przy mikrofonie) chodzi oczywiście o piny 1 i 2.
  • #6 1977084
    Micek64
    Poziom 18  
    Problem rozwiązano za pomocą prawidłowego połączenia przewodów, tak jak w opisie kolegi KB
REKLAMA