logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cisco modem-router - częste rozłączanie sieci WiFi, reset karty pomaga na krótko

wunsz 15 Mar 2014 22:49 1833 6
REKLAMA
  • #1 13407993
    wunsz
    Poziom 2  
    Od ok. tygodnia z moim parę lat dobrze działającym modemem wifi coś się dzieje, a mianowicie rozłącza Internet na wszystkich komputerach w domu, po zresetowaniu karty sieciowej wszystko wraca do normy, ale niestety jedynie na ok. pół godziny, a czasem potrafi się rozłączać co parę minut.
    Szukałem już na wielu forach, ale nigdzie nie znalazłem podobnego problemu. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co mogę zrobić? Czy po prostu kupić od razu nowy modem, bo z tego już nic nie będzie?
    (Internet z Vectry 40Mb jeżeli to ma jakieś znaczenie)
  • REKLAMA
  • #2 13408072
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wklej listę sieci widocznych w zasięgu z programu inSSIDer.

Modemu nie ma sensu kupować - operator i tak nie dopuści go do sieci.

Zgłoś problem do operatora.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13408727
    viwaldi1
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    Przenies siec na niski kanal (np1) i zobacz czy jest poprawa. W tej chwili masz na 8 kanale mocny sygnal "konkurencji".

pozdr
    v
  • REKLAMA
  • #5 13409825
    wunsz
    Poziom 2  
    Chętnie bym to zrobił, ale osoba, na którą podpisana jest umowa na Internet i która była przy konfiguracji routera twierdzi, że nie dostała hasła i loginu do routera, bo Vectra takich danych nie udostępnia (konfigurował to ktoś z Vectry). Czy to w ogóle możliwe?
    Próbowałem już defaultowych danych, nic nie wchodzi...
  • #6 13409991
    viwaldi1
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    Nie podales modelu routera. TU jest watek o cisco od vectry. Patrz post #28 i dalsze. Jak nie pomoze to dzwon do ISP niech umozliwia zarzadzanie wifi.

pozdr
    v
  • #7 13410049
    wunsz
    Poziom 2  
    To właśnie ten model, o którym piszą w tym temacie. Dziękuję wam bardzo za pomoc, spróbuję coś ogarnąć albo podzwonić do Vectry, jeszcze raz wielkie dzięki:) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modemem-routerem Cisco, który od tygodnia często rozłącza sieć WiFi, a reset karty sieciowej przynosi jedynie chwilową poprawę. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić listę dostępnych sieci za pomocą programu inSSIDer oraz przenieść sieć na niższy kanał, ponieważ na obecnym kanale występuje silny sygnał konkurencyjnych sieci. Użytkownik napotyka trudności w dostępie do ustawień routera, ponieważ nie ma hasła i loginu, co utrudnia zmianę kanału. Wskazano również, że operator Vectra może nie pozwolić na samodzielne zarządzanie modemem. Użytkownik planuje skontaktować się z Vectrą w celu uzyskania pomocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA