logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SEASONIC SS-200PS – zasilacz uruchamia się dopiero po kilku próbach PS-ON, co sprawdzić?

hizop 07 Kwi 2005 12:06 1833 5
REKLAMA
  • #1 1383581
    hizop
    Poziom 11  
    Zasilacz najprawdopodobniej po zwarciu na +12V. Po krótkotrwałym podaniu 0V na PS-ON zasilacz nie startuje. Po kilku krotnym (z krótkimi przerwami) podaniu 0V na PS-ON zasilacz działa, ma poprawne napięcia i wszystko jest w porządku. Po krótkiej przerwie na wejściu PS-ON zasilacz startuje bez problemu. Po dłuższej przerwie zasilacz trzeba kilka krotnie wyzwolić. Sprawdziłem obwód wyjściowy +12V, obwód zasilania TL494 podmieniłem kilka kondensatorków w tych obwodach i nic.

Proszę o wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 1383612
    Polako
    Poziom 14  
    Uważaj takim zasilaczem możesz popalić kondensatory na płycie głównej i stabilizatory przy nich co z czasem doprowadzi do zawieszania się płyty i mocnego nagrzewania procesora. -płyta ci będzie sie zawieszać lub wogóle nie będzie startować. - miałam podobny problem z niesprawnym zasilaczem. Proponuję testować bez płyty lub na jakiejść "lewej" płycie. Sprawdź czy jakieś układy, stabilizatory i kondensatory są "wybrzuszone" - czyli zużyte, i po włączeniu zasilacza na dłuższy czas sprawdź czy jakieś elementy się gwałtownie nagrzewają. Mnie też kiedyś inny zasilacz czasami niełączył i przerywał , szukałem mierzyłem i ni nie znalazłem - ale ty pewnie znajdziesz powodzenia. :) Sprawdź wszystkie diody i rezystory czy mają obie nogi :)
  • REKLAMA
  • #3 1383615
    Pufan
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Mi to wygląda na uszkodzenie elektrolitów.Musisz wymienić zwłaszcza te wewnątrz przetwornicy.
    Pzdro.
    PUFAN!!!
  • REKLAMA
  • #4 1383820
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3810
    Witam ! ... kolego hizop napisz jakiej firmy oraz model jest ten zasilacz .
    Podaj jakie napięcia masz na tych największych elektrolitach na obu po stronie pierwotnej ( powinno być około 310V są połączone szeregowo ) .
    Również sprawdź czy osobno na każdym masz takie same napięcia . Następnie odłącz zasilanie i sprawdź czy jednakowo spada na każdym z nich to napięcie. Zasilacz powinieneś mieć podłączony od strony sieci 230V poprzez żarówkę o mocy 40-60W (szeregowo ją podłącz) .
    Podaj jakie masz napięcia na wszystkich nogach układu TL494 . Interesuje mnie czy coś konkretnie wymieniłeś w nim dlatego że było zwarte !
    Oczywiście nie mam na myśli tych wymienionych elektrolitów tylko napisz dokładnie to co napisałem i tak samo z rób to co napisałem!
    Pozdrawiam brać lutującą !
  • REKLAMA
  • #5 1384219
    hizop
    Poziom 11  
    Zasilacz jest firmy SEASONIC model SS-200PS. Zasilacz jest podłączony po stronie sieci przez żarówkę 60W. Po wtórnej jest obciążony na +12V żarówką halogenową 12V/55W i dwoma takimi żarówkami na +5V. Po stronie pierwotnej napięcia na kondensatorach za mostkiem są prawidłowe. Napięcie Vcc TL494(12) w stanie czuwania 8V, REF (14) = 5V, na CT (5) jest przebieg piłokształtny. Po podaniu 0V na PS-ON przetwornica próbowała startować (przebiegi prostokątne na nóżce 8 i 11 przez krótką chwile) ale zaraz się wyłączała. Jeżeli +12V było obciążone tylko wentylatorem zasilacz startował. Znalazłem podejrzany lut w miejscu przyłączenia jednego z dwóch przewodów wychodzących z transformatora sterującego tranzystorami kluczującymi. Nie wiem co to za przewody, mam jakieś schematy zasilaczy ATX, ale nie widzę tam jakiegoś dodatkowego uzwojenia, elementu który ma być jakoś sprzężony z transformatorem sterującym – proszę o wyjaśnienia. Po poprawieniu lutu zasilacz działa, pracował godzinę wszystkie napięcia w porządku. Znajomy twierdzi, że zwarł +12V do masy, w zasadzie nic nie wymieniałem, pomogło poprawienie lutu.

Nie wiem co o tym myśleć.
  • #6 1384496
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3810
    Myślę że w momencie gdy odpalałeś zasilacz poprzez żarówkę 60W podłączoną po stronie sieci nie obciążałeś zasilacza cytuję :
    „ żarówką halogenową 12V/55W i dwoma takimi żarówkami na +5V”
    Więc jeśli zrobiłeś to bez tej żarówki i zasilacz nie startował to na pewno było to prawidłowe jego działanie +12V miało za duże obciążenie (szczegóły na pewno znasz ) .
    Pamiętaj by jednak dla świętego spokoju wymienić wszystkie trzy elektrolity na stronie pierwotnej .
    Nie zapomnij też podokręcać wszystkie elementy na radiatorach o ile tego już nie zrobiłeś.
    Natomiast sytuacje typu zimny lut czy za słaba masa też w tych zasilaczach występują jak i wiele dziwnych jeszcze sytuacji. Sądzę po napięciach że zasilacz jest naprawiony oczywiście trzeba jeszcze go dłużej po testować na dobrze dobranych obciążeniach ( zerknij na tabliczkę na zasilaczu ) tyle że stosując żarówki trzeba by było +12V odpalić z opóźnieniem .
    Pozdrawiam i życzę powodzenia w działaniu !
REKLAMA