Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seasonic model: SS-200GPX - nie startuje.

09 Feb 2007 19:01 4970 14
  • Level 32  
    Mam zasilacz jak w temacie, a po zwarciu pinów we wtyczce ATX zasilacz nie startuje, i bezpiecznik sprawny. Za mostkiem około 300V, a na każdym z kondensatorów elektrolitycznych 470µF/200V około 154V.

    Na 12 nóżce układu KA7500B występuje napięcie ~0.7V czyli o wiele za niskie aby przetwornica wystartowała, a widocznych uszkodzeń nie ma.

    Proszę o pomoc w znalezieniu usterki, a pomocny byłby również schemat, ale niestety chyba się u chińczyka nie znajdzie :D
    Trendy 2021 w branży Internetu rzeczy [Webinar 02.07.2021, g.12.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Level 32  
    Już to wcześniej przeszukiwałem, oryginalnego schematu nie ma, ale przynajmniej jest taki co ma przetwornicę na TL494.
    Dalsza walka z tym zasilaczem.
    Edit
    Witam ponownie.
    Dalej mam na tapecie ten zasilacz.
    Mam problem, ponieważ na wtyczce ATX na pinie zielonym, lub fioletowym nie ma napięcia.
    Nie wiem gdzie dalej szukać.
    Dodam, że oprócz KA7500B obok niego są dwa układy LM339. Prawdopodobnie uszkodzona przetwornca standby.
    Na czym jest ona zrealizowana? Proszę o pomoc.
    Edit
    Czy nikt nie jest w stanie mi pomóc ?
    Nie wiem gdzie mam szukać tej przetwornicy standby :(
  • Helpful post
    IT specialist
    Napięcie Standby znajdziesz choćby po kabelku +5V STB we wtyku ATX.
  • Helpful post
    Moderator
    Gdybyś poczytał posty o naprawie zasilaczy to już dawno Byś wiedział gdzie jest standby i pewno już zasilacz byłby naprawiony!
  • Level 32  
    Tak, tylko że jak ja mam pecha to już na całego ;)
    Seasonic model: SS-200GPX - nie startuje.
  • Moderator
    Napisz jakie elementy masz na radiatorze na stronie pierwotnej jeszcze lepiej zrób dobre fotki zasilacza.
  • Level 32  
    Zgodnie z życzeniem :P

    Seasonic model: SS-200GPX - nie startuje. Seasonic model: SS-200GPX - nie startuje. Seasonic model: SS-200GPX - nie startuje. Seasonic model: SS-200GPX - nie startuje. Seasonic model: SS-200GPX - nie startuje. Seasonic model: SS-200GPX - nie startuje. Seasonic model: SS-200GPX - nie startuje.

    Za sekunde opisze obsadę na radiatorach, której nie udało się ująć na zdjęciach.

    Edit

    Oto one:
    Na pierwszym radiatorze:
    2x E13007F2
    , a na drugim radiztorze:
    - CTB34M - podwójna dioda
    - STPR10
    - KI885 - nie jestem pewien co do litery "i" gdyż nie ma takiego tranzystora w katalogu
    - STPS10

    Jak jeszcze coś potrzeba to proszę pisać.
  • Level 22  
    Witam.
    Patrząc na zdjęcia to ... rozwiązanie może być tylko jedno przetwornica stan-by jest na tranzystorze umieszczonym na dole płytki bez radiatora pomiędzy małym transformatorem (na samym dole), a dławikiem na zasilaniu AC 220V zasilacz wygląda niebyt nowocześnie...

    Możliwe że spaliła się również jakaś dioda na wtórnym (mocy na 3 -10A) np. na napięciu +12V, a polecam czytać forum i poszukać info na temat przetwornicy stan-by często wysychają elektrolity, które należy bezwzględnie wymieniać bo zasilacz ulegnie uszkodzeniu zaraz po naprawie.

    Pozdrawiam Lukasz
  • Level 32  
    Ten tranzystor o którym piszesz to C3150. Sprawdze go wraz z diodami jutro. Co do wyszukiwarki na forum to patrz 3 posty wyżej. Wyszukiwarka czasowo nieczynna.
  • Moderator
    Zaczniemy że juz działa wyszukiwarka...
    Seasonic model: SS-200GPX - nie startuje.
    Zaczniemy od standby to mniej więcej ten obszar na stronie pierwotnej :
    Seasonic model: SS-200GPX - nie startuje.
    Może być uszkodzone w niej tranzystor, dioda zenera i należy w ciemno wymienić elektrolit w niej! Wartości nie wiem jego, ale na tej stronie są trzy sztuki(małe gabarytem) dwa z nich są jednakowe
    (chyba 2x 1µF/50V) więc ten trzeci odnajdziesz łatwo...
  • Level 32  
    Nie zauważyłem, że wyszukiwarka działa, a zasugerowałem się tą datą ponownego uruchomienia „szukaj”, ale do rzeczy... zastosuję się do Twoich rad.
    PS.
    Czy podczas uruchamiania zasilacza muszę obciążyć wszystkie 3 linie zasilania (chodzi mi o +3.3V, której nie obciążam).
  • Moderator
    Zasilacz podłącz przez żarówkę 40W od strony sieci 230V i na razie nic nie obciążaj i nie zwieraj (zielonego kabelka z czarnym...) Póki na nim nie będziesz miał +5V !
  • Level 32  
    Kondensatory wymieniłem, a tranzystor sprawny.
    Mam problem ze zlokalizowaniem diody zenera :lol:
    Na kondensatorach, które wymieniłem nie ma żadnego napięcia.
    Edit: 15 Lut 2007 18:59
    Witam, dalej nie mogę postawić go na nogi :(
    Podmieniłem dwa kondensatory 1uF i jeden 22uF.
    Tranzystor też wymieniłem (tylko nie wiem po co ) z C3150 na BUT12AF.
    Diody Zenera nie zlokalizowałem.
    W pobliżu tranzystora jest miejsce oznaczone ZNR, ale dioda nie jest wlutowana.
    Co mam dalej robić, a tu już nie chodzi o sam zasilacz, tylko o to żeby spróbować postawić go na nogi.
  • Level 12  
    Sprawdź czy jest sprawny dolny mały transformator tzn czy jest przejście na jego uzwojeniach pierwotnych.